Articole medicale

15.03.2017

Bebeluș de 3 zile, operat cu succes la Arcadia

BebelusNaşterea este o experienţă unică, un miracol care nu trebuie umbrit de nicio grijă. Specificul integrat al serviciilor medicale de la Arcadia și promptitudinea intervențiilor reprezintă o garanție a liniștei fiecărei viitoare mămici care alege să nască în cea mai modernă maternitate din Moldova.

Centrul de Specialități Pediatrice Arcadia, conceput ca o structură integrată, este pregătit să abordeze toate patologiile nou-născuților, copiilor și adolescenților. În acest context se înscrie operarea cu succes a unui bebeluș de 3 zile, născut prin cezariană la Maternitatea Arcadia.

La sfârșitul lunii februarie, în Maternitatea Arcadia s-a născut, prin cezariană, un bebeluș sănătos, care a primit nota 10 la naștere și care s-a adaptat cu bine imediat la viața extrauterină. La examenul clinic efectuat după naștere, echipa de neonatologi, coordonată de dr. Elena Matei, medic primar Neonatologie, medic specialist Pediatrie, a observat o tumefiere bilaterală la nivelul pleoapei inferioare și a rădăcinii nasului. Ulterior, nou-născutul a dezvoltat stertor nazal (obstrucție nazală) care s-a accentuat progresiv în intensitate, făcând dificilă respirația și alimentația acestuia. A urmat un control oftalmologic, realizat de dr. Corneliu Grigoraș, medic specialist Oftalmologie și unul ORL, realizat de dr. Daniel Rusu, medic primar ORL. Pentru o mai bună evidențiere a situației pacientului, s-a realizat un examen prin computer tomografie (CT) al sinusurilor paranazale, unde s-a evidențiat mucocel de duct nazolacrimal intranazal asociat cu dacriocistocel bilateral. Dacriocistocelul se formează prenatal din cauza îngustării sau obstrucției canalului lacrimonazal, care drenează lacrimile din unghiul intern al ochiului în fosele nazale. Incidența este rară. Acestă problemă apare doar la 1/3800 nou-născuți. Specialiștii recomandă puncționarea și evacuarea conținutului atât din cauza fenomenelor de obstrucție locală (care fac dificilă respirația nazală la nou-născut), cât și din cauza riscului de suprainfectare în timp (dacriocistita).

Din cauza blocajului prezent pe ambele fose nazale, starea generală a bebelușului se agrava progresiv, făcând dificilă respirația și alimentația acestuia, cu posibilitatea apariției insuficienței respiratorii.

Părinții au fost de acord cu soluția propusă de medicii Arcadia: operația sub anestezie generală a bebelușului, cu incizie și drenaj al chistului seros sub control endoscopic și excizia parțială a peretelui chistului. Pacientul, în vârstă de 3 zile, a fost operat de dr. Daniel Rusu, medic primar ORL. Intervenția a fost un succes și a durat 30 de minute. În cazul în care nu s-ar fi intervenit în timp util, specialiștii susțin că ar fi fost necesară intubația bebelușului și ventilația mecanică până la soluționarea problemei respiratorii.

Postoperator, s-a constatat o evoluție bună imediată, cu revenirea parametrilor respiratori la normalitate și reluarea alimentației la sân. Externarea a avut loc după două zile de la intervenție și familia s-a putut bucura în liniște de noua viață apărută în mijlocul ei.

Rezolvarea unui caz atât de particular, dată fiind vârsta pacientului, este o premieră pentru Arcadia și a fost posibilă datorită sistemului medical integrat pe care Arcadia îl pune la dispoziția pacienților indiferent de vârstă. Cazul prezentat a fost soluționat cu succes în urma unei abordări multidisciplinare, coordonată de dr. Sorin Nistor, director medical al Arcadia – Spitale și Centre Medicale, realizată prin acțiunile departamentelor Pediatrie - Neonatologie, Oftalmologie pediatrică, ORL pediatric, Radiologie și Imagistică medicală și Anestezie Terapie - Intensivă pediatrică (ATI).

Aflați mai multe detalii despre cum se desfășoară nașterea la Arcadia, accesând această pagină.