Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

Laptele matern, primul și cel mai important aliment al bebelușului

Ioana PrecupanuAlăptarea este o relație unică și irepetabilă dintre mamă și copil, iar laptele matern are cel mai înalt standard de calitate pentru hrănirea bebelușilor.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, se recomandă ca alăptarea să fie exclusivă până la vârsta de 6 luni, continuând până la 2 ani și peste, atât timp cât mama și copilul și-o doresc. Practic, toate mamele pot alăpta, de aceea este important ca orice viitoare mămică să dețină informații corecte și să dispună de sprijinul familiei pe toată perioada alăptării.

Alăptarea aduce nenumărate beneficii, atât copiilor, cât și mamelor. 
 

Pentru bebeluși, laptele matern este cel mai valoros aliment posibil, fiind mereu adaptat nevoilor acestuia. Laptele matern conține toți nutrienții de care un copil are nevoie în primele 6 luni de viață, grăsimi, carbohidrați, proteine, vitamine, minerale și apă.  Este ușor de digerat, conține apă în proporție de 88,1%, 3,8% grăsimi, 0,9% proteine, 7% lactoză și un procent de 0,2% din alte minerale și vitamine.

Deși există un mit în această privință, nu există lapte matern slab din punct de vedere nutritiv, în schimb putem vorbi de un transfer ineficient de lapte (este posibil ca un copil să nu mănânce suficient de mult din diverse motive ce trebuie neapărat investigate) sau în foarte puține cazuri (aproximativ 2%) de patologii ale mamei ce pot duce la lactație insuficientă. În cazul în care mama nu cunoaște această patologie, se recomandă imediat investigații medicale pentru că, dincolo de alăptare, copilul are nevoie de o mamă perfect sănătoasă.  Chiar și în aceste cazuri patologice, e bine că se reușește alăptarea parțială, incomparabil mai benefică decât lipsa alăptării.

  • Laptele matern întărește sistemul imunitar al copilului, deoarece formula aceasta magică conține anticorpi și factori anti-infecțioși. 
  • Este cel mai la îndemână aliment, ușor de digerat și se află mereu la temperatura potrivită, iar pană la începerea diversificării nutrienții din laptele de sân sunt suficienți pentru hrănirea completă a bebelușului.
  • Alăptatul reduce riscul copiilor de a dezvolta anumite boli (obezitate, astm sau alergii), ba mai mult decât atât, stimulează dezvoltarea psihică și intelectuală. Ajută și la instalarea unei stări de confort pentru mamă și bebeluși  datorită proprietăților sale.
  • Scade riscul dezvoltării de infecții gastrointestinale, infecții ale urechii, afecțiuni cardiovasculare, sau a bolii celiace.

Ce beneficii are mama?
 

  • Alăptarea ajută uterul să revină la dimensiunea de dinainte de sarcină prin eliberarea de oxitocină.
  • Alăptatul ajută la revenirea la greutatea de dinainte de sarcină.
  • Mamele care alăptează au un risc mai mic de a dezvolta cancer endometrial sau ovarian.

Nu de puține ori alăptarea vine cu multe nelămuriri și chiar dificultăți. La Maternitatea Arcadia oferim sprijin tuturor mamelor care își doresc să alăpteze și vor să se informeze corect. Încurajăm mămicile care sunt nesigure pe ele, care au nevoie de ajutor, să apeleze cu încredere la un consultant în alăptare.

 

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou