Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0758 100 700

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Alergologie - Imunologie
Certitudinea diagnosticului
și tratamentului corect

Testare gratuită*
110lei / consultație

*Oferta este valabilă cu bilet de trimitere CAS de la medicul de familie, în limita locurilor disponibile și poate fi accesată pe baza unei consultații prealabile. Numărul de alergene este stabilit în cadrul consultației, la indicația medicului specialist.

Alergia ta poate fi tratată!

Alergiile sunt cele mai frecvente boli cronice - aproximativ 25% dintre persoane suferă de o alergie care le afectează calitatea vieții, le limitează activitățile și le împiedică să se bucure cu adevărat de fiecare zi.

Ignorate și netratate, alergiile se pot agrava, reprezentând o amenințare reală pentru siguranța persoanei afectate.
În general, persoanele alergice așteaptă între 4 și 10 ani înainte să solicite ajutorul medicului alergolog, pentru a primi tratament specializat.

Nu fi una dintre ele! Alergiile pot fi tratate și controlate.
Medicul specialist alergolog te poate ajuta să adopți un stil de viață preventiv, pentru a preîntâmpina episoadele alergice și îți poate prescrie medicamente pentru controlul simptomelor sau imunoterapie pe termen lung pentru scăderea sensibilității la factorii trigger ai alergiilor.

Află mai multe despre alergii „răsfoind” întrebările frecvente de mai jos și programează-te chiar azi pentru o consultație folosind formularul alăturat!

Întrebări frecvente despre alergie

1 Ce sunt alergiile?

Alergiile reprezintă un răspuns anormal, exagerat al organismului, în care sistemul imunitar reacționează la o substanță inofensivă pentru majoritatea persoanelor.
Substanța care provoacă alergiile se numește alergen. Respectivul alergen care declanșează reacția neobișnuită este interpretat de sistemul imunitar ca un intrus și stârnește o adevărată „luptă” pentru a-l elimina.
Printre afecțiunile alergice, se numără: rinita alergică, astmul, anafilaxia, alergiile alimentare, alergiile la medicamente, cele la veninul insectelor, eczemele, urticaria, angioedemul.

Deși cauzele alergiilor nu sunt pe deplin înțelese, se crede că predispoziția genetică reprezintă un factor de risc important pentru dermatita atopică, rinita alergică și astmul bronșic.
Stilul de viață urban, expunerea la diverse alergene și factori iritanți precum poluarea, conduc de asemenea la modificări imunologice și la secreția de anticorpi specifici, implicați în declanșarea fenomenelor alergice.
Alergiile pot afecta orice persoană, indiferent de vârstă, sex sau rasă.

2 Ce tipuri de alergii există?

Alergiie pot afecta aparatul respirator (rinita alergică, astmul), pielea (dermatita atopică, eczema, urticaria) sau țesutul celular subcutanat și mucoasele (angioedemul).

Alergiile sunt cel mai adesea clasificate în funcție de tipul de alergen care declanșează reacția imunitară.
Iată care sunt cele mai frecvente alergene implicate:

 • aeroalergenele: polenurile, sporii de mucegaiuri, acarienii din praful de casă, scuamele și epiteliile de animale (pisica, câinele, calul, porcușor de Guineeea, hamsterii, iepurii), gândacii de bucatarie.
 • alergenele alimentare: laptele de vacă, ouăle, peștele și fructele de mare, fructele, legumele, nucile și alunele, soia, glutenul, aditivii alimentari ș.a.
 • alergenele medicamentoase: cel mai frecvent, antibioticele.
 • alergenele provenite de la insecte: veninul albinelor sau viespilor.
 • alergenele de contact: cataramele din metal, brățări de ceas, bijuterii, mănușile din latex, produsele de igienă, plantele.

Este esențial ca fiecare persoană să cunoască substanțele și materialele la care este alergic, pentru a evita expunerea accidentală și a fi pregătit pentru un episod alergic care i-ar putea pune viața în pericol.

3 Ce simptome pot indica o reacție alergică?

Simptomele alergiei pot varia de la o persoană la alta și pot fi reprezentative pentru un tip specific de alergii:

 • strănut, mâncărimi ale nasului, secreții nazale apoase, nas înfundat;
 • lăcrimare abundentă, ochi roșii, mâncărimi ale ochilor, pleoape umflate;
 • urechi înfundate;
 • tuse seacă, respirație șuierătoare, senzație de sufocare și presiune toracică;
 • înroșirea și mâncărimea pielii.
 • lichen plan oral, leucoplazie, senzație de arsură a gurii, stomatită, angioedem recurent - simptome ce pot fi cauzate de purtarea aparatului dentar, precum și de o lucrare dentară.

Orice asociere a acestor simptome ridică un semn de întrebare și fac necesară vizita la medicul alergolog.

4 Cum pot afla cu certitudine dacă sunt alergic?

Singura cale de a afla cu certitudine dacă suferiți sau nu de o alergie este să vă prezentați la un consult medical de specialitate, pentru a vi se recomanda investigațiile alergologice adecvate.
Specialistul vă va recomanda, pe baza unei anamneze amănunțite și în funcție de stilul individual de viață și simptomele pe care le prezentați, tipul de testare adecvat.

Testarea Prick
Este cea mai utilizată testare cutanată și este folosită pentru detectarea reacțiilor alergice de tip imediat.
Testarea Prick se realizează prin introducerea la nivelul stratului superficial al pielii a unor picături de extracte alergenice purificate și standardizate prin înțepare ușoară (nedureroasă).
Medicul alergolog va însemna cu un marker locul în care se aplică fiecare alergen, pentru a ușura identificarea acestora în cazul apariției unei reacții cutanate locale (înroșire, mâncărime).
Acest tip de testare este utilizat în alergiilor la polenuri, mucegai, epitelii de animale, acarieni de praf, alimente.

Testarea Patch
Aceasta reproduce în miniatură reacția cutanată prin aplicarea pe piele a unor plasturi hipoalergenici ce conțin mici cantități din anumite substanțe alergene.
Plasturii (patch-urile) sunt aplicați pe spate și menținuți timp de 48 h, după care se realizează prima citire a reacției cutanate. La două zile după prima citire, este necesară revenirea pentru o a doua consultație, pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine.
Testarea Patch este utilizată în diagnosticul reacțiilor imunologice de tip întârziat: dermatite de contact la produse cosmetice, parfumuri, plante, bijuterii sau reacții la materiale dentare.

Testarea intradermică
În timpul testării intradermice, medicul va injecta sub pielea de pe braț o soluție ce conține alergenul incriminat. Substanța va forma o ușoară denivelare de aceeași culoare cu cea a pielii.
După un interval de timp standard, se va observa dacă respectiva denivelare a devenit roșie, dacă s-a mărit sau dacă a apărut senzația de mâncărime la locul injectării.
Testarea intradermică este utilizată în cazul pacienților ce au reacții alergice medicamentoase multiple la: antibioticele de tipul penicilinei (amoxicilina, ospen, ospamox, augmentin, ampicilina, penicilina V), sulfamidă, anticonvulsivante (carbamazepina, gabapentin, lamotrigina ș.a.), medicamente oncologice, aspirină și alte antiinflamatoare nesteroidiene, substanțe de contrast iodate, anestezice locale.

Te putem ajuta. Programează-te acum!

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

ca datele mele să fie prelucrate, în scop de marketing și promovare.
Mulţumiţi pentru faptul că am efectuat consultul şi testarea fără să achit un cost suplimentar.”
Miluţa I., pacientă Alergologie
Foarte mulţumiţi de serviciile medicale (diagnostic prompt şi corect şi tratamentul recomandat).”
Ana-Maria N., pacientă Alergologie
Sunt foarte multumită de tratamentul primit de doamna doctor Gheban şi apreciez răbdarea şi atenţia care ne-a acordat-o.”
Ana-Maria I., pacientă Alergologie