Articole medicale

17.11.2017

Lecții de sănătate Arcadia pentru elevii din Liteni!

Peste 100 de copii din clasele I – IV au participat la un curs despre igiena corporală, a părului, a dinților și a îmbrăcămintei prezentat de către dr. Anca Călinescu, medic specialist Pediatrie împreună cu Cristina Gîrbea, asistent șef Pediatrie; care le-au povestit cu căldură și entuziasm care sunt principalele reguli de igienă pe care trebuie să le respecte zilnic. Doamna doctor Călinescu a rămas impresionată de interacțiunea cu cei mici: “Am întâlnit copii simpli și frumoși, dar și ochi triști și suflete maturizate mult prea devreme; însă emoția simțită la îmbrățișarea copiilor mi-a umplut sufletul și m-a convins să vă fiu alături și cu ocazia altor evenimente. Dacă ar fi să sintetizez: copiii au nevoie de iubire!”. Fiecare învățăcel a primit câte un mic cadou și la rândul lor, le-au răsplătit pe colegele noastre cu zâmbete vesele și îmbrățisări. Cristina Gîrbea a afirmat că a fost “o experiență din care îți reevaluezi viața, te simți mai bogată doar pentru că ai primit zâmbetele nevinovate și îmbrățișările sincere ale unor copii cu nevoie de afecțiune.”

Dr. Andreea Brumaru, medic primar Gastroenterologie, i-a învățat pe cei 60 de elevi din clasele V – VI cât de importantă este nutriția și care sunt principiile alimentației sănătoase. Copiii au savurat informațiile primite și au descoperit care sunt proporțiile de cereale, fructe, legume, proteine, calciu și dulciuri recomandate pentru vârsta lor și ce rol are piramida alimentară. Întrebările copiilor au completat dialogul și au sedimentat principiile alimentației și vieții sănătoase. Doamna doctor Brumaru a subliniat faptul că a fost "o întâlnire frumoasă, în care am încercat să aducem un plus de cunoaștere într-un domeniu important, care ne influențează calitatea vieții de zi cu zi, dar și starea de sănătate ulterioară, ca adulți: nutriția. Copiii au fost extrem de receptivi și au înțeles noțiuni de bază ale alimentației sănătoase."

Aproape 60 de elevi din clasele VII – VIII au fost invitați să participe la sesiunea de educație sexuală. Gazda discuțiilor a fost Gabriela Lozneanu, asistent Obstetrică – Ginecologie, care a vorbit mai întâi cu adolescentele despre ce înseamnă igiena intimă, cum se pot proteja de bolile cu transmitere sexuală și mai ales despre cât de importantă este răbdarea și prevenția. Noțiunile prezentate au generat nenumărate întrebări specifice și răspunsuri pentru curiozitățile lor, ca adolescente. Băieții au discutat separat, despre același subiect, cu accent pe prevenție și respectarea tuturor normelor de igienă. Suplimentar, s-au prezentat câteva exemple despre ce înseamnă agresiunea sexuală și care sunt consecințele. Pentru doamna Gabriela Lozneanu, dialogul cu tinerii “a fost o oportunitate de a descoperi o mică parte din universul unor pre-adolescenți și modul lor de a privi lucrurile vis-a-vis de tema discutată. A fost o experiență nouă, dar în același timp frumoasă”.

Activitățile sunt desfășurate în cadrul unuia dintre cele două proiecte ale fundației Bethany și beneficiază de susținere din partea Arcadia – Spitale și Centre Medicale, care  investește în educația copiilor din medii defavorizate. 85 de copii provenind din familii cu situație financiară precară sau din mediul rural beneficiză de sprijinul companiei prin două programe educaționale în perioada septembrie 2017 – iunie 2018.

Rețeaua de sănătate Arcadia derulează constant acțiuni de responsabilitate socială și sprijină proiecte de dezvoltare locală și regională, din dorința de a se implica în viața comunității și a reprezenta un vector de schimbare.

Evenimente sportive și culturale, screening și consultații deschise, acțiuni umanitare, activități pentru copii și lista poate continua... Arcadia privește spre viitor și pune consecvent în aplicare principiile pe care le promovează: educație pentru sănătate, viață activă, alimentație sănătoasă, grijă și compasiune față de semeni. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați pagina Arcadia CSR