Articole medicale

29.10.2012

Adrenalină cu masca pe față

Ai intrat vreodată într-un bloc operator? Nu ca pacient, ci ca... explorator. Pentru a simți ce se întâmplă acolo, emoțiile care „mișcă” locul și pe locuitorii lui, vitezele care schimbă însuși ritmul vieții și al bolii. Pentru a simți spitalul în articulațiile lui cele mai profunde și mai complicate.

La Arcadia, experiența este una deosebită. O întâlnire cu medicina modernă și aparatele sofisticate, marcată de ritualurile aparte ale unui loc aflat la granița subțire dintre boală și vindecare.

În sala-filtru, ți se dă echipamentul special pentru blocul operator. Te îmbraci din cap până în picioare: bonetă, mască, bluză, pantaloni, papuci, totul sterilizat. Folosești pentru mâini gelul dezinfectant, antiseptic, și mirosul său discret confirmă ceea ce simțeai deja: că e o vizită pentru care nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Respirația ți se accelerează rapid, atât de serios devine totul.

În blocul operator, te întâmpină mai întâi zgomotele. Unele speciale, cum nu mai auzi în restul spitalului. Fâșâitul ușilor automate de la sălile de operație, alunecând lin în canaturi când se deschid și se închid fără a fi atinse. Pașii repezi ai asistenților sau medicilor, care par să alunece dintr-un loc în altul, cu maximă economie de gesturi și de timp. Un râs. Un oftat. Foșnetul unor hârtii care trec din mână în mână, fără vorbe. Piuitul ritmic al aparatelor. Liniștea însăși. Liniștea blocului operator vorbește despre boală, concentrare, anestezie, efort, responsabilitate, chirurgie, speranță, vindecare.

În blocul operator, astăzi, am pătruns pentru ca voi să vedeți prin ochii noștri ce se întâmplă. Sunt programate peste 10 intervenții. Chirurgie generală, ORL, endocrinologie, chirurgie plastică și reparatorie cu suport de ortopedie-traumatologie, nașteri prin cezariană – acestea sunt ariile în care echipele medicale evoluează și performează azi.

În fața sălilor de operație, te simți mic. Sau, mai bine zis, te simți micșorat de distanța care te separă de ceea ce se întâmplă înăuntru. O combinație uluitoare de știință, experiență, artă, vocație, inspirație, noroc, har. O călătorie concretă și aventuroasă în interiorul corpului uman, în încercarea veche de când lumea de a-l convinge să funcționeze (iarăși) așa cum trebuie.

Pulsul tău este mai rapid. Ochii probabil îți strălucesc mai tare. Vrei sa vezi totul. Oamenii și aparatele impresionante din jurul lor. Felul în care se mișcă împreună, colaborează, se ajută. Simți adrenalina și emoția locului.

Pe deasupra măștilor, ochii chirurgilor privesc concentrat și serios, dar ție ți se pare că arată mai umani ca niciodată...