Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Chirurgie Vasculara

Centrul de chirurgie
a varicelor

Diagnostic complet
Tratament individualizat

Fără varice, fără durere

Știai că?

1 din 2 persoane este afectată de insuficiență venoasă.

Varicele afectează în mai mare măsură femeile decât bărbații.

În lipsa tratamentului, varicele pot dezvolta complicații importante.

Obezitatea, vârsta, componenta ereditară (genetică)
și sexul feminin sunt principalii factori de risc în apariția varicelor.

Cât de mare este expunerea ta
la factorii de risc?

Important de înțeles

Insuficiența venoasă superficială (numită „boala venoasă superficială” dacă e însoțită de simptome) este o afecțiune cronică. Factorii de risc ce au adus la apariția ei adesea sunt nemodificabili și atunci ea poate reapărea chiar și după tratament chirurgical.

Insuficiența venoasă superficială

Vene de suprafață (telangiectazii)

Stadiul I al insuficienței venoase superficiale este caracterizat prin telangiectazii răspândite inegal la nivelul unui membru inferior, ce reprezintă venule ușor dilatate, situate la adâncime foarte mică, sub piele (3-6 mm) și prin urmare vizibile; de obicei, nu sunt asociate cu simptome.

Varice

În stadiul II, varicele sunt vizibile la nivelul membrelor inferioare, de obicei pe fața internă a coapsei și fața internă și sau posterioară a gambei, dar nu numai.

Varice însoțite de edem

Stadiul III al insuficienței venoase superficială identic ca stadiul II (prezența varicelor), dar însoțit și de edem (creștere de volum) al gambei după ortostatism prelungit.

Dermatoscleroza, eczema varicoasă și pahidermita

În stadiul IV, peste stadiile anterioare, apare și colorația maronie în două treimi inferioare ale gambei (dermatoscleroza). Cu timpul, aceasta evoluează către pahidermită (tegumentul se simte indurat la atingere, iar gamba ia forma unei sticle de șampanie ținută cu gâtul în jos – glezna mică de volum și gamba mare de volum la nivelul moletului). Tot în acest stadiu poate apărea eczema varicoasă, adesea confundată cu celulita. Eritemul din eczema varicoasă se poate însoți de prurit (senzație de mâncărime).

Ulcer venos vindecat

În stadiul V, chiar dacă ulcerul s-a vindecat, pentru a preveni reapariția acestuia este necesară fie o compresie continuă a gambei când se află în ortostatism prelungit, fie un tratament etiologic chirurgical, fie amândouă.

Ulcer venos deschis

Ultimul stadiu al insuficienței venoase impune consultul chirurgului vascular, care va stabili corect natura ulcerului: arterială, venoasă, mixtă, neuropată (diabetică), infecțioasă, traumatică, malignă etc. Aceste ulcere vor evolua dacă nu sunt tratate.

Mai mult decât un neajuns estetic

În lipsa tratamentului, insuficiența venoasă superficială poate dezvolta complicații importante.

Dr. Raza Ahmad

Dr. Raza Ahmad

 • Medic primar Chirurgie vasculară
 • Experiență bogată în scleroterapie și tehnici mixte
 • Competențe: ecografie Doppler vasculară pentru boala venoasă
 • Participări la congrese naționale și internaționale, autor și coautor de lucrări de specialitate
Vezi mai multe

Tratamentul personalizat al varicelor

Cu o prevalență ridicată în populația generală, varicele pot deranja atât estetic, cât și simptomatic. Cu diverse stadii de evoluție, insuficiența venoasă superficială necesită un diagnostic realizat de chirurgul vascular, cel care va indica și cea mai potrivită formă de tratament, fie că este conservator, fie că este chirurgical.

Tratament conservator
 • medicamentos: atunci când există simptomatologie (dureri, edem), pot fi încercate medicamente cu efect venotonic (de creștere a tonicității pereților venoși), însă ele au efect la mai puțin de 1 din 3 pacienți. Nu sunt dovedite însă a încetini evoluția insuficienței venoase.
 • ciorapi medicinali cu compresie gradată: tratament demonstrat științific de ameliorare a simptomatologiei insuficienței venoase; este important de notat termenul „compresie gradată” și de folosit gradul de compresie corect.
Tratament chirurgical
 • clasic (invaziv): deconectarea venei superficiale cu reflux de la sistemul venos profund și îndepărtarea sa prin stripping sau flebectomie, precum și tratamentul tributarelor varicoase (prin flebectomii și/sau scleroterapie)
 • minim invaziv: ablație termică prin radiofrecvență sau laser a venei superficiale cu reflux și tratamentul tributarelor varicoase (prin flebectomii și/sau scleroterapie)
 • scleroterapie și/sau laser cutanat al telangiectaziilor
 • ligatura sau tratament endovenos al venelor perforante
 • Nd:Yag laser pentru telangiectazii de mici dimensiuni (tratament cosmetic realizat de echipa de Dermatologie).

Bine de știut

că deși tratamentul conservator este întotdeauna recomandat ca primă intenție, el nu va reuși niciodată îndepărtarea venelor varicoase. Așadar, tratamentul chirurgical rămâne singurul tratament definitiv al insuficienței venoase superficiale.

Riscul de recurență

(de reapariție) a venelor varicoase după oricare din cele două metode principale de tratament chirurgical este de aproximativ 10%. Întrucât insuficiența venoasă este o afecțiune cronică, este posibil ca unii pacienți să aibă nevoie de tratament chirurgical repetat pe parcursul vieții.

Tratamentul chirurgical

va fi întotdeauna personalizat anatomiei fiecărui pacient, în funcție de venele superficiale afectate. El combină adesea tehnicile deschise cu cele minim invazive, întotdeauna încercând a acorda pacientului rezultatul cel mai bun pe termen lung cu minim de invazivitate.

Nu lăsa durerea să-ți afecteze viața

Testimonial Chirurgie Vasculara

Mă simt foarte bine după operația de varice. Am fost operat la ambele picioare și am avut ceva emoții înainte. Acum mă simt bine și mă bucur că nu se mai vede nicio urmă din ce-a fost. Nici măcar nu am cicatrici. Mulțumesc întregii echipe!

Mihai, pacient Chirurgie vasculară
Testimonial Chirurgie Vasculara

Mi-a fost teamă să mă operez dar, după ce am vorbit cu domnul doctor, am știut că sunt pe mâini bune. Am urmat toate indicațiile după intervenție și acum mă simt și arăt bine.

Adriana, pacient Chirurgie vasculară
Testimonial Chirurgie Vasculara

Totul a fost la superlativ: calm, răbdare și atenție. A trecut doar o săptămână de la operație și deja mă simt mult mai bine. Mulțumesc.

Bianca, pacient Chirurgie vasculară

Știința Arcadia