Articole medicale

26.08.2021

Liposucția

Dr. Vlad Pieptu

Medic specialist Chirurgie plastică, Microchirurgie reconstructivă și Estetică

Știai că celulele grase ale corpului se înmulțesc doar până în jurul vârstei de 4 ani? După această vârstă, celule grase își păstrează capacitatea de a-și mări volumul, prin acumularea de grăsimi. De multe ori, chiar dacă încercăm să avem un stil de viață echilibrat, pot exista acumulări de grăsime în diverse zone ale corpului, în special în zona abdomenului, de care este dificil să scăpăm doar prin dietă sau exerciții fizice. Soluția chirurgicală, liposucția, te poate ajuta să ajungi la abdomenul pe care îl visezi.

Liposucția este o metodă minim invazivă de eliminare a depozitelor localizate de grăsime. Cu ajutorul unor canule, prin incizii de câțiva milimetri, se aspiră grăsimea de la nivelul abdomenului, flancurilor, toracelui, coapselor, genunchilor, gușii etc.
Se poate efectua cu anestezie locală, în funcție de amploarea dorită, a zonelor și cantităților de grăsime de eliminat. Nu se recomandă eliminarea a mai mult de 3 litri de grăsime într-o ședință.
Grăsimea prelevată poate fi folosită pentru a augmenta sau contura anumite zone (sâni, fese, cearcăne etc).

Pentru evitarea sângerării inutile, se introduce, în zona de liposucție, la începutul intervenției un amestec special de anestezice și adrenalină.
Cicatricile postoperatorii sunt minime și, de obicei, bine ascunse.

După intervenție se recomandă purtarea timp de 2-3 luni de îmbrăcăminte compresivă specială pentru locurile unde a avut loc liposcuția și ciorapi antitrombotici timp de 2 săptămâni. Va fi prescris un tratament antibiotic și anticoagulant pe durata a 10-14 zile.
Durerile postoperatorii sunt mici, ușor de gestionat cu antalgice uzuale.
Imediat după operație, zona tratată va fi ușor umflată și pot apărea vânătăi, însă acestea vor trece treptat până la 14 zile, moment în care se suprimă firele de sutură (dacă este cazul, în general se folosesc fire resorbabile).
Recuperarea necesită aproximativ 5-7 zile pentru a relua munca de birou sau 12-14 zile pentru munca mai activă.

Liposucția îndepărtează permanent o parte din celulele grase din organism. După intervenție se recomandă urmarea unui stil de viață sănătos, pentru eliminarea riscului de a câștiga în greutate și alterarea rezultatului obținut.

Intervenția se realizează în siguranță în Spitalul Arcadia. Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 

Powered by Froala Editor