Articole medicale

17.07.2015

Embolizarea fibromului uterin, o șansă non-invazivă la maternitate

Poveste embolizareSimona P. e o femeie fericită. Chipul îi radiază, ochii negri sunt plini de vioiciune, iar emoția și căldura din glas au o singură explicație: va fi mamă. Soțul o privește cu drag și grijă - în curând familia se va mări.

Tocmai a aflat că va avea o fetiță - „e prima sarcină și e plină de emoții”, ne mărturisește. E și firesc să fie așa. În cei 5 ani de încercări a trecut prin numeroase momente de deznădejde.

Aflase în 2013 că are un fibrom uterin uterin de aproximativ 32 mm, însă nu se gândise că aceasta ar putea fi cauza pentru care încercările de a avea copii se loveau de același deznodământ negativ.

De fapt, fibromul apăsa pe una din trompe, singura permeabilă. Intervenția chirurgicală era riscantă, iar alternativele, puține. S-a documentat intens, a parcurs zeci de articole și discuții pe forumuri și a descoperit că  în Occident, femeile cu fibrom uterin au acces de ceva vreme la o procedură intervențională minim invazivă, cu mult mai puține riscuri decât intervenția chirurgicală: embolizarea.

A aflat de la o prietenă că procedura s-a introdus și la spitalul Arcadia și nu a ezitat prea mult. S-a programat pentru un consult gratuit la acțiunea „Consultația Deschisă” , în iulie 2014 și a discutat deschis cu dr. Mihai Jr. Crețeanu, specialist în Radiologie Intervențională, cu o vastă experiență în procedura de embolizare. A avut încredere în avantajele embolizării: „dacă rămânem mereu fideli metodelor vechi, nu poate fi vorba de evoluție. Recunosc că nu eram 100% convinsă, însă discuția cu domnul doctor și explicațiile ample pe care mi le-a oferit m-au lămurit și am luat o decizie în scurt timp”.

O lună mai târziu, în august, Simona a revenit la Arcadia, bine documentată privind etapele procedurii.  I-a fost teamă, însă intervenția a durat puțin și s-a concentrat pe rezultatul final. „A contat enorm atitudinea personalului - de la asistente, până la medicul anestezist și mai ales atitudinea domnului doctor. M-au încurajat și am reușit să mă relaxez și să mă detașez puțin.”, spune ea.

 

Au trecut 9 luni de la embolizare, însă nu a uitat „cât de bine a fost tratată de toată lumea” și toate acele gesturi mici care i-au făcut scurta spitalizare confortabilă: asistenta care a fost acolo la fiecare chemare, atitudinea pozitivă a medicului anestezist, liniștea, discuțiile deschise, grija infirmierelor, muzica ambientală din sala de intervenție...

„Domnul doctor m-a vizitat după procedură, să vadă cum mă simt; pentru mine a însemnat mult. De multe ori, o simplă încurajare poate face diferența. Asta înseamnă să fii alături de cineva, să îi acorzi sprijinul tău”, mai povestește viitoarea mămică. Simona e convinsă că vestea maternității nu ar fi fost posibilă fără intervenția de embolizare: „făcusem tot felul de analize, nu știam încotro să mergem.”

Sarcina decurge bine, fără probleme, iar nerăbdarea de a-și ține fetița în brațe e mare: „mi-ar plăcea să am o lupă magică, cu care să mă uit tot timpul în burtică să știu că e bine, să o văd cum crește”.

Medicul care a efectuat procedura, dr. Mihai Jr. Crețeanu,  a primit vestea  bună în momentul în care aștepta rezultatele ecografiei la 6 luni. „Cazul doamnei P. reprezintă o mărturie în plus a faptului că intervenția de embolizare este într-adevăr una performantă. Faptul că echipa Arcadia a putut fi parte a acestei bucurii ne onorează și încununează munca noastră”, precizează medicul.

„Noi nu ne așteptam să primim atât de repede o veste așa bună. Recomand călduros tuturor femeilor care au fibrom uterin și doresc să devină mame sau au neplăceri din cauza acestuia să aibă încredere în ceea ce o procedură modernă și o echipă medicală experimentată pot face”, ne spune deschis Simona.

Fibromul uterin și embolizarea

Fibromul uterin este o formațiune benignă, non-canceroasă, care apare frecvent în formă unică sau multiplă la 40% femeile de vârstă reproductivă.  Uneori, fibroamele uterine sunt asimptomatice, fiind depistate în timpul examenului ginecologic sau ecografiei pelvine de rutină.

În numeroase alte situații însă, dezvoltarea fibromului uterin este anormală, alterând calitatea vieții prin simptome precum durere bruscă și intensă, sângerări intermenstruale, menstruații abundente, prelungite  și dureroase, tulburări urinare. Mai mult, fibroamele submoacoase reprezintă  un factor important de infertilitate feminină.

Embolizarea este o procedură de radiologie intervențională considerată a fi o opțiune terapeutică de primă alegere atât pentru femeile care se confruntă cu simptome sau sunt în apropierea menopauzei, cât mai ales pentru pacientele cu fibrom uterin care își doresc să aibă copii, fiind cunoscut faptul că este foarte dificilă menținerea unei sarcini, în condițiile unui fibrom vascularizat.

Se estimează că peste 200.000 de femei din toată lumea au beneficiat până în prezent de această tehnică intervențională.

Intervenția are un grad mare de siguranță, fiind concepută pentru a înlătura simptomatologia asociată și a evita intervențiile chirurgicale complexe și invazive, precum miomectomia sau histerectomia.

Dr. Mihai Jr. Crețeanu, medic specialist Radiologie și Imagistică Medicală, explică modul de desfășurare al procedurii: „Embolizarea se realizează în sala sterilă de angiografie. Întreaga procedură durează aproximativ 30 de minute, din care expunerea propriu-zisă la raze X, necesară ghidajului angiografic este de numai 2-4 minute. Pacienta rămâne conștientă pe toată durata intervenției, fiind realizată o anestezie locală cu Xilină  și, eventual, pentru confortul pacientei, o sedare ușoară. ”

Sub control radioscopic, se introduce intraarterial un cateter, ce va fi ghidat până la nivelul arterelor uterine. Medicul observă, cu ajutorul substanței de contrast, structurile uterine, precum și dimensiunea și gradul de vascularizație al fibromului uterin, realizând apoi devascularizarea completă a acestuia.

După procedură, pacienta rămâne internată peste noapte, revenind cu ușurință la activitățile de zi cu zi după doar două-trei zile. Studiile pe termen lung privitoare la procedură arătă că peste 90% din femeile care au optat pentru embolizare „uită” de simptomele cauzate de fibrom, iar în cele mai multe cazuri, uterul își reduce volumul, revenind la dimensiunile normale.

Procedura de embolizare de fibrom uterin a fost introdusă în portofoliul Arcadia  în luna aprilie 2014, ca un prim pas important în activitatea de radiologie intervențională.

Primele beneficiare ale intervenției au fost două paciente cu vârste de 29, respectiv 33 ani, motivate, ca și Simona P., de „visul de a avea copii”.

Liliana A. și Oana O. Au găsit la Arcadia traseul terapeutic optim pentru fibromul uterin, de la consultațiile ginecologice, până la investigația imagistică de confirmare. „Pentru ambele paciente, tratamentul fibroamelor prin embolizare era varianta optimă, de nediscutat, având fibroame de 4, respectiv 7,5 cm, cu simptome intense și o afectare a capacității reproductive”, declara la momentul respectiv dr. Mihai Jr. Crețeanu.

Pentru a  informa pacientele cu fibrom uterin cu privire la opțiunile terapeutice de care dispun și a le oferi oportunitatea să ia decizia care li se potrivește, Arcadia a organizat în 2014 două ediții ale programul gratuit „Consultația deschisă”, în vederea procedurii de embolizare.

De atunci, peste 35 de paciente au beneficiat de această intervenție minim invazivă, rapidă, care redă fertilitatea, elimină simptomatologia asociată și permite reîntoarcerea rapidă la activitățile de zi cu zi.