Servicii de sănătate în aproximativ 40 de specialităţi medicale, chirurgicale şi conexe.

Testimoniale

  • „Am incredere în personalul medical și în medicii de la Arcadia. Mulțumim din suflet! Sănătate și bucurii!”

    Ștefan Ioan T., tată pacient Pediatrie

Întrebări frecvente

Se poate avea acces la rezultatele investigaţiei?

Interpretarea investigaţiei o veţi primi de la Centrul nostru. Medicii dvs. curanţi vă vor comunica rezultatele sau le vor discuta cu dvs. la data programării consultaţiei.

Cum se pot obţine copii ale filmelor?

Având în vedere tehnologia avansată a investigaţiilor IRM fără film numită şi teleradiologie, centrul nostru imagistic nu arhivează filmele fizic. Însă în cazul în care doriţi să aveţi copii ale filmelor investigaţiilor, acestea pot fi efectuate în cadrul Centrului nostru.

Investigaţia IRM este dureroasă?

Nu, investigaţia în sine nu provoacă nici un fel de durere. Pe parcursul efectuării acesteia este nevoie ca pacientul să stea nemişcat. De asemenea, este posibil ca investigaţiile care necesită administrarea de substanţă de contrast să cauzeze o uşoară şi temporară senzaţie de confort în momentul administrprii injecţiei.

Cât durează investigaţia IRM?

Centrul RMN oferă o gamă variată de investigaţii imagistice de rezonanţă magnetică. În funcţie de tipul celei recomandate în cazul dvs., durata procedurii în sine poate varia între 15 şi 45 minute. Vă rugăm să adresaţi eventualele întrebări sau nelămuriri legate de acest aspect operatorului IRM înainte de investigaţie.

Investigaţia de IRM îmi poate afecta plombele dentare?

Metalul din consistenţa majorităţii plombelor nu este afectat de câmpul magnetic al aparatului IRM. Este posibil totuşi ca aceste plombe să cauzeze artefacte ale imaginilor dacă se investighează segmente ca zona facială, gât sau cap.

Pot efectua investigaţia IRM dacă am aparat dentar?

Pacienţii cu aparat dentar pot efectua această investigaţie. Însă în cazul segmentelor cap sau gât este foarte probabilă afectarea parţială a imaginilor realizate.

Trebuie să intru cu tot corpul în interiorul aparatului IRM?

Regiunea corpului care urmează să fie scanată este poziţionată în mijlocul mesei RMN. În cazul efectuării segmentelor cap, gât sau întregul corp, pacientul trebuie să fie plasat în interiorul magnetului.

Ce este o examinare IRM?

Examinarea RMN poate fi descrisă foarte simplu: pacientul este plasat într-un magnet şi o undă radio este transmisă pacientului. După ce acţiunea acestei unde încetează, pacientul emite un semnal care este receptat şi folosit pentru reconstrucţia imaginii.

Care este explicaţia zgomotului generat de aparatul IRM pe parcursul examinării?

Zgomotul provine de la bobinele de gradient, vibraţiile bobinelor de gradient produc unde acustice. Acestea sunt cauzate de interacţiunea câmpului magnetic creat de curentul electric care parcurge aceste bobine cu câmpul magnetic principal, în mod similar cu un difuzor.

Am nevoie de trimitere (fişă de solicitare) pentru a efectua investigaţia?

Da, în majoritatea cazurilor, deoarece medicul specialist indică segmentul care trebuie investigat şi face unele observaţii asupra bolii.

Pot să mă mişc în timpul investigaţiei IRM?

După ce operatorul v-a poziţionat pe masă, pacientul este rugat să nu se mişte. În timpul unor investigaţii, cum sunt cele ale segmentelor torace sau abdomen, vi se va spune să vă ţineţi respiraţia pentru scurt timp, spre exemplu, 10-20 secunde. Acest lucru elimină neclaritatea imaginilor cauzată de artefactele de mişcare.

Pot vorbi pe durata investigaţiei?

În timpul procesului de scanare nu puteţi vorbi. În momentul în care zgomotul s-a oprit, operatorul va putea să comunice cu dvs.

Este posibilă prezenţa în încăperea aparatului IRM a unei rude, prieten etc.?

Desigur! Toate persoanele prezente în încăpere vor fi scanate pentru detectarea unor posibile metale. Din perspectivă medicală şi în scop preventiv, dacă s-a eliminat riscul prezenţei unor obiecte metalice asupra acesteia (sau în corpul acesteia) persoana vă va putea acompania în încăpere pe durata examenului.

Am nevoie de administrare de substanţă de contrast?

Unele investigaţii necesită administrarea de substanţă de contrast specifică investigaţiei IRM. Dacă această este recomandată, ea va fi administrată pacientului. Aceasta are rolul reliefării şi distingerii cu mai multă claritate a anumitor organe, vase sangvine ori ţesuturi pe imaginea obţinută. Substanţa de contrast scoate în evidenţă structura organelor sau a vaselor respective, în scopul unei mai bune diagnosticări a unei eventuale boli ori leziuni.

Care este modul administrării substanţei de contrast înaintea investigaţiei de RMN?

Dacă aceasta este necesară, vi se va introduce o flexulă în vena din braţ. Apoi, prin intermediul acesteia, vi se va administra substanţa de contrast. În momentul injectării este posibil să simţiţi o senzaţie de răcoare în braţ.

Pot să alăptez după administrarea substanţei de contrast?

În mod obişnuit, pacientele sunt instruite să aştepte să treacă 24 de ore de la administrarea substanţei de contrast înainte de a alăpta din nou. Este posibilă varianta mulgerii înainte de efectuarea investigaţiei IRM şi a păstrării laptelui pe timpul duratei de 24 de ore. Este important întotdeauna să menţineţi contactul cu medicul dvs. şi cu operatorul IRM în eventualitatea unor recomandări specifice.

Pot efectua investigaţia dacă sunt gravidă?

Este dificil de răspuns la această întrebare cu un simplu da sau nu. Investigaţia IRM este considerată nedăunătoare din acest punct de vedere; cu toate acestea, nu există încă informaţii concludente privind gradul de siguranţă pe care îl prezintă investigaţia atât pentru femeia gravidă, cât şi pentru fetus.

Deşi nu există contraindicaţii medicale în acest sens, investigaţiile IRM nu se efectuează în general la femeile aflate în primele 12 săptămâni (primul trimestru) de sarcină. În mod obişnuit, medicii specialişti nu recomandă efectuarea acestor investigaţii la femeile însărcinate decât în cazuri de urgenţă. În funcţie de diagnosticul suspectat, se poate recomanda efectuarea unor investigaţii cum ar fi ultrasunetele, pentru diagnosticarea unor afecţiuni.

Dacă există recomandări specifice pentru IRM, medicul dvs. poate consulta un medic radiolog pentru determinarea justificării alegerii unei metode sau a alteia optime de diagnostic, înainte de începerea investigaţiei. Vă recomandăm să vă consultaţi medicul pentru mai multe informaţii în acest sens.

Tur Virtual

Galerie foto

Vezi imagini cu dotările  de excepţie şi spaţiile primitoare din Arcadia.

Vezi galeria