Articole medicale

20.09.2017

Multivitaminele – mituri și realități

Dr. Constantin Rusu

Medic specialist Medicină internă

Dr. Constantin RusuCu ceva vreme în urmă, încercam să conving un pacient că rețeta cu multivitamine pe care mi-o cerea insistent era complet inutilă în cazul lui. Mi-a trecut atunci prin minte ideea de a scrie un dicționar al medicamentelor inutile, dar asta ar fi însemnat abandonarea tuturor celorlalte proiecte. O fi arta medicinii lungă, dar lista medicamentelor inutile este și mai lungă.
Dacă aș relua astăzi proiectul, aș pune în capul listei, fără nici cea mai mică remușcare, suplimentele vitaminice, prescrise atunci când nu sunt necesare.
Deși mitul suplimentelor vitaminice ca ingrediente de nelipsit ale sănătății perfecte a fost îngropat de mult, umbra lui continuă să ne bântuie.
Literatura medicală adunată în ultimii ani pe această temă este enormă – zeci de studii făcute după rigori științifice pe sute de mii de persoane sunt unanime: eficiența suplimentelor vitaminice și a antioxidanților în profilaxia oricărei boli, de la cancer la Alzheimer, este redusă. Ba mai mult, ca în orice situație, și în cazul multivitaminelor excesul nu este o soluție. Dimpotrivă, anumite forme de cancer sunt asociate cu excesul de suplimente vitaminice.


Există, e adevărat, situații în care vitaminele, administrate pe termen scurt, sunt benefice (exemplul cel mai la îndemână este profilaxia encefalopatiei Wernicke cu vitamina B1 în sevrajul alcoolic). Multivitaminele nu înlocuiesc un regim de viață sănătos. O persoană sănătoasă, cu o dietă echilibrată, posedă suficiente vitamine pentru ca rotițele interne ale organismului să funcționeze normal.
Cu toate astea, goana după suplimente vitaminice este neobosită. Și ceea ce e mai năucitor este că persoanele care au cele mai mari rezerve în privința unor tratamente cu eficiență verificată (vaccinurile, de pildă) sunt primele care epuizează rafturile cu vitamine ale farmaciilor.

Dar poate că nimic nu trebuie să ne mai mire în această epocă a post-adevărului, când autoritatea dovezilor științifice a decăzut pe același nivel cu părerea vecinului de palier. Sursele de informații, de multe ori contradictorii, determină un consum exagerat de multivitamine. În vremurile tulburi în care trăim, s-ar putea ca doza zilnică de vitamine să rămână paiul de care ne agățăm în așteptarea unui viitor mai luminos. Cu toate acestea, multivitaminele nu sunt un răspuns universal la problemele noastre de sănătate. Un stil de viață echilibrat vă dispensează de necesitatea oricăror suplimente vitaminice.