Articole medicale

ORL
23.10.2020

Copiii și virozele de sezon

Dr. Madalina Bobeica

Medic primar ORL

În fiecare an, odată cu răcirea treptată a vremii și instalarea sezonului toamnă-iarnă, se înmulțesc și infecțiile de tract respirator superior la copii.
Statistic, sunt cele mai frecvente cauze de îmbolnăvire a copilului, cu o medie de 6-10 episoade acute pe an, putând ajunge și până la 12 episoade pe an la copiii care frecventează colectivități aglomerate.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni în sezonul rece?
 

Cel mai frecvent întâlnite sunt răcelile comune, date de peste 200 de tulpini de virusuri: rinovirus, adenovirus, virusul respirator sincițial, urmate de infecția cu virusurile gripale și, nu în ultimul rând, infecția cu noul virus SARS-CoV-2.

Răceala (rinofaringita acută) este cea mai frecventă patologie de sezon. Afectează preponderent nasul și gâtul și se caracterizează prin obstrucție nazală, secreții nazale – clare la început și care se pot modifica ca aspect pe perioada bolii –, strănut, durere în gât și febră pana la 38,5 grade Celsius.
La sugar, răceala poate asocia stare generală ușor alterată, dificultăți în alimentație sau detresă respiratorie.
În formele necomplicate, evoluția durează aproximativ o săptămână, tusea putând să persiste până la 2-3 săptămâni. În cazul răcelii fără complicații, tratamentul este simptomatic (antitermic, antiinflamator, antiseptic bucal, decongestionant nazal, eventul antitusiv), însoțit întotdeauna de repaus în atmosferă caldă și umedă, hidratare cu lichide calde.
Uneori, pot interveni și complicații – sinuzită, otită, pneumonie –, diagnosticul și tratamentul  acestora fiind rezervat medicului specialist ORL sau pediatru.

Gripa este dată de virusurile gripale și se caracterizează prin debut brusc, cu alterarea stării generale, febră înaltă (38,5-40 grade Celsius), frison, cefalee, mialgii, tuse seacă persistentă.
Riscul de apariție a complicațiilor otice, sinusale sau pulmonare este mult crescut. Din acest motiv, este recomandată prezentarea la medic în vederea stabilirii unui diagnostic cert.
Testarea pentru detectarea virusurilor gripale se face ideal în primele 24-48 de ore de la apariția simptomelor. Tratamentul este recomandat de către medic, în funcție de tulpina virală și simptomatologia pacientului.

Infecția cu virusul SARS-CoV-2 este rar întâlnită la copii, dar nu trebuie exclusă din diagnosticare.

Simptomele specifice sunt triada: febră înaltă, tuse seacă, dificultate în respirație; aceste simptome pot fi însoțite de durere la înghițire, lipsa gustului și a mirosului, cefalee, simptome digestive – greață, vărsături, diaree –, erupții cutanate.
Diagnosticul de certitudine se pune prin testare PCR iar tratamentul specific în caz de test pozitiv se prescrie de către medicul de familie și medicul infecționist, conform protocoalelor actuale.

Cum pot fi prevenite virozele de sezon?
 

Răceala și gripa sunt cauzate de virusuri respiratorii cu contagiozitate ridicată, a căror transmitere este favorizată de sezonul rece, spațiile închise și igiena necorespunzătoare.
Prevenția se face prin respectarea măsurilor de igiena: evitarea persoanelor cu semne de infecție respiratorie, evitarea spațiilor aglomerate (mijloace de transport în comun, marile magazine etc.), spălarea frecventă a mâinilor, o alimentație bogată în fructe și legume proaspete, respectarea orelor de odihnă.
În cazul gripei, prevenția specifică se face prin imunizare cu vaccin antigripal, care trebuie făcut la începutul sezonului rece, lunile octombrie-noiembrie, deoarece protecția apare la aproximativ 2 săptămâni de la momentul vaccinării și persistă pentru un interval de 6-12 luni.
Vaccinurile antigripale pot fi administrate injectabil sau intranazal, în funcție de forma aleasă.

Pentru un diagnostic complet și un tratament adecvat, recomandăm un consult de specialitate. Pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor