Articole medicale

19.05.2020

Dieta vs stil de viață sănătos

Dr. Irina Bianca Panainte

Medic primar Diabet zaharat, nutriţie, boli metabolice

Dieta vs stil de viață sănătos

Perioada de izolare socială, pe lângă faptul că ne-a ferit de infecția cu noul coronavirus, cu siguranță a contribuit, în unele cazuri, la creșterea în greutate.
Obezitatea reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, iar îndreptarea atenției către strategii terapeutice pe termen lung ar trebui să fie o prioritate.
A scădea în greutate nu este atât de dificil, cât a menține pe termen lung noua greutate.
Tratamentul obezității vizează intervenții nutriționale alături de activitate fizică regulată și, acolo unde este indicat, asocieri medicamentoase sau chirurgie bariatrică.

Care sunt principiile generale ale dietelor?
 

Dieta keto este o dietă cu conținut crescut de lipide, proteine și scăzut de glucide. Practic, organismul este forțat să folosească ca sursă de energie grăsimile, intrând într-o stare metabolică numita cetoză. Dieta keto ar putea fi aplicată pe termen scurt, dar nu este soluția pe termen lung.

Dietele hiperproteice pot fi utile în scăderea în greutate sub supraveghere medicală, pe perioade limitate de timp. De asemenea, este foarte importantă asocierea activității fizice.

Fasting-ul intermitent reprezintă un model de alimentație prin care este limitat consumul de alimente o anumită periodă de timp în cadrul unei zile. Unele studii au arătat faptul că postul intermitent, prin reducerea consumului de calorii ingerate, ajută la scăderea în greutate. De asemenea, se îmbunătățește și rata metabolică bazală. Postul intermitent ajută la reducerea insulinorezistenței. Sunt necesare, însă, mai multe studii pentru a putea confirma beneficiile pe termen lung ale acestui tip de dietă.

Care sunt principiile unui stil de viață sănătos?
 

„Dieta” ar trebui să însumeze principii de stil de viață. Atunci când măsurile luate pentru scăderea în greutate sunt excesive și dezechilibrate și fără recomandare medicală, starea de sănătate poate fi afectată.
În unele cazuri, se poate recomanda o dieta ketogenică, pe o perioadă de 1-3 luni, sub stricta supraveghere medicală, urmată de dieta mediteraneană, pe termen lung, cu monitorizarea periodică a pacientului, dar cea mai bună „dietă” o reprezintă optimizarea stilului de viață, cu evitarea sedentarismului, a gustărilor și băuturilor hipercalorice și a excesului de sare.
Stilul de viață sănătos are la bază alimentația echilibrată și variată. Se recomandă creșterea consumului de legume, zarzavaturi, fructe, cererale integrale și proteine de calitate. Este foarte importantă evitarea/reducerea consumului de alimente procesate, de zahăr și alcool.
La fel de important este și așa numitul „mâncat conștient”, cu evitarea consumului de alimente în fața televizorului sau a laptopului. Senzația de sațietate este întârziată când aplicăm un astfel de comportament.
De asemenea, este esențial și felul în care sunt pregătite alimentele. De evitat prăjirea alimentelor, de preferat pregătirea prin fierbere, coacere, la abur, la grătar.
Este foarte importantă respectarea orelor de somn (7-9 ore/noapte) pentru că odihna ajută la funcționarea normală a organismului. Acordați atenție, în același timp, și managementul stresului – mâncatul pe fond emoțional este foarte des întâlnit și are consecințe importante asupra greutății și nu numai.

Pentru scăderea/menținerea greutății recomandăm, în concluzie, adoptarea unui stil de viață sănătos. Aportul medicului și construcția unei relații medic-pacient sunt două elemente importante, utile pentru parcurgerea în siguranță a acestui drum.

Powered by Froala Editor