Articole medicale

21.07.2015

„Niciodată nu va fi un medic bun cel care nu are compasiune faţă de seamănul său aflat în suferinţă”

1. Cum vede o personalitate a lumii medicale ieșene cariera sa, privind retrospectiv? Care sunt punctele - cheie, marcante, care formează un medic?

Cariera unui medic se construiește continuu, cu fiecare pacient. Am avut norocul să practic una din cele mai nobile și generoase profesii din lume. La început, am optat pentru medicina internă – ramură care permite o viziune de ansamblu asupra tuturor simptomelor şi semnelor ce apar într-o afecţiune. Odată cu progresele rapide, explozive ale medicinei, a apărut necesitatea alegerii unei subspecialităţi – şi aşa a am devenit  gastroenterolog. În zilele noastre, există tendinţa unor specializări chiar mai „adânci” – există doctori care tratează doar boli hepatice sau care fac doar explorări endoscopice. Supraspecializările îți permit să devii extrem de competent într-o anumită patologie, însă pregătirea fundamentală în medicina internă te ajută să ai o viziune integrativă, să priveşti pacientul ca pe un întreg, nu ca pe o sumă de organe afectate. În medicină înveţi continuu. Trebuie să citeşti foarte mult, să fii la curent cu toate noutăţile şi descoperirile, să participi la cursuri, simpozioane, congrese. „Examenul” îl dai zilnic, cu fiecare pacient pe care îl diagnostichezi şi tratezi.

2.  Sunteți totodată un cadru didactic de prestigiu, care a ghidat numeroși specialiști ce aparțin acum lumii medicale ieșene. Vă mândriți cu unul din discipolii dumneavoastră, în mod deosebit?

Activitatea de dascăl mi-a adus la fel de multe satisfacţii profesionale ca și profesia de medic. Am parcurs în timp toate treptele ierarhiei didactice, de la tânăr asistent universitar, până la profesor. Medicina e o profesie care are nevoie de modele. Fiecare dintre noi are unul sau mai mulţi mentori care și-au pus amprenta asupra devenirii sale profesionale. Este important să reuşeşti să transmiţi nu doar cunoştinţele ştiinţifice, ci şi experienţa clinică pe care o dobândeşti în anii de practică medicală şi, la fel de important, umanismul profesiei medicale. Niciodată nu va fi un medic bun cel care nu are compasiune faţă de seamănul său aflat în suferinţă. Într-adevăr, sunt multe generaţii de studenţi şi rezidenţi care au devenit la rândul lor specialişti, unii din ei nume de prestigiu în medicina ieşeană. Se spune că imaginea unui dascăl se reflectă, multiplicându-se, în mintea şi sufletul celor pe care îi formează. Cu cât ceea ce sădeşti e mai trainic şi valoros, cu atât roadele, peste ani și generații, vor fi mai bogate.

3. Lucrări științifice, congrese, activitatea la catedră... Care sunt motivele care v-au determinat să adăugați pe listă și colaborarea medicală apropiată cu Arcadia?

E adevărat că programul de lucru al cuiva care e şi practician, şi cadru didactic este extrem de încărcat. Există însă întotdeauna loc pentru lucrurile care îţi fac plăcere şi îţi aduc satisfacţii. La început, Arcadia a reprezentat o provocare extrem de promiţătoare: primul spital privat de aceste dimensiuni din Moldova, dotare după ultimele standarde, climat elegant, echipă profesionistă. Timpul a confirmat toate acestea, numele rețelei Arcadia devenind sinonim cu serviciile medicale de cea mai bună calitate. Acest lucru aduce satisfacţii nu numai pacienţilor, ci şi nouă, medicilor din echipa Arcadiei.