Articole medicale

31.10.2018

Tratamente dermatocosmetice post-naştere

Dr. Cristina Birsan

Medic primar Dermato-venerologie

Tratamente dermatocosmetice post-naştere

Naşterea copilului este un eveniment unic în viaţa unei femei. În timpul sarcinii, cele mai multe femei se bucură de o strălucire aparte şi de un ten luminos, datorită intensităţii sentimentelor şi senzaţiilor cu privire la fiinţa pe care o vor aduce pe lume, dar şi ca o consecinţă a excesului de hormoni estrogeni din sânge.

După naştere, fluctuaţiile hormonale sunt responsabile pentru majoritatea simptomelor, fie că sunt legate de piele, de păr sau pur şi simplu de dispoziţia generală. În perioada în care prioritatea nu mai este aspectul exterior, ci nou-născutul, este important de ştiut că starea de bine a mamei va fi transmisă şi celui mic, aşa că ea nu trebuie neglijată.

De multe ori însă prima naştere poate fi un moment care să le afecteze grav pe tinerele mame, deoarece corpul nu revine în totalitate la forma dinaintea sarcinii – sânii îşi pierd forma, abdomenul este mai destins, cu vergeturi şi depozite adipoase, greutatea corporală nu revine întotdeauna la valoarea avută înaintea sarcinii, ceea ce duce la pierderea încrederii în sine.

În timpul alăptării (minimum 6 luni), nu sunt recomandate foarte multe tratamente corporale, pentru că organismul trece prin multe schimbări hormonale. Excepţie fac tehnicile diferite de masaj terapeutic de relaxare, drenaj, anticelulitic. Masajul decontracturant al spatelui de 1-2 ori pe săptămână, drenajul limfatic, masajul sânilor și masajul abdomenului sunt terapii foarte utile pentru proaspetele mame.

Tot în această perioadă, sunt contraindicate terapiile de slăbire rapidă, pentru că se descarcă acizi graşi care ajung în laptele matern. Iar terapiile la cald pot scădea lactaţia sau o pot stopa.

Problemele postnatale legate de excesul de grăsime şi pielea lăsată pot fi rezolvate nu numai prin metode chirurgicale - lipoaspiraţie, ci şi nechirurgical.

Radiofrecvenţa s-a dovedit a fi foarte utilă în tratarea acestor probleme. Radiofrecvenţa este o procedură de cabinet medical lipsită de riscuri, nu necesită anestezie sau perioadă de recuperare. Unda de radiofrecvenţă pătrunde la câţiva milimetri adâncime sub piele, produce contracţia fibrelor de colagen şi stimulează formarea de fibre noi elastice, iar la suprafaţă duce la reducerea ridării cutanate şi îmbunătăţirea texturii cutanate. Această procedură este noninvazivă şi poate fi efectuată de femeile care au născut recent. Pacientele simt doar o temperatură ridicată la nivelul pielii, căldura topind celulita. În acelaşi timp, undele stimulează producerea de colagen, oferind un grad ridicat de tonifiere încă de la prima şedinţă.

La radiofrecvenţă pot apela şi femeile care au pielea lăsată în urma unei cure de slăbire, femeile mai în vârstă pentru îmbunătăţirea texturii pielii, reducerea ridurilor, ca tratament anticelulitic, pentru refacerea conturului pielii după diverse operaţii sau lipoaspiraţie, tratarea cicatricilor postacneice.

Tratamentul vergeturilor
 

Vergeturile sunt o altă problemă frecventă după naştere. Vergeturile sunt rupturi în ţesutul elastic și colagenul din dermul profund. Ele se văd prin transparența pielii şi se pot chiar simţi prin palpare. Când țesutul conjuctiv pe bază de colagen este forțat să se întindă (ca în sarcină), colagenul se distruge, nefiind la fel de elastic precum epiderma, stratul superficial al pielii. Ruperea celulelor de colagen duce la formarea acestor mici cicatrici pe piele.

Nici celulita, nici ridurile, nici câteva kilograme în plus nu sperie atât de tare ca vergeturile. Acestea sunt inestetice și foarte greu de ascuns, mai ales vara, la plajă şi sunt greu de tratat.

Totuşi, trebuie ştiut că, deşi tratamentul este dificil şi de durată, vergeturile se pot trata. Unele pot fi “șterse” în totalitate, altele estompate suficient de mult cât să nu mai deranjeze estetic.

Tratamentul este diferit în funcţie de tipul vergeturilor. Acestea pot fi noi – roşii - vineţii, ceea ce înseamnă lupta colagenului pentru cicatrizare, mai uşor de tratat, sau albe, care sunt cazuri mai dificile.

Ele se pot trata prin radiofrecvenţă fracţionată, laser, dermapen, mai multe şedinţe la intervale de 4 săptămâni. Tehnicile pot fi şi combinate. Rezultatele maxime sunt la 6-12 luni tratament, putându-se obţine o reducere a vergeturilor de până la 80%.

Nu se fac tratamente în timpul sarcinii, dar după naștere, când s-a oprit apariția vergeturilor noi, se poate începe tratamentul. Cu cât mai repede, cu atât rezultatele sunt mai bune.

Tratamentul împotriva căderii părului
 

Căderea părului după sarcină este o problemă extrem de comună şi a fost cercetată intens. La 6 săptămâni după naştere, rata de creştere a părului scade, iar căderea firelor se intensifică şi devine vizibilă. Subţierea lor este o problemă uzuală pentru mame la aproximativ 3-4 luni după naştere şi poate să dureze până la 1 an. Dacă problema se prelungeşte peste această perioadă trebuie făcute investigaţii în ceea ce priveşte existenţa unei anemii sau a afectării tiroidiene.

Produsele care se pot aplica pe scalp, pentru stimularea creşterii părului în timpul alăptării trebuie să fie cât mai naturale, cu conţinut de vitamine şi aminoacizi. Câteva dintre substanţele chimice de evitat în perioada alăptării: plastifianţi, parabeni, bisfenol A, benzofenone, metalele grele, formaldehida, dioxinul şi anumiţi coloranţi sintetici cu potential carcinogen.

În cazul în care căderea părului este prelungită şi persistentă se pot efectua tratamente precum mezoterapia şi microneedlingul- dermapen, dar aceste proceduri sunt recomandate după încheierea alăptării.

Tratamentul melasmei
 

Altă problemă frecventă este melasma, numită și "masca de sarcină". Aceasta este o hiperpigmentare a pielii pe zonele fotoexpuse care apare ca urmare a modificărilor hormonale din perioada sarcinii. Tratarea ei se recomandă după încheierea alăptării şi se face cu creme depigmentante pe bază de vitamina A, C, retinol, acid kojic, arbutină, combinate cu procedee de peeling chimic, microneedling, lumină intens pulsată (IPL). Toate aceste proceduri sunt contraindicate în perioada de sarcină şi alăptare.

După ce se încheie perioada de alăptare, se pot începe şi celelalte proceduri dermatocosmetice, precum epilarea definitivă cu laser sau IPL, injectare cu acid hialuronic şi toxină botulinică, tratamentul cu laserul vascular al venectaziilor apărute în perioada sarcinii. Practic se pot efectua toate procedurile care se fac în afara acestei perioade.

Un tratament acceptat la scurt timp după naştere este Intraceuticals. Acesta este un tratament facial ce utilizează oxigenul hiperbaric pentru a introduce substanţe benefice tenului, precum acid hialuronic, vitamine, antioxidanţi, până în straturile profunde ale pielii. El este indicat pentru diminuarea ridurilor fine, revitalizarea zonelor îmbătrânite, hidratarea pielii şi fermitate sporită.

Perioada post-natală este una în care este important să ai grijă de corpul tău și să îi acorzi atenție, dar pentru o proaspătă mămică acest lucru este de multe ori o provocare. Stresul şi grijile, în combinaţie cu nopţile nedormite, reprezintă principala provocare pentru mame, care, cel mai adesea, îşi pun nevoile proprii pe ultimul plan.

După naştere, luminozitatea specială a feţei se estompează, intervin nopţile nedormite, suprasolicitarea şi adesea deficitele de hidratare şi de aport de minerale. Rămân vizibile petele pigmentare de sarcină, (melasma), vasele dilatate şi sparte pe picioare, abdomenul lăsat, vergeturile. Deşi cea mai mare parte a neplăcerilor estetice post-sarcină trec şi singure, pentru celelalte trebuie intervenit la timp, pentru ca proaspăta mămică să se simtă bine în pielea sa şi să nu permită să rămână urme care nu se mai pot şterge.