Articole medicale

02.10.2018

Premieră la Arcadia: Bypassul gastric - soluție chirurgicală pentru obezitate și afecțiunile asociate

Gastric bypassÎn cadrul Spitalului Multidisciplinar Arcadia, a fost realizată în premieră, o intervenție chirurgicală de  Bypass Gastric (Roux – en – y) pe cale laparoscopică, în beneficiul unei paciente în vârstă de 33 de ani, cu o greutate 103 kg pentru o înălțime de 1,65 m și un indice de masă corporală de 37,8 kg/m2.  Pacienta s-a prezentat la consultație acuzând un pirozis (arsuri retrosternale) sub tratament specific pentru boala de reflux grastro-esofagian cauzat la rândul său, de o hernie hiatală. Întrucât pacienta prezenta și o hipertensiune arterială asociată cu o obezitate de gradul II, indicația electivă a fost aceea de bypass gastric în y (dublu loop), tehnica urmând a rezolva problema greutății excedentare și a refluxului gastro-esofagian  în același timp, cu efecte favorabile așteptate asupra tensiunii. Acest caz medical a fost gestionat cu succes de dr. Sebastian Ralea, Șef al Departamentului Specialități Chirurgicale Arcadia, asistat de dr. Cristiana Cordun, medic specialist Chirurgie Generală. Efortul medicilor chirurgi a fost completat de munca echipei coordonată de dr. Bogdan Țuțuianu, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă, Șef al Departamentului ATI.

Prin bypass-ul gastric se izolează complet o mică porțiune a stomacului, la care se conectează o parte din intestine prin secționare și realizarea unui „montaj în Y”. Deoarece se realizează excluderea a aproximativ 2 metri din lungimea intestinului tranzitat de alimentele supuse acțiunii enzimelor digestive, absorbția este limitată. Efectul benefic survine atât prin reducerea volumului stomacului păstrat în circuitul alimentar, cât și prin mecanisme mediate hormonal, prin stimularea secreției de hormoni ai sațietății la nivel intestinal.

Chirurgia bariatrică și metabolică este singurul tratament eficient pe termen lung al obezității și al bolilor pe care le antrenează - acționând prin reducerea cantitativă a aportului alimentar și în asociere sau nu cu diminuarea absorbției intestinale, în funcție de tehnică. Beneficiile intervenţiei de bypass gastric asupra comorbidităților debutează la foarte scurt timp după efectuarea acestui tip de procedură chirurgicală, traducându-se prin remisia diabetului de tip II, ameliorarea netă a hipertensiunii arteriale, iar în cazul prezentat, tratarea refluxului gastro-esofagian. Scăderea greutății corporale este un rezultat vizibil al procedurii, pierderea kilogramelor în exces având loc între 1-2 ani după operație (în medie 18 luni). Efectele rapide asupra comorbidităților precum diabetul de tip II și hipertensiunea arterială sunt confirmate de studii, care atestă modificările hormonale benefice instalate imediat înaintea pierderilor masive de exces ponderal.

Principalii beneficiari sunt persoanele cu un indice al masei corporale (IMC) ≥ 40 sau cuprins între 35 - 40, însă care se confruntă deja cu anumite afecțiuni și tulburări corelate cu obezitatea (diabet zaharat, hipertensiune arterială, apnee obstructivă în somn, probleme ale articulațiilor portante documentate radiologic). În același timp, toate comorbiditățile corelate, anumite forme de cancer, disfuncții erectile, infertilitate, sunt ameliorate conducând astfel, la creșterea speranței de viață și a calității vieții.

În cadrul Arcadia, activitatea de Chirurgie Bariatrică și Metabolică este coordonată de către dr. Sebastian Ralea, medic specialist Chirurgie Generală Adulți și Chirurgie Pediatrică, cu competențe în Chirurgia Bariatrică și Metabolică, Șef al Departamentului Specialități Chirurgicale Arcadia.

În cei peste 16 ani de experiență în centre medicale de prestigiu din Belgia, dr. Sebastian Ralea are în portofoliu peste 800 de intervenții chirurgicale bariatrice dintre care, un număr important prin tehnica chirurgicală laparoscopică SILS (incizie unică ombilicală).

Cele 6 intervenții bariatrice care se pot realiza la Spitalul Arcadia sunt din seria celor restrictive, malabsorbtive și mixte: Gastric Sleeve (Gastrectomia longitudinală), Gastric Bypass (Bypass Gastric), Mini-Bypass Gastric, SADI-S (Single anastomosis duodeno-ileal bypass with sleeve gastrectomy), Diversia bilio-pancreatică, IFD (Ileal Food Diversion).