Articole medicale

18.06.2015

„Injecția” de frumusețe

Odată cu înaintarea în vârstă, semnele de îmbătrânire cutanată devin tot mai evidente, pielea își pierde din tonus, hidratare și strălucire, se ridează, apar discromiile (petele maronii sau albicioase - semne ale expunerii la soare), iar capacitatea de regenerare a tegumentului scade.Dincolo de procedurile cosmetice ce asigură un efect pe termen scurt asupra calității pielii, poate deveni necesară corecția injectabilă a ridurilor frontale, din jurul ochilor sau a șanțurilor nazogeniene (ridurie de la nas la gură), refacerea volumului facial, atenuarea ridurilor din jurul gurii sau refacerea volumului buzelor.
Abordarea pacienților care se prezintă pentru proceduri estetice este complexă, pentru că dincolo de corecția inestetismelor faciale, medicul trebuie să furnizeze un plan de tratament pe termen lung, pentru o menținere cât mai bună a efectelor tratamentului.

Pielea este un organ supus uzurii și îmbătrânirii la fel ca întregul organism, uneori chiar mai mult, din cauza expunerii exterioare, lipsei de îngrijire sau procedurilor nepotrivite.Orice procedură estetică trebuie privită ca parte a unui plan de tratament și nu ca o „baghetă magică”; există o perioadă optimă a acestor proceduri estetice injectabile, atunci când efectele care se pot obține sunt maxime.

Un tegument sever îmbătrânit, cu o laxitate pronunțată, va beneficia, de exemplu, mai degrabă de un lifting chirurgical sau de o resurfasare (întinerire) cu ajutorul laserului, decât de o procedură injectabilă.
Tratamentul nu necesită internare, însă este necesară o evaluare anterioară injectării, pentru aprecierea zonelor ce necesită tratate, alegerea tipului de produs, indicațiile pre și postinjectare astfel încât rezultatele obținute să fie optime.

Consultația dermatologică prealabilă stabilește și eventualele contraindicații sau precauții legate de procedură (tratamente sau afecțiuni coexistente, medicamente ce favorizează sângerarea sau vindecarea întârziată, existența antecedentelor herpetice sau reacții alergice, precum și afecțiuni autoimune), condiții care pot compromite rezultatul.

Tehnica de injectare a fost abordată de multiple specialități, de către cosmeticiene, esteticiene și alt personal fără pregătire medicală, iar oferta este foarte largă. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, sunt omise discuțiile specifice despre calitatea pielii, beneficiile realiste care pot fi obținute, efectele adverse potențiale, contraindicații, precauții; această „sarcină” este pusă în seama pacienței, care va trebui să suporte, să se descurce sau să caute un medic specializat în rezolvarea unor eventuale probleme și complicații.
Astfel, personalul medical autorizat și îndreptățit pentru efectuarea acestor proceduri medicale, în condiții de sterilitate este reprezentat de medicul dermatolog sau chirurgul plastician. Este adevărat că injectările estetice nu necesită spitalizare, însă acest lucru nu înseamnă că se pot face oricum, în orice incintă sau în orice cabinet destinat procedurilor de înfrumusețare.
Locul și experiența medicului sunt aspecte extrem de importante, care definesc condițiile unui tratament eficient.

Printre substanțele injectabile destinate ameliorării calității pielii și îmbunătățirii aspectului facial, se remarcă acidul hialuronic, prin proprietățile sale particulare de a conferi volum și de a corecta ridurile.

Acidul hialuronic este un constituent natural al pielii; cu timpul, nivelul acestuia scade, sub acțiunea unor factori multipli ce țin fie de vârstă, sex, calitatea naturală a pielii, fie de factori externi: expunerea intensă la soare, variații de temperatură, vânt, medicamente, diete, diverse dezechilibre metabolice sau hormonale, afecțiuni colaterale ș.a.).

Tratamentul cu acid hialuronic este recomandat adulților de toate vârstele, pentru că poate fi folosit atât pentru prevenție - pentru corecția unor imperfecțiuni cutanate (cicatrici postacneice, remodelare buze), pentru atenuarea ridurilor fine, cât și pentru corecții volumetrice mai importante sau pentru riduri adânci, atunci când este necesar.
Tehnologia actuală avansată permite fabricarea acidului hialuronic fără pericolul transmiterii altor boli sau reacții alergice.

Indicațiile tratamentului cu acid hialuronic:

  • atenuarea ridurilor faciale;
  • corecția volumetrică (lifting facial prin ridicarea pomeților sau atenuarea tendinței fiziologice la „alunecare”a conturului facial);
  • corecția ridurilor peribucale, ridicarea comisurilor(colțurile buzelor);
  • remodelarea buzelor, corecția volumului pierdut odată cu vârsta sau în urma procedurilor stomatologice
  • atenuarea cearcănelor și a șanțului lacrimilor;
  • revitalizare cutanată (hidratare, atenuarea ridurilor fine, netezirea suprafeței cutanate).

Prin comparație cu colagenul sau grăsimea, persistența în țesut a acidului hialuronic este net superioară. Administrarea produsului se realizează cu seringi preumplute, sterile, cu sau fără anestezie locală.

Rezultatele tratamentului sunt vizibile imediat, însă după ameliorarea edemului legat de intervenție, rezultatele se apreciază corect după 10 - 14 zile, atunci când fixarea în țesut și hidratarea produsului administrat sunt complete.
Îngrijirile postintervenție constau în respectarea regulilor de igienă referitoare la zonă tratată, evitarea altor proceduri cosmetice/estetice, evitarea expunerii la soare, a saunei, a mișcărilor faciale exagerate sau a masajului excesiv în zona astfel tratată.
În funcție de stilul individual de viață, alimentația adoptată, vârstă, îngrijirile specifice ulterioare, procedurile estetice complementare, tipul de tratament și produsul utilizat, rezultatele variază între 6 -12 luni sau chiar mai mult.

Un amănunt important, adesea neglijat, este tipul de produs administrat; de foarte multe ori, sub termenul generic de „acid hialuronic” se utilizează diverse formule injectabile care pot sau nu să aibă legătură cu acesta; dacă de fapt tratamentul se face cu un produs neresorbabil (filler permanent), acest lucru poate compromite injectarile ulterioare și poate genera efecte adverse importante legate de incompatibilitatea produselor administrate în ședințe succesive.

Administrarea injectabilă a unui produs cu acid hialuronic nu determină dependență și nici îmbătrânire accelerată, în cazul în care aceste proceduri nu vor mai fi efectuate.
Produsul administrat se va consuma la nivelul țesutului, iar singura formă de „adicție” este legată de plăcerea de a „șterge” de pe față câțiva ani, de a asigura un aspect frumos, odihnit și întinerit al pielii.

Cine poate rezista acestei promisiuni?