Articole medicale

11.10.2017

Pilozitatea excesivă la femei – mai mult decât o problemă cosmetică

Ce este hirsutismul?
 

Hirsutismul constă în apariția părului de tip adult la femei, în teritorii anatomice în care acesta nu apare în mod normal (față, piept, spate, linia albă, fese etc). Părul de tip adult este părul gros, pigmentat, care apare la pubertate odată cu secreția fiziologică de hormoni masculini. La femeie sinteza androgenilor are loc la nivelul glandelor suprarenale (2 glande piramidale situate deasupra rinichilor) și la nivel ovarian.

Părul terminal, de tip adult – androgen-dependent – apare la ambele sexe în regiunea pubiană și axile și în mod fiziologic numai la sexul masculin pe față, piept, spate, linia albă, fese și membre.
Există și păr terminal androgen-independent, reprezentat de părul de pe scalp, gene, sprâncene.
În afară de secreția hormonală, creșterea firului de păr mai depinde și de alți factori, cum ar fi creșterea liniară (0,45mm pe zi pentru părul pubian și 0,21mm pe zi pentru cel de pe coapse) și de temperatură (crește mai repede vara decât iarna).

Cauzele hirsutismului
 

Cauzele hirsutismului pot fi regăsite în:

a) Excesul de androgeni de la nivelul glandelor suprarenale:

  • sindromul adrenogenital – deficitul de 21 hidroxilază;
  • sindromul Cushing – o consecință a expunerii organismului o perioadă îndelungată la concentrații prea mari de cortizol;
  • existența tumorilor corticosuprarenaliene.

​b) ​Excesul de androgeni de la nivelul ovarelor:

  • sindromul ovarelor polichistice;
  • tumori ovariene secretante de androgeni;
  • rezistența severă la insulină.

c) Latrogen (un rezultat nedorit al unui tratament):

  • administrare de androgeni;
  • administrare de corticosteroizi;
  • administrare de antidepresive (Fluoxetina) etc.

d) Idiopatic (patologie de cauză necunoscută).

Cel mai frecvent, hirsutismul este cauzat de sindromul ovarelor polichistice.

Factori de risc
 

Factorii care favorizează apariția hirsutismului sunt:

  • antecedentele familiale – sindroamele adrenogenitale și sindromul ovarelor polichistice pot fi moștenite;
  • etnia – populația din zona mediteraneană, Orientul Mijlociu, sudul Asiei are o predispoziție de apariție a hisutismului;
  • obezitatea – prin creșterea rezistenței la insulină.

Forme de manifestare, caracteristici și suspiciune clinică


Cum aminteam deja, hirsutismul se manifestă prin apariția părului în zone nedorite (față, piept, spate, linia albă, fese) uneori însoțită de semne de virilizare – îngroșarea vocii, căderea părului de pe scalp, acnee, scăderea volumului țesutului mamar și dezvoltarea țesutului muscular.
În funcție de prezența altor factori, se poate exprima o suspiciune clinică asupra diagnosticului etiologic:

  • dacă hirsutismul este vechi, generalizat, progresiv, familial, izolat, însoțit de cicluri menstruale regulate – idiopatic;
  • dacă hirsutismul este apărut la pubertate, însoțit de tulburări ale ciclului menstrual – sindromul ovarelor polichistice;
  • dacă hirsutismul este recent, exploziv, insotit de amenoree – tumori;
  • dacă hirsutismul este vechi, important, însoțit de semne de virilizare, antecedente familiale – sindrom adrenogenital.

Diagnostic clinic
 

Diagnosticul se pune de către medic prin calcularea scorului Ferriman Gallwey care atribuie note de la 1 la 4 în 11 regiuni ale corpului. Astfel, în funcție de punctajul obținut, se stabilește severitatea hirsutismului.
În plus, clinic se pot observa semne de virilizare și obezitate cu semne de insulino-rezistență.

Examenele de laborator se bazează pe dozarea testosteronului și precursorilor acestuia (androgeni secretați de glandele suprarenale și ovare) și a altor hormoni implicați în apariția hirsutismului.
Se evaluează posibila rezistență la insulină (HOMA score) și se recomandă explorări imagistice (ecografie, CT) cu vizualizarea ovarelor și a glandelor suprarenale.

Tratamentul hirsutismului
 

De cele mai multe ori, tratamentul este cauzal (acolo unde se cunoaște cauza iar aceasta este tratabilă), medicamentos și cosmetic.
Tratamentul medicamentos are ca scop combaterea excesului de androgeni, +/- scăderea rezistenței la insulină.
De primă intenție, se recomandă contraceptivele orale combinate (estroprogestative), însă numai după excluderea contraindicațiilor și cu o monitorizare riguroasă ulterior.
O altă opțiune terapeutică ar fi utilizarea medicației antiandrogenice (Spironolactona, Flutamida, Finasterid) însă este important de știut că este necesară utilizarea unei metode contraceptive suplimentare pe perioada tratamentului, acesta având risc de determinare a malformațiilor fetale.

Tratamentul adjuvant:

  • igieno-dietetic – scădere ponderală, alimentație echilibrată +/- Metformin pentru combaterea insulino-rezistenței.
  • cosmetic – pensare, epilare, decolorare, electroliză, tratament laser.

O afecțiune aparent banală, dar cu numeroase implicații la nivelul pshihicului, hirsutismul este una dintre cele mai des întâlnite tulburări endocrine. De multe ori poate ascunde alte probleme, mult mai grave. Un diagnostic corect și un tratament individualizat pot deveni principalii aliați în lupta cu această boală.

Medicul endocrinolog este cel care poate pune acest diagnostic și poate recomanda fie tratament medicamentos, fie cosmetic. Tratarea cosmetică a pilozității excesive se realizează prin diverse proceduri la Arcadia, în cadrul Centrului de Dermatologie și Estetică Medicală.