Articole medicale

26.05.2021

Salpingitele, infecțiile trompelor uterine

Dr. Alina Mihaela Mares

Medic primar Obstetrică-Ginecologie

Infecțiile trompelor uterine (salpingitele) ocupă un loc important în patologia ginecologică, având cea mai mare incidență dintre afecțiunile inflamatorii pelvine. Afectează preponderent femeile tinere, de vârstă fertilă, reprezentând unele dintre cele mai frecvente cauze pentru dureri pelvine și infertilitate.

Care sunt cauzele salpingitelor?
 

În etiologia salpingitelor, regăsim agenții cu transmitere pe cale sexuală (BTS - Chlamydia trachomatis, Mycoplasmele/Ureaplasma, gonococ), însă pot fi și infecții cu bacterii endogene (Escherichia coli, Klebsiella, Proteus etc.) ascensionate din flora cervico-vaginală sau propagate de la organele pelvine adiacente (apendic, intestin).

Dintre factorii favorizanți, amintim contactul sexual neprotejat, cu parteneri multipli, dispozitivul intrauterin, menstruația, avorturile sau intervențiile făcute în scop diagnostic sau terapeutic (biopsiile endometriale, histerosalpingografia, histeroscopia).

Simptomele salpingitelor
 

Simptomul marcant este, mai ales în formele acute, durerea pelvină localizată în etajul subombilical, preponderent în fosele iliace uni sau bilateral, căreia i se pot asocia secreții vaginale purulente, fetide, sângerări intermenstruale, febră, frison, greață, simptomatologie urinară. Formele cronice se însoțesc de dureri pelvine persistente, dismenoree, dispareunie sau pot fi paucisimptomatice, diagnosticate la controale de rutină sau cu ocazia investigațiilor pentru depistarea cauzelor infertilității.

Simptomatologia și depistarea factorilor de risc prin anamneză, examenul clinic genital, investigațiile de laborator (markeri inflamatori, examene bacteriologice ale secreției vaginale și cervicale), ecografia pelvină și, în formele complicate, CT pelvin sau laparoscopia, toate concură la stabilirea diagnosticului.

Profilaxia salpingitelor vizează depistarea și înlăturarea factorilor favorizanți prin tratamentul infecțiilor cervico-vaginale și a BTS, educație sexuală, identificarea pacientelor cu risc.
 

Salpingitele: metode de tratament
 

Conduita curativă constă în antibioterapie (adaptată antibiogramei) și antiinflamatoare, vizând întotdeauna și tratamentul partenerului atunci când este vorba despre afecțiuni cu transmitere sexuală. Tratamentul chirurgical este rezervat formelor complicate, care nu răspund la tratamentul medical (piosalpinx, abces tubo-ovarian, pelviperitonita) sau leziunilor cronice.

Reușita vindecării depinde de diagnosticul precoce și instituirea terapiei corecte, însă, chiar și așa, apar frecvent recidive  și cronicizarea infecției, situație în care sunt afectate anatomia și funcționalitatea trompei uterine, putând să apară aderențe, obstrucții ale lumenului sau acumularea de lichid la nivelul trompei (hidrosalpinx). Sechelele sunt cauze pentru sindrom dureros pelvin cronic, infertilitate sau sarcină ectopică.

Deoarece salpingitele sunt afecțiuni frecvente, cu un impact important asupra calității vieții și a funcției reproductive feminine, este foarte importantă prevenția și depistarea factorilor de risc prin controale ginecologice periodice. Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

              

Powered by Froala Editor