Articole medicale

03.09.2018

Testarea cutanată PATCH

Testul cutanat Patch se realizează, în general, pentru a stabili dacă o anumită substanță cauzează iritarea de tip alergic a pielii (dermatita de contact). 

Cum se realizează testarea cutanată Patch?
 

Pentru realizarea acestui tip de test, este necesară aplicarea unor mici dispozitive adezive – de tipul plasturilor – pe o zonă cutanată normală, de obicei zona superioară a spatelui. Dacă nu sunt indicații clare referitoare la un anumit alergen, se va folosi un panel standard care conține metale, conservanți, parfumuri, mix de cauciucuri, balsam de păr etc. Alergenele, care au o concentrație care va determina o reacție alergică fără a provoca iritarea celor care nu sunt alergici la material, sunt plasate în camere Finn individuale, care apoi vor fi fixate ferm pe spate cu o bandă hipoalergenică. Camerele sunt lăsate pe loc 48 de ore. În tot acest timp, este necesar să eviți spălarea zonei, exercițiile fizice intense, purtarea hainelor strâmte etc, pentru a evita dezlipirea plasturilor. După 48 de ore, camerele vor fi îndepărtate și se va efectua prima citire. recitire va avea loc la un interval de 72-96 de ore. Unele alergene cauzează reacții când există expunere concomitentă la soare; aceasta poate fi reprodusă folosind testul photopatch.

Când este indicată testarea Patch?
 

Testul Patch este indicat pacienților care au antecedente de eczemă sau dermatită de contact alergică, în cazul reacțiilor de hipersensibilitate întârziată, în unele alergii medicamentoase, în cazul dermatitei de contact ocupaționale, în dermatita cronică a mâinii, în fotodermatită, în cazul urticariei de contact, a dermatitei atopice exacerbată de dermatita de contact alergică.

Testul Patch este contraindicat în următoarele cazuri: dermatita activă sau răspândită, expunere la soare în exces în ultimele săptămâni, utilizarea de steroizi sistemici și topici, utilizarea de imunosupresive sistemice, sarcină, dermografism.

Care sunt tipurile de reacții care se pot obține în urma testării Patch?
 

Pot exista reacții fals pozitive atunci când testarea se face prea repede după un episod de dermatită acută.
Pot exista reacții fals negative din cauza iradierii UV anterioare sau a folosirii de corticosteroizi.
De asemenea, pot exista reacții adverse precum:

  • menținerea timp de câteva săptămâni a reacțiilor testului Patch;
  • ocazional, în cazul unor pacienți, reacția generală, la toate zonele care intră în contact cu banda, deși aceasta este hipoalergenică. Este posibil să apară o reacție numita „angry back” (spate furios), în special la un pacient cu dermatită activă la momentul testării sau la o persoană care are mai multe reacții pozitive.

La un moment dat, poate fi necesară retestarea unui alergen, pentru confirmarea sau clarificarea unei reacții. Interpretarea rezultatelor necesită o experiență și o pregătire considerabilă.
Reacțiile alergice afectează considerbil calitatea vieții și, uneori, pot avea diverse complicații. Din acest motiv, recomandăm consultul de specialitate.