Articole medicale

07.02.2013

Posturografia – o investigație necesară

Posturograful sau Global Postural System (GPS) este un sistem de analiză posturală avansată ce utilizează tehnici și metode noninvazive de diagnostic și de evaluare în domeniul recuperării medicale. Aflat în dotarea Departamentului de Recuperare Medicală și Kinetoterapie Arcadia, performantul posturograf de la Chinesport folosește un program digital pentru vizualizarea datelor și pentru diagnosticare, revoluționând metodele de analiză a echilibrului şi a tulburărilor de statică vertebrală.

Posturograful  include 3 unităţi de diagnostic și un software:

  • Podoscopul – este utilizat în analiza tulburărilor de statică a piciorului; poate suporta o greutate de maximum 130 kg, iar prin intermediul softului special sunt prelucrate imaginile captate, determinându-se lungimea exactă a fiecărui picior, existența unor tulburări de statică plantară (picior plat, scobit etc.), precum și a eventualelor deviații la nivelul gleznei.
  • Platforma stabilometrică – este folosită pentru evidenţierea şi analiza tulburărilor de echilibru şi pentru determinarea poziţiei centrului de greutate al corpului, prin intermediul a 3 celule ce transmit informații la softul de prelucrare. Sunt astfel evaluate dezechilibrele ce apar în diferite situații sau poziții: atunci când pacientul stă cu ochii închiși, cu ochii deschiși, cu capul spre stânga sau dreapta, ori în alte poziții adoptate în  funcție de patologia fiecărui pacient. Tot cu ajutorul acestei platforme se poate determina proiecția centrului de greutate în interiorul poligonului de susținere, informații cu o mare valoare terapeutică în analiza atitudinii posturale a unui pacient.
  • Unitatea de analiză posturală – este folosită pentru determinarea deficienţelor la nivelul coloanei vertebrale, prin intermediul unui sistem de camere video care permit achiziţia de imagini de înaltă rezoluţie, imagini ce sunt apoi prelucrate prin intermediul softului, în scopul de a analiza toate deviaţiile segmentare sau globale ale corpului, dar şi de a măsura diferitele segmente. Analiza posturală se realizează din față, din spate și din profil și poate diagnostica deficiențele coloanei vertebrale în plan sagital sau frontal.

Softul permite stocarea datelor medicale ale pacientului, atât a celor rezultate în urma testărilor posturografice, cât şi a celor legate de istoricul medical sau de tratamentele medicamentoase pe care pacientul le urmează. Având la dispoziţie toate aceste informaţii, se poate urmări cu uşurinţă evoluţia pacienţilor, se pot face analize comparative și se poate evalua eficiența terapiilor recomandate.

Pe baza datelor obținute în urma unei posturografii complete se elaborează ulterior programe personalizate de kinetoterapie și recuperare medicală, corecte și complexe, pentru orice tip de afecțiune și diagnostic. Eficiența și succesul programelor de kinetoterapie pot fi urmărite inclusiv prin evaluări  posturografice intermediare.

Deși e bine ca orice persoană să își facă o evaluare posturografică integrală, pacienții cărora li se recomandă din rațiuni medicale astfel de evaluări sunt:

  • pacienți copii sau adulți cu afecțiuni neurologice și neuromotorii, ortopedice, unele afecțiuni din patologia ORL ce pot determina tulburări de echilibru, etc.:
  • pacienți cu tulburări de statică vertebrală;
  • sportivi în diverse stadii ale pregătirii competiționale, etc.

Programările pentru Posturografie se fac prin intermediul Call Center-ului Arcadia, la numărul de telefon 0232 920.