Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

Sarcina noastră: să rămânem responsabili

Dr. Roxana RusuÎndemnul din titlu vă este tuturor foarte familiar, foarte mulți dintre noi am ajuns să ne recomandăm reciproc să fim responsabili. Un îndemn sănătos și corect pentru aceste timpuri.
Ultimele vești ne dau de înțeles că din data de 15 mai ni se oferă libertatea de a acționa precaut, însă pe cont propriu. Mă încred că după aceste 2 luni de organizare foarte diferită a vieții de zi cu zi, vom ști să alegem acele comportamente potrivite și sănătoase, pentru a ne proteja pe noi și pe cei vulnerabili din jurul nostru.
Ne încurajează premisa că din punct de vedere psihologic, un comportament repetat frecvent și care prezintă caracter motivațional pentru oameni va fi repetat ulterior în mod automat, cu mai puțină investire de efort sau conștientizare din partea noastră. Să sperăm că de această dată comportamentele pozitive, potrivite situației de pandemie, vor continua să fie practicate de către noi toți cu aceeași asumare și înțelegere.

Observăm cu optimism cum cei mai mulți dintre noi au ales în această perioadă să scoată la iveală multe resurse psiho-cognitiv-emoțional-relaționale de care dispun, majoritatea s-au adaptat flexibil și adecvat pentru contextul pandemic.
Un pas foarte important pe care urmează să îl traversăm implică o auto-analiză personală a felului în care aceste două luni au influențat fondul nostru individual de principii și valori asupra vieții. Este foarte posibil ca unii dintre noi să fi realizat un restart al priorităților de viață, asupra lucrurilor în care alegem în viitor să investim mai mult și lucruri despre care decidem să ne mai detașăm.

În perioada imediat următoare, viața socială ne solicită în continuare un mod rațional de analiză și interpretare individuală a evenimentelor actuale, cu toții ne dorim să ne satisfacem nevoile de afectivitate și securitate pe care le găsim în relație cu cei dragi (familie, prieteni, colegi), însă pentru moment rațiunea fiecăruia dintre trebuie să fie cea care va lua cele mai multe decizii, în aceste vremuri de provocare.
Vă atrag atenția și asupra faptului că în mod sigur, cei mai mulți dintre noi au găsit beneficii prețioase, atât la nivel individual cât și la nivel de familie: timpul extins petrecut alături de parteneri și de copii, ipostaze noi pe care le-am improvizat cu toții și care au format amintiri autentice și amuzante în mintea noastră, dar mai ales posibilitatea de a oferi răbdare și atenție pentru oamenii dragi nouă, fie chiar și prin mijloace virtuale. Astfel că relațiile importante pentru noi toți au nevoie de timp investit în comunicare.
Foarte mulți părinți povestesc cum perioada celor două luni i-a ajutat să se simtă mai aproape de copiii lor, să le descopere cu atenție pasiunile, talentele și nevoile. Au descoperit canalele de comunicare potrivite în relația cu copiii lor, au reușit să gestioneze și să aplatizeze conflictele iscate mai ușor și mai devreme față de altădată. De fapt, de timp aveam nevoie cu toții, și l-am primit, sub o formă sau alta, dar ne-a fost oferit.  

 

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou