Articole medicale

22.05.2012

Crezi că problemele pielii tale sunt provocate de o alergie?

Depistarea corectă a alergenului îți poate schimba viața!

Doctor specialist dermatologie CherciuÎn practica sa, medicului dermatolog i se întâmplă de multe ori să schimbe rapid în bine viața unor pacienți, doar prin identificarea corectă a unei dermatite alergice de contact și depistarea alergenului.” Și asta pentru că multe persoane vin la medic fără să știe de ce au probleme cu pielea. Ei doar constată că le apar frecvent pete roșii, iritații, senzații de usturime sau mâncărime, însă nu își pun problema că ar putea fi vorba de o alergie. Sau, chiar dacă o fac, nu știu ce element sau substanță declanșează aceste simptome. Realitatea este că alergiile de contact pot fi provocate de o mulțime de substanțe și elemente chimice, care intră în componența celor mai uzuale produse de care ne folosim în viața de zi cu zi și la care cu greu ne gândim că pot fi periculoase. De la cosmetice la jucării, de la bijuterii la produsele de curățenie și detergenți, numărul și varietatea alergenilor este impresionant de mare. Identificarea corectă a substanței la care suntem sensibili este obligatorie și, într-adevăr, ne ajută să evităm simptomele alergiilor de contact și efectele lor neplăcute asupra aspectului și confortului nostru”, arată dr. Mirela Cherciu, medic specialist dermatolog și coordonator al secției de specialitate din cadrul rețelei Arcadia.

Ce este dermatita alergică de contact?
Dermatita alergică de contact este o afecțiune cutanată determinată de reacția de respingere, de sensibilitate, de intoleranță a pielii la diverse substanțe sau componente chimice cu care intră în contact. Apariția afecțiunii se manifestă inițial prin roșeață și prurit (mâncărime) la locul contactului cu alergenul, însă expunerea îndelungată, persistentă a pielii la alergen provoacă formarea de vezicule, exudație, plăci roșii, diseminate și în alte zone, la distanță de contactul cu alergenul. Mai puternic afectate de alergie sunt zonele în care pielea este subțire și fină, cum ar fi pleoapele, gâtul, mâinile în porțiunea interdigitală sau dorsală a degetelor.

Dermatita alergică de contact poate apărea în orice etapă de viață, însă este mai frecventă la persoane de vârstă medie. De asemenea, ea este considerată cea mai răspândită boală profesională.

Care sunt cei mai puternici alergeni de contact?
Circa 3000 de substanțe chimice pot provoca dermatită alergică de contact. Ele sunt conținute în special în produse cosmetice, detergenți, solvenți, uleiuri, bijuterii, unguente, îmbrăcăminte, materiale de construcții. De exemplu, din cauza folosirii frecvente a mănușilor de cauciuc, personalul medical este frecvent sensibilizat la latex.

Nichelul, cromul și mercurul sunt metalele cu cel mai mare potențial alergen. Nichelul apare în metalele albe, astfel că numeroase produse de acest tip trebuie folosite cu precauție: bijuterii, catarame, ceasuri, fermoare, nasturi. La rândul său, mercurul poate intra în componența soluțiilor pentru lentilele de contact.

Dintre produsele cosmetice, vopselele de păr, soluțiile pentru permanent, șampoanele, ojele, cremele de față și de corp, parfumurile pot cauza dermatită alergică. Pacienților le sunt îndeobște indicate pentru uz curent produse cosmetice hipoalergenice, care nu conțin coloranți, conservanți sau parfumuri.

Dintre medicamente, unele creme antibiotice cu aplicare cutanată sau anestezice locale sunt cel mai frecvent cauza alergiilor de contact.

Cum identificăm alergenul?
Cauza dermatitei alergice de contact este certificată prin testare epicutană sau patch, al cărei scop este reproducerea la scară foarte mică a contactului cu alergenii potențiali.

În cadrul consultației, alergologul sau medicul dermatolog aplică pe piele, de obicei pe pielea spatelui, plasturi speciali prevăzuți cu compartimente de mici dimensiuni, în care se pun diferiți alergeni. Este foarte important ca pacientul să nu prezinte leziuni de eczemă în momentul testării și nici să nu urmeze un tratament medicamentos antialergic.

„În Centrul de Dermatologie Arcadia, utilizăm bateria europeană de testare epicutană, înregistrând rezultate dintre cele mai bune în diagnosticarea dermatitelor alegice de contact, la adulți sau copii, și în depistarea alergenilor „vinovați”. Testarea este simplă și lipsită de disconfort pentru pacient: de obicei, reacția la alergen este ușoară, deși pot fi și persoane cu reacții importante, care fac manifestări de eczemă la locul testării. Rezultatele testului se citesc după 48 de ore de la aplicarea plasturilor, în cadrul unei consultații de control. Tipul reacției cutanate la locul de contact oferă date importante despre reactivitatea persoanei. Odată identificat, alergenul „vinovat” va trebui evitat de către pacient, pentru a se reduce până la dispariție recidivele de dermatită alergică de contact. Întrucât știm cât de utilă și de eficientă poate fi această testare și am avut numeroși pacienți care și-au văzut rezolvate problemele de piele după mulți ani de suferință, suntem bucuroși că în această perioadă Arcadia oferă testarea patch la un preț promoțional, accesibil pentru toată lumea. Îi așteptăm pe pacienți și îi încurajăm să se testeze, căci expunerea continuă la alergeni nu face decât să agraveze problema și gradul de sensibilitate”, arată dr. Mirela Cherciu, în numele întregii echipe medicale a Centrului de Dermatologie Arcadia.