Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

O nouă alternativă în mamoplastia de augmentare: transferul autolog de grăsime

Dr. Gabriel Mazilu Transferul autolog de grăsime (transferul de grăsime proprie) este un procedeu prin care grăsimea proprie a unui pacient este injectată pentru a crește volumul de grăsime în altă parte a corpului, ori cu scopul de a corecta anumite deformări dobândite sau malformații congenitale. Grăsimea este recoltată și extrasă cu sonde speciale de liposucție (lipoaspirație). Aceste sonde au diametre mai mici față de normal, un număr mai mare de găuri, sunt mult mai fine și permit recoltarea grăsimii în cele mai bune condiții, fără a-i modifica textura și funcția și forma.

Grăsimea nou-recoltată este prelucrată în condiții de maximă siguranță. Aceasta este centrifugată la un anumit număr de rotații, pentru a separa grăsimea care conține celule stem (celule progenitoare) - ce va fi injectată la locul dorit - de restul compoziției. În cazul în care rămâne grăsime după injectarea rezultatului, aceasta poate fi folosită pentru a recontura anumite zone ale feței sau corpului, în scop estetic.
Zonele donatoare de grăsime sunt alese în funcție și de preferința pacientului, dar de regulă se folosesc ca zone donatoare regiunea abdominală, fața antero-laterală a coapselor, șoldurile și șanțul subfesier.

Procedura este minim invazivă. Principalul avantaj al procedurii este acela că folosindu-se grăsimea proprie, aceasta nu va fi niciodată respinsă de organism. Un alt beneficiu este cel de a a efectua  două intervenții chirurgicale într-o singură etapă. Astfel, pacienta va beneficia, pe lângă augmentarea mamară (sau reconstrucția sânului după mastectomie), și de o liposucție.

Este foarte important ca trusele de recoltat și injectat grăsime să fie de cea mai bună calitate, astfel crescând supraviețuirea în timp a celulelor grăsoase.

Procedura de transfer autolog de grăsime pentru augmentarea sânilor
Augmentarea se poate realiza la unul sau ambii sâni, prin injectarea grăsimii prelucrate, în completare cu folosirea sistemului BRAVA - un expander extern.
Acesta este format din două cuve care aderă de suprafața tegumentului în jurul sânilor; astfel se  creează o presiune negativă controlată electronic (variind de la 15 mmHg la 105 mmHg). Tot acest mecanism este susținut de un sutien special. Sistemul BRAVA trebuie purtat preoperator între 3 și 4 săptămâni, 10 - 12 ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

Cuvele vor fi igenizate de către pacientă, după un protocol standard, foarte simplu. Astfel se reduce riscul iritării și infectării tegumentelor. Sistemul are rolul de a întinde țesuturile și tegumentul, atât extern cât și intern, creând un fel de matrice în care grăsimea prelucrată va fi injectată.
Această matrice nou dezvoltată este esențială pentru depozitarea și supraviețuirea grăsimii. Totodată, pentru stabilizarea grăsimii, sistemul poate fi purtat și postoperator, 10 - 12 ore/zi timp de 10 - 14 zile. Grăsimea conține în mod natural celule stem, care sunt recoltate în procesul de liposucție și sunt păstrate în produsul nou recoltat. În grăsimea recoltatănu se adaugă nimic suplimentar, artificial și nu este manipulată biologic pentru a putea fi injectată.

Studiile au arătat că în reconstrucția și augmentarea sânului prin transfer autolog de grăsime, pre-expandat cu sistemul BRAVA, rezultă o supraviețuire îndelungată și în procent mare a grăsimii, iar rezultatul este permanent.
Sânii arată și se simt natural, iar sensibilitatea lor nu este afectată semnificativ. În comparație cu implantele siliconice mamare, care trebuie schimbate la 10 -15 ani și pot lăsa cicatrici și tulburări ale sensibilității areolei, augmentarea sânilor cu grăsime proprie este sigură, de calitate superioară, fiind o alternativă demnă de a fi luată în calcul.

În ce constă intervenția chirurgicală?
Intervenția chirurgicală are loc sub anestezie generală, pentru un confort optim al pacientei. În anumite cazuri, în care anestezia generală este contraindicată, se poate folosi anestezia locală și algoneurosedarea.
Preoperator, pacienta va efectua un consult preanestezic, prin care echipa medicală se asigură că pacienta poate suporta tipul de anestezie și intervenția chirurgicală. Orice problemă de sănătate descoperită în această fază este investigată suplimentar și tratată.
Durata intervenției chirugicale propriu-zise este de aproximativ 3 ore. Postoperator, zona în care s-a injectat grăsimea va fi pansată. Pacienta este externată fără probleme în prima sau a doua zi după intervenție. Îngrijirea postoperatorie este simplă și la îndemână, pacienta putând să-si schimbe pansamentele în regim de ambulatoriu. Reluarea activităților fizice cotidiene se realizează după 3 zile, iar efortul susținut, după 7 - 10 zile.

Până la integrarea completă a grăsimii, e necesară purtarea unui sutien de contenție (în medie, 4 -6 sapămâni).

Există complicații legate de această procedură?
În general, pot apărea complicații generale, legate de oricare act chirurgical, precum: infecția, hematomul, echimozele, dureri prelungite, însă sunt luate măsuri de prevenție pentru a preîntâmpina apariția lor. În ceea ce priveste complicațiile de la nivelul sânilor, pot apărea:

  • chisturi de liponecroză, care sunt evacuate prin puncție - aspirație sub ghidaj ecografic, sub anestezie locală;
  • tulburări cromatice ale pielii legate de purtarea cuvelor BRAVA, care dispar de la sine în timp;
  • anumite iregularități de contur și formă, care se pot de asemenea corecta.

În concluzie, transferul autolog de grăsime este o procedură sigură, fără complicații, fără cicatrici, care nu necesită spitalizare prelungită.
Intervenția chirurgicală redă forma și volumul dorit al sânilor sau realizează corecția anumitor malformații la nivelul sânilor sau în alte zone. Totodată, pacienta beneficiază „la pachet” și de o liposucție, astfel încât remodelarea  corporală este completă.
Prin folosirea cuvelor BRAVA, se pot injecta cantități mult mai mari de grăsime, cu o supraviețuire pe termen lung mult îmbunătățită, cu complicații minime și cu evitarea riscului de a dezvolta chisturi de liponecroză.

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou