Articole medicale

13.06.2018

Fibromul uterin, una din cauzele infertilității

Dr. Mihai jr. Creteanu

Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală

Fibromul uterin, una din cauzele infertilității

Fibromul uterin (leiomiom, leiomiofibrom) afectează un număr foarte mare de femei aflate la vârsta fertilității. Această tumoră solidă benignă apare la aproximativ 40% dintre femeile aflate în perioada fertilă și la un procent de 40-60 % dintre femeile cu vârsta de peste 40 de ani.

Fibromul uterin: factori favorizanți și simptomatologie
 

Factorii care favorizează apariția acestei afecțiuni sunt:

  • genetici;
  • hormonali;
  • obezitatea;
  • numărul de sarcini;
  • consumul crescut de carne roșie;
  • consumul redus de fructe și legume;
  • consumul de alcool;
  • disfuncțiile ovariene, care produc fluctuații ale nivelelor de estrogen și progesteron.

Deși simptomele se manifestă doar la o mică parte dintre persoanele afectate, anual, sute de mii de paciente se adresează pentru consultație specialiștilor ginecologi, acuzând o simptomatologie diversă, cum ar fi:

  • disconfortul abdominal:
  • menoragie (pierderea unei cantități excesive de sânge în timpul menstruației);
  • dismenoree (durere menstruală);
  • dureri pelvine;
  • disurie (urinare dureroasă);
  • constipație;
  • infertilitate.

Embolizarea – metodă de tratament minim-invaziv a fibromului uterin
 

Metoda standard de tratament, recomandată până în urmă cu două decenii, a fost histerectomia, singura considerată că asigură o cură radicală a fibromatozei uterine. Însă această alternativă este grevată de o serie de riscuri și complicații: timpul lung de recuperare și reintegrarea socială lungă (aproximativ 6 săptămâni), sângerarea post-operatorie, stările febrile, diminuarea funcției sexuale, depresia, riscul crescut al afecțiunilor cardiovasculare.

Totuși, dorința multora dintre femei de a-și păstra capacitatea reproductivă a condus la dezvoltarea de  alternative la histerectomie. Astfel a apărut procedura minim-invazivă de radiologie intervențională – embolizarea fibromului uterin.

Studiile arată că 30%-35% dintre pacientele care au optat pentru procedura de embolizare au rămas însărcinate în următorii 2 ani post-procedură, vârsta medie a pacientelor fiind între 30-42 de ani. De reținut că embolizarea fibromului uterin reduce dimensiunea fibroamelor în medie cu aproximativ 50% și că peste 85 din 100 de femei tratate cu această tehnică pentru fibromul uterin au raportat că simptomele lor s-au îmbunătățit considerabil.

Evaluarea fibromului de către medicul ginecolog înainte de procedură este esențială. Acesta este cel mai în măsură să stabilească diagnosticul pe baza unei anamneze atente, a unui examen clinic riguros, precum și a datelor oferite de ultrasonografie abdominală sau transvaginală (unde se indică numărul formațiunilor, dimensiunea și localizarea lor, informatii utile atât pentru aprecierea oportunitatii interventiei terapeutice, cât și pentru urmărirea în timp a rezultatelor acestei intervenții), a unui test Babeș-Papanicolau, precum și a examenului secreției vaginale.

După procedură, pacientele pot acuza un grad variat de durere abdominală, sub formă de crampe, care debutează imediat după efectuarea embolizării din cauza ischemiei uterine masive și brusc instalate, durata de timp fiind variată, mai intensă in primele 4-6 ore.

Procedura este indicată pacientelor care refuză intervenția chirurgicală din diverse motive: teamă, dorința de a păstra organele reproducătoare, convingerile religioase, dorința de a evita o cicatrice inestetică abdominală sau de a evita perioada lungă de recuperare postoperatorie, dar și din raționamente medicale, cum ar fi afecțiuni cardiovasculare, respiratorii care măresc riscul operator, obezitate sau anemie.

Embolizarea arterelor uterine este prima opțiune de tratament în cazul fibromului uterin și prezintă importante avantaje:

  • metodă sigură și eficace;
  • metodă minim-invazivă – asigură devascularizarea țesutului tumoral fără recidiva ulterioară a acestuia, fiind urmată de ameliorarea semnificativă a simptomatologiei, cu reintegrare socio-profesională rapidă.

În cazul în care acuzați simptomele descrise, un consult medical este indicat pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului adecvat. Embolizarea fibromului uterin este o metodă revoluționară prin faptul că permite păstrarea organelor genitale interne intacte și prezervează fertilitatea, evitând astfel posibilele complicațiile ale histerectomiei.

Powered by Froala Editor