Articole medicale

16.07.2015

„Arcadia este, în peisajul serviciilor medicale ieșene, o insulă de normalitate”

Dr. Nistor - Director Medical 1. Coordonați cea mai importantă rețea privată de sănătate din regiune, fapt care atrage cu sine o multitudine de activități administrative. Cu toate acestea aveți program zilnic de consultații și o legătură apropiată cu pacienții. Care rol e mai provocator, cel de clinician sau cel de manager?

Rolul de administrator de servicii medicale presupune anumite abilități, o experiență trăită, asumată, din care ai învățat și, esențial, o cunoaștere foarte bună a echipei medicale cu care lucrezi, dar și a lumii medicale, în general. Pe de altă parte, un medic nu poate să rămână medic dacă nu profesează, dacă nu se pregătește continuu în specialitatea sa.
Există cu certitudine o zonă în care cele două roluri se întrepătrund și funcționează bine - cred că activitatea unei instituții medicale poate fi coordonată numai de o persoană care cunoaște toate implicațiile, mai mult sau mai puțin la vedere, ale activității de clinician.
Coordonarea în domeniul medical nu este neapărat o activitate de conducere, cât o muncă de echipă, de colaborare cu medicii, pentru a putea oferi un act medical de calitate. E o relație care se construiește în timp, prin încredere, bunăvoință și o dorință reală de a îmbunătăți, de a iniția noi proiecte, de a introduce noi servicii și de a actualiza cunoștințele fiecărui specialist.

2. Mulți dintre pacienții Arcadia mărturisesc că sunt impresionați de „normalitatea” interacțiunii cu personalul Arcadia. De unde izvorăște această diferență fundamentală în atitudine care impresionează pacienții?

Am spus-o de multe ori: Arcadia este, în peisajul serviciilor medicale ieșene, o insulă de normalitate.

Încercăm să le oferim pacienților ceea ce merită și ce ar trebui să primească în oricare unitate medicală. Să-i tratăm așa cum nouă înșine ne-ar plăcea să fim tratați. Pacienții noștri sunt persoane foarte informate și cu așteptări înalte. Și aici intervine rolul nostru - de a reuși să atingem cât mai multe din aceste așteptări: de la act medical, condiții de spitalizare, aparatură și până la atitudine, interacțiune, mod de comunicare cu personalul Arcadia. Îmi place să cred că această „normalitate” a devenit o a doua natură a tuturor membrilor echipei Arcadia.

Se împlinesc acum cinci ani de la deschidere - este o perioadă nici prea lungă, nici prea scurtă, dar cu siguranță una în care echipa reunită a înțeles ce era de înțeles, a aplicat și acum culege roadele din plin.

3. Cum câștigă un spital privat încrederea pacienților?

Într-un singur mod - printr-o bună calitate a actului medical. Iar asta presupune un diagnostic corect, tratament adecvat și eficient și monitorizare - pentru a ști că lucrurile evoluează bine.

Lucrăm constant pentru a câștiga încrederea pacientului și acesta e și motivul pentru care încercăm să creăm zone concentrate de excelență în anumite patologii. Condițiile de spitalizare, infrastructura, atitudinea corectă sunt alte elemente care generează o încredere genuină din partea pacientului.

Existăm doar pentru că pacienții au încredere în noi; ei sunt cei care ne dictează pașii, ne stimulează să evoluăm și să găsim punțile de legătură potrivite.

4. Sunteți o persoană jovială, cu drag de oameni și multe pasiuni de timp liber. Cum arată ierarhia lucrurilor care contează pentru dumneavoastră?

Cred că dincolo de carieră, pe care obligatoriu trebuie să o faci cu plăcere, timpul liber trebuie să fie ocupat tot de performanță. O altfel de performanță: o familie reușită, un hobby practicat constant și recunoașterea, fie ea și nonverbală, din partea celor din jurul tău. E plăcut să știi că atât profesional, cât și pe plan personal faci alegerile și corecte și, de ce nu, să ți se spună că ai putea fi un model pentru cei din jurul tău. Bineînțeles, fără a-ți afecta echilibrul interior și fără să îți închipui că ai o altă croială față de orice alt om obișnuit.

Am și câteva activități preferate: de pildă, urmăresc constant competițiile de Formula 1 și chiar am avut ocazia să văd ca spectactor câteva curse importante. Unul din hobby-urile pe care le dezvolt și în care concurez eu cu mine însumi, este pescuitul. E mai mult decât un sport, e o atitudine - reușesc să mă transfer într-o altă lume, mă relaxez și mă odihnesc. Am o înțelegere personală absolut extraordinară cu mediul...