Articole medicale

04.09.2018

Reabilitarea medicală a genunchiului protezat prin sistemul DAVID

Dr. Ana BuzdeaÎn cazul genunchiului protezat, kinetoterapia are un rol foarte important atât înainte de intervenție, cât și după.

Kinetoterapia preoperatorie este importantă pentru optimizarea stării de sănătate a pacientului înainte de o intervenție chirurgicală la nivelul genunchiului. Obiectivele programului de pregătire preoperatorie sunt reprezentate de:

  • obținerea controlului postural;
  • efectuarea de exerciții funcționale;
  • creșterea forței musculaturii membrelor inferioare.

Tonifierea optimă a musculaturii genunchiului înainte de protezare reprezintă o premiză favorabilă pentru recuperarea postoperatorie.

Postoperator, obiectivele programului de reabilitare constau în controlul durerii, creșterea mobilității și a forței musculare, îmbunătățirea mobilității și asigurarea suportului emoțional.

Kinetoterapia este indicată pentru toți pacienții care au suferit o artroplastie totală de genunchi. Exercițiile progresive începând imediat postoperator (ideal sub 48 de ore de la intervenție) sunt esențiale pentru recuperarea genunchiului protezat.

Etapa I (săptămâna 1-2 postoperator)
 

Obiective:

  • Ridicarea la marginea patului.
  • Reluarea mersului și menținerea echilibrului cu ajutorul cadrului.
  • Obținerea extensiei complete și a 100 grade de flexie:
    1. Ziua 0 – mișcare pasivă;
    2. Ziua 1 – progresia mișcării pasive cu 10 grade/zi, flexia+extensia gleznei, extensie activă, flexie activă cu alunecarea călcâiului pe pat, stat la marginea patului și în picioare cu ajutor, mers cu cadru;
    3. Ziua 2 – continuarea mobilizării, mers cel puțin 25 pași cu ajutorul cadrului.

Etapa II (săptămânile 3-6 postoperator)
 

Obiective

  • Renunțare la cadru și utilizarea cârjei sau bastonului.
  • Creșterea echilibrului, a forței musculare și a funcțiilor proprioceptive.
  • Obținerea unei amplitudini a mișcărilor active de 0-125 grade.

Etapa III (săptămânile 7-12 postoperator)
 

Obiective

  • Mers fără ajutor.
  • Obținerea echilibrului static și dinamic normal.
  • Amplitudine maximă a mișcărilor.

În această etapă, se pune accent pe exerciții de tonifiere a musculaturii dar fără adăugare de greutăți.

Etapa IV (> 13 săptămâni postoperator)
 

Obiective

  • Menținerea mobilității, a forței musculare și a echilibrului static și dinamic, printr-un program de exerciții regulate.

Rolul sistemului DAVID în reabilitarea genunchiului protezat
 

Sistemul DAVID oferă soluții excelente de reabilitare atât înainte, cât și după protezare, fiind cea mai eficientă metodă disponibilă pentru mobilizarea țintită și creșterea forței musculaturii periarticulare. Dispozitivele David sunt dotate cu un limitator special al mișcării, ceea ce permite mobilizarea într-un anumit interval, evitându-se astfel agravarea durerii sau producerea unor noi leziuni.

Preoperator, obiectivele sunt de creștere a forței musculaturii genunchiului și de scădere în greutate, ceea ce va facilita recuperarea postoperatorie.

Postoperator, kinetoterapia DAVID este utilizată pentru creșterea gradată a mobilității genunchiului, având avantajul de a urmări în permanență intervalul de mișcare, creșterea forței musculaturii extensoare, dar și a mușchilor implicați în flexie, precum și obținerea unei stabilități optime a articulației. Exercițiile specifice și individualizate de întindere și întărire a musculaturii vor asigura succesul intervenției chirurgicale pe termen lung.

Sistemul David este disponibi în exclusivitate regională în Centrul de Recuperare Medicală Arcadia Sf. Lazăr. Detalii și programări – Call Center Arcadia 0232 920.