Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0758 100 700

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

Tratamentul laparoscopic al apendicitei în formă complicată, pentru o pacientă de 1 an și 7 luni, în Centrul de Pediatrie Arcadia

Dr. ScurtuÎn Centrul de Pediatrie Arcadia, o echipă medicală condusă de dr. Ana Maria Scurtu, medic primar Chirurgie pediatrică, a intervenit cu succes, minim-invaziv, laparoscopic, în cazul unei fetițe în vârstă de doar 1 an și 7 luni, diagnosticată cu plastron apendicular, o formă de peritonită localizată. La diagnosticarea corectă și tratarea acestui caz, a fost implicată expertiza mai multor specialități pediatrice – Pediatrie generală, Radiologie și Imagistică Medicală, Anestezie și Terapie Intensivă pediatrică, Chirurgie pediatrică.

Sistemul integrat de diagnostic și tratament, implementat cu succes în cadrul Centrului de Pediatrie Arcadia, alături de profesionalismul echipei medicale și dotarea tehnică reprezintă fundamentul tratamentului complex al afecțiunilor copiilor.

Care este incidența apendicitei la vârsta pediatrică?
 

La vârsta pediatrică, cea mai frecventă intervenție chirurgicală în sfera abdominală este apendicectomia. Apendicita acută are un maximum de incidență în a-2 a decadă de viață; doar 3% dintre pacienți suferă de această afecțiune sub vârsta de 3 ani. Acest aspect este cu atât mai important cu cât 70% dintre acești pacienți vor face o perforație în mai puțin de 48 de ore de la debutul simptomatologiei.

Diagnosticul de apendicită este mai evident, cu manifestări caracteristice la vârsta mare, dar, cu cât vârsta este mai mică, cu atât simptomatologia este mai nespecifică, putându-se remarca un ușor disconfort abdominal sau o ușoară enterocolită. Pe măsură ce fenomenele inflamatorii progresează, starea copilului se deteriorează rapid, secundar peritonitei.

Cum se manifestă și cum se tratează apendicita?
 

În stadiile incipiente ale apendicitei sau la pacienții cu status imunologic prăbușit – precum cei cu neoplazii – se poate propune un tratament conservator, doar antibioterapie, fără sancțiune chirurgicală, dar tratamentul de elecție constă în apendicectomie. Această intervenție se poate realiza clasic, prin chirurgie deschisă sau minim-invaziv, laparoscopic, această din urmă abordare având avantajul unei recuperări mai rapide, cu un prejudiciu estetic minim. În stadiile avansate ale apendicitei – peritonită, plastron apendicular –, intervenția este dificil de realizat laparoscopic. Este necesar, deci, un abord chirurgical deschis, cu incizie mai mare decât în apendicectomia clasică și necesită plasarea de tuburi de dren abdominale, cu o perioadă de recuperare postoperatorie mai dificilă și mai lungă.

Care sunt cauzele apendicitei? Există modalități de a evita apariția acestei afecțiuni?
 

Nu se cunosc cauzele apariției apendicitei, dar obstrucția lumenului apendicular poate fi provocată de o hiperplazie sau hipertrofie a structurilor limfatice ileocecale, situație întâlnită în orice afecțiune respiratorie sau de tip enterocolită, poate fi provocată de paraziți intestinali, traumatisme, coproliți.

Nu există măsuri specifice de evitare a apendicitei, dar s-a demonstrat că o alimentație bogată în fibre poate scădea șansele de a dezvolta apendicita.

Caz dificil de plastron apendicular la o fetiță de 1 an și 7 luni, operat minim-invaziv în centrul de Pediatrie Arcadia
 

Mica pacientă în vârstă de 1 an și 7 luni se afla în evidențele specialistului pediatru din Arcadia, cu simptome ale unei afecțiuni ale tractului respirator superior și dureri abdominale. Starea generală a evoluat negativ, cu accentuarea durerile abdominale, scăderea apetitului și apatie. Pentru că rezultatele ecografiei abdominale au ridicat mai multe suspiciuni de diagnostic, s-au continuat investigațiile imagistice cu examen CT abdomino-pelvin, care a diagnosticat un plastron apendicular. Analizele de sânge nu erau modificate, deși starea generală a micuței paciente era mediocră, explicabilă în contextul unui sepsis cu punct de plecare apendicular. Starea generală, a impus o intervenție chirurgicală în urgență. Echipa medicală condusă de dr. Ana Maria Scurtu a intervenit chirurgical, minim invaziv, laparoscopic. Această intervenție a permis îndepărtarea apendicelui bolnav, biopsia ganglionilor inflamați din regiunea ileocecală, lavajul peritoneal și drenajul cavității peritoneale cu 2 tuburi de dren. După intervenție, micuța pacientă a primit antibioterapie cu spectru larg conform scorului Carmeli 3, cel mai înalt scor de gravitate, cu evoluție lent favorabilă. Postoperator, pacienta a început să facă febră, semn că organismul începe să reacționeze. Piesele de exereză s-au trimis pentru examen anatomopatologic, care a confirmat procesul supurativ apendicular drept cauză a plastronului și a limfadenitei ileocecale.

În acest moment starea pacientei este foarte bună, și-a reluat activitatea obișnuită, cicatricile postoperatorii sunt minime, firele de sutură au fost deja suprimate. Micuța urmează să respecte un regim alimentar, care să îi asigure tranzit regulat. Va crește mare și sănătoasă și va putea să-și urmeze fiecare vis.

În concluzie, deși apendicectomia este cea mai frecventă intervenție chirurgicală abdominală la copil, deși această intervenție este relativ simplă în situațiile necomplicate, la vârstă mică atât diagnosticul cât și tratamentul optim pot fi o provocare. La această provocare echipa Centrului de Pediatrie Arcadia a răspuns prompt, diagnosticând și tratând un caz dificil și asigurând o copilărie sănătoasă, în care toate visele sunt permise.

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou

Alte articole din aceeași categorie