Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

Metode moderne de investigație și tratament în afecțiunile laringelui

Patologia laringiană – o privire de ansamblu
 Metode moderne ORLLaringele îndeplinește funcții vitale legate de respirație și deglutiție, dar este în același timp un organ esențial al comunicării interumane prin vorbire. De aceea, orice afectare a laringelui și funcțiilor sale are un impact extrem de puternic asupra vieții pacientului, în toate dimensiunile și componentele sale, personale sau socio-profesionale. Din punct de vedere medical, patologia laringiană reprezintă o parte importantă a afecțiunilor oto-rino-laringologice.

Cel mai frecvent simptom al afecțiunilor laringiene este reprezentat de disfonie, adică tulburarea vocii, manifestată cel mai adesea prin răgușeală, voce suflată, oboseală vocală, alterări ale volumului vocii cântate sau vorbite. Se poate însoți de odinofagie (jenă, dificultate la înghițire), dispnee sau tuse iritativă.

Apariția acestor simptome ar trebui să îndrepte pacientul către un consult ORL, pentru stabilirea precoce a unui diagnostic de certitudine și instituirea tratamentului adecvat. Diagnosticul implică atât examen clinic, cât și investigații specifice, adică laringoscopie indirectă și directă prin videofibroscopie și endoscopie laringiană. Tratamentul celor mai frecvente afecțiuni este unul medicamentos, dar anumite patologii laringiene necesită tratament chirurgical specific.

Microlaringoscopia – utilitate deosebită, disconfort minim
Microlaringoscopia este o metodă modernă, miniminvazivă, de investigație și tratament în afecțiunile laringelui.

Explorarea se realizează sub anestezie generală, ceea ce conferă pacientului confort și siguranță. Cu ajutorul microscopului, medicul examinează în cele mai mici detalii structurile laringiene, detectând toate semnele de boală sau formațiunile cu aspect patologic. Atunci când este cazul, procedura permite prelevarea de biopsii de la nivelul țesuturilor suspecte, iar leziunile de tipul polipilor laringieni, papiloamelor, chisturilor și nodulilor vocali se pot îndepărta cu instrumente microchirurgicale de mare precizie. Formațiunile excizate se supun ulterior unui examen anatomopatologic pentru stabilirea naturii leziunii și instituirea conduitei terapeutice adecvate.

Avantajele acestei metode sunt multiple:

  • durata redusă a intervenției propriu-zise și a perioadei de spitalizare aferente, de o singură zi;
  • disconfortul fizic și psihic minim al pacientului, datorită faptului că intervenția se realizează sub anestezie generală;
  • absența oricăror cicatrici sau semne exterioare;
  • folosirea microscopului și endoscopului permite o vizualizare de maximă acuratețe a leziunilor laringiene și facilitează formularea diagnosticului de certitudine;
  • utilizarea instrumentelor microchirurgicale de înaltă precizie conferă siguranță și eficiență intervenției și scade riscul de recidivă;
  • prin captarea imaginilor din timpul explorării și stocarea lor la rezoluție maximă este posibilă evaluarea comparativă a procesului de vindecare sau a evoluției ulterioare a patologiei diagnosticate.

Microlaringoscopia suspendată reprezintă cea mai modernă metodă de diagnostic și tratament în afecțiunile laringiene, asigurând șanse maxime de vindecare în patologia benignă laringiană și un diagnostic cât mai precoce al afecțiunilor maligne, cu impact asupra eficienței terapeutice.

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou