Articole medicale

11.06.2020

Urografia IRM la copii – ghid pentru părinți

Dr. Codruta - Olimpiada Iliescu

Medic primar Pediatrie, Nefrologie pediatrică

Ce este un urografia IRM?
 

Urografia IRM este un examen imagistic medical neiradiant și nedureros, care permite vizualizarea în secțiuni bi-/tridimensionale a rinichilor și căilor urinare, precum și a vezicii, aducând detalii anatomice extrem de importante pentru chirurgul urolog, în cazul malformațiilor renale complexe.
Aparatul de IRM (imagistică prin rezonanță magnetică) este constituit dintr-un pat mobil care alunecă într-un tunel îngust, în interiorul căruia se află un electromagnet care va genera un câmp magnetic intens (3 Tesla) în care va intra corpul copilului, apoi va fi expus la undele de frecvență radio emise de o antenă care va fi amplasată în apropierea regiunii de examinat. Pentru valorile câmpului electromagnetic utilizat nu s-au demonstrat consecințe dăunătoare pentru oameni.

Este nevoie de pregătire înainte de uro-IRM?
 

Este necesară sedarea copiilor < 5 ani, deoarece IRM-ul necesită imobilizarea perfectă a acestora mai mult de jumătate de oră. În acest caz este necesar sa nu îi dați copilului sa bea sau să mănânce în dimineața examinării și să respectați recomandările date de medicul anestezist în seara premergătoare efectuării explorării.
Uneori, este necesară injectarea pe cale intravenoasă a unei substanțe de contrast care conține Gadolinium. Din acest motiv, este necesară plasarea unei flexule înainte de începerea examinării. Pentru a reduce durerea provocată de înțepătură, putem aplica o cremă anestezică locală.

Există riscuri la administrarea substanței de contrast ?
 

Intoleranța la agentul de contrast (care conține Gadolinium) injectat intravenos se poate manifesta în mod excepțional sub formă de senzație de căldură sau greață tranzitorie.
Adevărata alergie este și mai rară și se manifestă sub formă de edeme, bătăi rapide ale inimii, scăderea tensiunii arteriale sau urticarie.
Dacă copilul dumneavoastră are istoric de alergie (cum ar fi eczeme sau astm) sau dacă a avut deja o reacție alergică la injectarea unei substanțe de contrast cu ocazia unei examinări cu raze X, este important să oferiți aceste informații înainte de începerea IRM-ului.

Când nu se poate face o examinare IRM?
 

Scanarea IRM este strict interzisă la copii purtători de dispozitive medicale metalice: implant cohlear, stimulator cardiac, inele ale aparatului dentar, valve cardiace metalice.
Scanarea IRM poate, de asemenea, perturba un sistem de bypass pentru hidrocefalie.
Prin urmare, înainte de a intra în sala de examinare, menționați orice istoric de intervenție chirurgicală sau cardiologică atât la copil, cât și la părintele însoțitor.

Ce trebuie făcut înainte și în timpul examinării IRM?
 

Dacă copilul nu este anesteziat, unul dintre părinți poate să rămână lângă el.
Nu este permisă intrarea în camera de examinare cu obiecte metalice (ceasuri, inele, brățări, catarame, curele, pantofi) sau carduri magnetice.
După ce a fost așezat confortabil pe masa de examinare, copilul va fi introdus în tunel unde va fi monitorizat prin intermediul unei ferestre de supraveghere și va ține în mână o sonerie, pentru a semnala atunci când este nevoie să fie întreruptă examinarea.
Achiziționarea de imagini provoacă un zgomot semnificativ, care poate fi redus prin utilizarea de căști, care pot avea un program muzical. Prin intermediul căștilor tehnicianul va avertiza copilul de fiecare dată când dispozitivul va face zgomot și va trebui să rămână nemișcat.
Achiziția de imagine durează în medie între 30 și 40 de minute și necesită liniște completă. Înregistrările vor fi întrerupte de pauze în care copilul poate spune cum se simte.
Când tehnicianul sau medicul radiolog a obținut suficiente imagini, copilul va fi avertizat și patul va ieși din tunel.

Când voi afla rezultatul examinării IRM?
 

Concluziile finale vor fi consemnate în 4-5 ore, deoarece se obțin sute de imagini, iar interpretarea lor necesită timp. Veți fi anunțați telefonic de către personalul recepției când puteți să ridicați raportul de examinare scris și imaginile salvate pe CD.

  Cât durează examinarea IRM ?
 

Durata examenului este variabilă: între 30 și 40 de minute. Dar dacă socotiți călătoria, timpul petrecut la recepție, timpul de așteptare și o posibilă injectare de produs de contrast, trezirea copilului după sedare, examenul durează în total 2-3 ore. Acest lucru necesită să vă organizați bine timpul în ziua examinării, mai ales dacă aveți și alți copii, deoarece prezența lor în secția de radiologie nu este recomandata.

Părintele poate participa la examinarea IRM?
 

Da, unul dintre părinți poate rămâne cu copilul său în timpul examenului IRM, cu excepția mamelor care sunt însărcinate.

Ce poate fi dificil pentru copilul tău in timpul examinării IRM?
 

Este răcoare în sala de examinare, pentru a permite funcționarea corectă a dispozitivelor, de aceea dacă este necesar i se va oferi copilului tău o pătură. Patul pe care este așezat copilul se mișcă într-un tunel destul de îngust, care poate crea senzație de anxietate. În plus, când sunt captate imaginile zgomotul foarte puternic poate fi neplăcut.
Obligația de a rămâne nemișcat în timpul captării imaginilor este adesea dificil de respectat de către un copil, chiar și atunci când este instalat confortabil. De aceea este important să mențineți contactul verbal cu copilul pe tot parcursul examenului pentru a-i distrage atenția sau a-l asigura.
În ciuda pregătirii corespunzătoare, se poate întâmpla ca un copil să fie prea neliniștit pentru a rămâne nemișcat (mai ales copiii care au avut o experiență neplăcută cu ocazia unui tratament sau a unei examinări în trecut). În acest caz este important să avem răbdare ca pacientul să se liniștească și să așteptăm până când este pregătit să reia examinarea.

Cum să-mi ajut copilul?
 

Înainte de examinare:

  • informarea copilului este foarte importantă, dacă acesta a înțeles cum va decurge examinarea, va coopera mai ușor;
  • puteți să vă „jucați de-a RMN-ul” cu el folosind de exemplu figurine sau păpuși și să-l antrenați câteva momente să rămână nemișcat ca „statuia” în timpul jocului. Această metodă de pregătire, în care copilul poate descoperi examenul jucându-se, este foarte eficientă;
  • pentru confortul copilului, îmbrăcați-l în haine ușor de îndepărtat;
  • dacă nu este necesară sedarea, oferiți-i o masă sau o gustare cu o oră înainte, astfel încât să nu-i fie foame și asigurați-vă că a urinat înainte de începerea examinării.

După terminarea examinării:

  • vorbiți cu el despre ceea ce s-a întâmplat; explicați-i din nou de ce a fost necesar examenul, lăudați-vă copilul pentru că a fost curajos și a colaborat atât de bine și pentru că a spus tot ceea ce a simțit;
  • dacă examinarea a fost dificilă, pentru a evita păstrarea unei amintiri negative, puteți căuta să descoperiți împreună cu copilul un aspect pozitiv de reținut din această experiență.

 Examinarea IRM este periculoasă?

Nu, uro-IRM-ul este o examinare sigură, neinvazivă pentru copil. Acesta este motivul pentru care este preferat urografiei intravenoase iradiante și CT-scannerului la pacienții pediatrici.

Powered by Froala Editor