Articole medicale

20.01.2016

Embolizarea hemoragiei cronice și acute

Dr. Mihai jr. Creteanu

Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală

Embolizarea hemoragiei cronice și acute

Hemoragiile se produc atunci când sângele iese din vas din arteră sau venă, în orice organ sau țesut, ca urmare a unei leziuni.
Leziunea ce stă la baza hemoragiei poate fi traumatică (în urma unei căzături, loviri ș.a.) sau în legătură cu o anumită patologie: la nivelul ochilor, creierului, ficatului, splinei, rinichilor, colonului, stomactului, aparatului genital, arterelor iliace interne ș.a.

Dacă sângele se acumulează într-un organ sau cavitate ce permite eliminarea lui, putem vorbim despre hemoragii externe. Diagnosticul lor este ușor, obiectiv.
Pe de cealaltă parte se află însă hemoragiile interne, care implică un vas de sânge din interiorul organismului şi care se pot exterioriza sau nu printr-un orificiu al corpului. Acestea reprezintă o urgență medicală, punând viața pacientului în pericol, prin pierderea de sânge și dezechilibrul hemodinamic produs.
Gravitatea lor este amplificată și de faptul că adesea, acestea nu se exteriorizează și nu sunt evidente, cauzând intervenția medicală întârziată. Semnele clinice ale unei hemoragii interne pot fi reprezentate de: slăbiciune și amețeală, paloare, piele rece, senzație accentuată de sete, stări de greață, vărsături, palpitații.

Embolizarea hemoragiilor cronice și acute 
Embolizarea este o metodă modernă, minim invazivă și non-chirurgicală de terapie a hemoragiilor acute și cronice. Procedura constă în blocarea vaselor de sânge cu un material resorbabil în totalitate, ce are un pH neutru și este tolerat foarte bine de țesuturi.
Embolizarea se realizează într-o sală sterilă de angiografie, de către medicul radiolog specializat în tehnici de radiologie intervențională, cateterizare supraselectivă și embolizare arterială.
În general, durata unei astfel de proceduri variază între 30 minute și o oră.
Fiind o procedură minim invazivă, embolizarea hemoragiei acute sau cronice implică mai puține riscuri și complicații decât intervențiile chirurgicale și nu lasă cicatrici.

Cine poate beneficia de intervenția de embolizare? 
Ca în cazul oricărei metode terapeutice, există o serie de indicații și contraindicații. În principiu, orice hemoragie, fie cronică sau acută, unică sau multiplă, indiferent de dimensiuni, poate fi tratată prin embolizare. În cazul în care pacientul prezintă o infecție activă sau este alergic la iod, procedura de embolizare este contraindicată.
Principalii beneficiari ai acestei metode terapeutice sunt:

  • Paciente cu diagnostic de cancer de col uterin și care prezintă hemoragie;
  • Pacienți cu hemoragie la nivelul arterelor iliace interne;
  • Pacientele cu diagnostic de cancer vulvar și care prezintă hemoragie;
  • indiferent de vârstă, pacienți care doresc un tratament conservator, minim invaziv al hemoragiilor, fără anestezie generală sau transfuzii sanguine.

În alegerea tratamentului adecvat pentru tratarea hemoragiilor, trebuie să se țină seama în principal de dorințele pacientului privind integritatea anatomică, riscurile operatorii imediate și, pe termen lung, calitatea vieții.

Desfășurarea intervenției de embolizare
Procedura de embolizare a hemoragiei acute sau cronice se realizează sub control radioscopic. Pacientul, conștient pe durata procedurii, este așezat în decubit dorsal (întins pe spate).
Accesul arterial se realizează la nivel brahial. Local, se va realiza o anestezie locală cu 2 ml de Xilină (1%), ce va induce o senzație de caldură locală timp de 10 - 20 de secunde. Manevrele specifice de cateterizare sunt nedureroase, pacientul neresimțind niciun disconfort. În momentul în care este injectată substanța de contrast (pentru buna vizualizare a zonei de intervenție și monitorizarea traseului cateterului), apare de asemenea o senzație de căldură locală ce nu durează mai mult de 5 secunde.

Pentru un confort sporit al pacientului, se pot administra medicamente cu efect analgezic pe toată durata intervenției.
Timp de câteva ore după intervenție, pacientul supus intervenției de embolizare a hemoragiei poate resimți durere. Senzația dureroasă, considerată o manifestare normală, diferă de la o persoană la alta, putând varia de la jenă ușoară până la crampe intense. În astfel de situații, se administrează medicație analgezică.
În urma embolizării hemoragiei, pacientul poate fi externat la doar o zi de spitalizare, moment în care poate reveni la activitățile obișnuite de dinainte de intervenție. Izolat, acesta poate resimți, în primele zile de la intervenție, o senzație de presiune și un ușor disconfort local. Procedura este eficientă și sigură, sângerările oprindu-se imediat.
Ulterior, medicul curant poate indica tratament medicamentos pentru afecțiunea de bază care a stat la baza sângerărilor.

Despre radiologia intervențională 
Radiologia intervențională este o subspecialitate a radiologie care utilizează imaginea ghidată obținută cu ajutorul razelor X pentru efectuarea de proceduri minim-invazive, în scop de diagnostic și tratament pentru numeroase boli ale diverselor sisteme de organe.
Conceptul din spatele radiologiei intervenționale este acela de a diagnostica și trata pacienții cu cele mai puțin invazive tehnici disponibile în prezent, având ca obiectiv reducerea riscurilor pentru pacient și îmbunătățirea rezultatelor din domeniul sănătății. Dezvoltarea acestui domeniu medical în cadrul rețelei Arcadia vine să completeze în mod firesc activitatea de diagnostic și tratament de până acum și reprezintă o nouă șansă pentru pacienți.

Powered by Froala Editor