Articole medicale

08.05.2017

Succes medical la Arcadia: chirurgia laparoscopică a herniei hiatale de talie mare

Un diagnostic sigur și un abord chirurgical profesionist au fost premisele unei noi șanse la o viață sănătoasă pentru o pacientă de 62 de ani cu o hernie hiatală rară, de talie mare, operată cu succes la Arcadia de echipa condusă de dr. Sebastian Ralea.

Herniile reprezintă exteriorizarea unui organ sau a unei părți dintr-un organ din cavitatea în care se găsește în mod normal, din cauza existenței unui punct slab sau a unui defect în stratul muscular al acestei cavități.

Apariția herniei hiatale este legată de lărgirea hiatusului esofagian. Diafragmul, mușchiul care separă cavitatea toracică de cea abdominală, prezintă orificii (hiatusuri). În mod natural, hiatusul esofagian asigură continuitatea segmentului toracic al tubului digestiv (esofagul), permițând trecerea acestuia către stomac. Când acest orificiu se lărgește, poate apărea ascensiunea (hernierea) stomacului din abdomen în torace.

Cel mai adesea, herniile hiatale se manifestă prin simptome multiple reprezentate de pirozis (arsuri în piept, cauzate de urcarea acidului din stomac în esofag), vărsături, disfagie (dificultăți la înghițire), dispnee (dificultăți respiratorii) și anemie (pierderea globulelor roșii ale sângelui) antrenând oboseala cronică.

Particularitatea cazului operat cu succes la Arcadia de către dr. Sebastian Ralea, medic specialist Chirurgie generală și pediatrică, competențe în Chirurgia bariatrică și metabolică, asistat de dr. Cristiana Cordun, medic specialist Chirurgie generală, constă în mărimea herniei. Hernia hiatală de talie mare (hiatusul esofagian având peste 5 cm diametru) este întâlnită rar, fiind o provocare diagnostică și terapeutică. O complicație a unei astfel de hernii poate fi volvulusul gastric (răsucirea stomacului ascensionat în torace), care poate antrena suferința pereților stomacului până la necroză, urgență chirurgicală grevată de o mortalitate de aproximativ 50%.

Pacienta operată la Arcadia, aflată sub tratament pentru un complex de afecțiuni – fibrilație atrială, hipertensiune arterială stadiul 2 și psoriazis – s-a prezentat la consultație acuzând o oboseală cronică în contextul dovedit al unei anemii severe. Pe fondul unei sângerări lente și progresive, pacienta a pierdut peste jumătate din hemoglobină (prezentă în globulele roșii ale sângelui), necesitând transfuzii multiple. Examenele efectuate pentru determinarea sursei acestei sângerări au demonstrat prezența unei hernii hiatale de dimensiuni mari, în care aproape o treime din volumul stomacului era herniat (ascensionat) în torace. În sprijinul diagnosticului au venit și concluziile examenului CT abdominal, care a măsurat dimensiunea herniei la 105x75x65 mm, rezultând deci un volum de peste 250 cm cubi al porțiunii de stomac ascensionate.

Bilanțul preoperator specific a exclus alte surse de sângerare digestivă și a permis stabilirea indicației chirurgicale, diagnosticul fiind confirmat prin endoscopia digestivă superioară, efectuată în cadrul serviciului de Gastroenterologie de la Arcadia.

Managementul anestezic eficient realizat de către departamentul de Anestezie Generală și Terapie Intensivă de la Arcadia, coordonat de dr. Bogdan Țuțuianu, medic primar ATI, a contribuit la reușita actului operator, mai ales având în vedere afecțiunile asociate ale pacientei. Tratamentul chirurgical s-a realizat laparoscopic, fără incidente, și a permis o recuperare postoperatorie rapidă. Pacienta a fost externată a treia zi după operație, starea generală susținându-i afirmația: „parcă m-am născut din nou!”.

Intervenția chirurgicală a avut loc în cadrul Centrului de Specialități Chirurgicale Arcadia, cea mai modernă unitate privată de profil din regiunea Moldovei, cu o activitate de excepție în 15 arii și specialități chirurgicale.