Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Centrul de Imagistică Medicală

 • Cum pot avea acces la rezultatele investigaţiei?

Interpretarea investigaţiei o veţi primi de la Centrul de Imagistică la care ați efectuat investigația. Medicii curanţi vă vor comunica rezultatele sau le vor discuta cu dumneavoastră la data programării consultaţiei.

 • Cum se pot obţine copii ale filmelor?

Având în vedere tehnologia avansată a investigaţiilor IRM fără film (teleradiologie), Centrele de Imagistică Arcadia nu arhivează filmele în format fizic. Însă în cazul în care doriţi să aveţi copii ale filmelor investigaţiilor, acestea pot fi efectuate în cadrul Centrelor noastre.

 • Este dureroasă investigaţia IRM?

Nu, investigaţia în sine nu provoacă nici un fel de durere. Pe parcursul efectuării acesteia este nevoie ca pacientul să stea nemişcat. De asemenea, este posibil ca investigaţiile care necesită administrarea de substanţă de contrast să cauzeze o uşoară şi temporară senzaţie de disconfort în momentul administrării injecţiei.

 • Cât durează investigaţia IRM?

Centrul IRM oferă o gamă variată de investigaţii imagistice de rezonanţă magnetică. În funcţie de tipul celei recomandate în cazul dvs., durata procedurii în sine poate varia între 15 şi 45 minute. Vă rugăm să adresaţi eventualele întrebări sau nelămuriri legate de acest aspect operatorului IRM, înainte de investigaţie.

 • Îmi poate afecta plombele dentare investigația IRM?

Metalul din consistenţa majorităţii plombelor dentare  nu este afectat de câmpul magnetic al aparatului IRM. Este posibil totuşi ca aceste plombe să cauzeze artefacte ale imaginilor, atunci când sunt investigate segmente precum zona facială, gât sau cap.

 • Pot efectua investigaţia IRM dacă am aparat dentar?

Pacienţii cu aparat dentar pot efectua această investigaţie.  E bine de știut însă că în cazul segmentelor cap sau gât este foarte probabilă afectarea parţială a imaginilor realizate.

 • Este necesar să intru cu tot corpul în interiorul aparatului IRM?

Regiunea corpului care urmează să fie scanată este poziţionată în mijlocul mesei RMN. În cazul efectuării segmentelor cap, gât sau întregul corp, pacientul trebuie să fie plasat în interiorul magnetului.

 • Care este explicaţia zgomotului generat de aparatul IRM pe parcursul examinării?

Zgomotul provine de la bobinele de gradient, vibraţiile bobinelor de gradient producând unde acustice. Acestea sunt cauzate de interacţiunea câmpului magnetic creat de curentul electric care parcurge aceste bobine cu câmpul magnetic principal, în mod similar cu un difuzor.

 • Am nevoie de trimitere (fişă de solicitare) pentru a efectua investigaţia?

Da, în majoritatea cazurilor, deoarece medicul specialist indică segmentul care trebuie investigat şi poate face unele observaţii asupra bolii.

 • Pot să mă mişc în timpul investigaţiei IRM?

După ce operatorul v-a poziţionat pe masă, pacientul este rugat să nu se mişte. În timpul unor investigaţii cum sunt cele ale segmentelor torace sau abdomen, vi se va spune să vă ţineţi respiraţia pentru scurt timp (10 - 20 secunde). Acest lucru elimină neclaritatea imaginilor cauzată de artefactele de mişcare.

 • Pot vorbi pe durata investigaţiei?

În timpul procesului de scanare nu puteţi vorbi. În momentul în care zgomotul s-a oprit, operatorul va putea să comunice cu dumneavoastră.

 • Este posibilă prezenţa în încăperea aparatului IRM a unei rude, prieten etc.?

Desigur. Toate persoanele prezente în încăpere vor fi scanate pentru detectarea unor posibile metale. Din perspectivă medicală şi în scop preventiv, dacă s-a eliminat riscul prezenţei unor obiecte metalice asupra acesteia (sau în corpul acesteia) persoana vă va putea însoți în încăpere pe durata examenului.

 • Am nevoie de administrarea unei substanţe de contrast?

Unele investigaţii necesită administrarea de substanţă de contrast specifică investigaţiei IRM. Dacă această este recomandată, ea va fi administrată pacientului. Aceasta are rolul reliefării şi distingerii cu mai multă claritate a anumitor organe, vase sangvine ori ţesuturi pe imaginea obţinută. Substanţa de contrast scoate în evidenţă structura organelor sau a vaselor respective, în scopul unei mai bune diagnosticări a unei eventuale boli ori leziuni.

 • Care este modul administrării substanţei de contrast înaintea efectuării investigaţiei IRM?

Dacă aceasta este necesară, vi se va introduce o flexulă în vena din braţ. Apoi, prin intermediul acesteia, vi se va administra substanţa de contrast. În momentul injectării, este posibil să simţiţi o senzaţie de răcoare la nivelul braţului.

 • Pot să alăptez după administrarea substanţei de contrast?

În mod obişnuit, pacientele sunt instruite să aştepte 24 de ore de la administrarea substanţei de contrast înainte de a alăpta din nou. O alternativă o reprezintă mulgerea înainte de efectuarea investigaţiei IRM şi a păstrării laptelui pe durata celor 24 de ore.
Este important întotdeauna să menţineţi contactul cu medicul dvs. şi cu operatorul IRM în eventualitatea unor recomandări specifice.

 • Pot efectua investigaţia IRM dacă sunt gravidă?

Este dificil de răspuns la această întrebare cu un simplu da sau nu. Investigaţia IRM este considerată nedăunătoare din acest punct de vedere; cu toate acestea, nu există încă informaţii concludente privind gradul de siguranţă pe care îl prezintă investigaţia atât pentru femeia gravidă, cât şi pentru fetus.
Deşi nu există contraindicaţii medicale în acest sens, investigaţiile IRM nu se efectuează în general la femeile aflate în primele 12 săptămâni (primul trimestru) de sarcină. În mod obişnuit, medicii specialişti nu recomandă efectuarea acestor investigaţii la femeile însărcinate decât în cazuri de urgenţă. În funcţie de diagnosticul suspectat, se poate recomanda efectuarea unor investigaţii cum ar fi ultrasunetele, pentru diagnosticarea unor afecţiuni.

Dacă există recomandări specifice pentru IRM, medicul dvs. poate consulta un medic radiolog pentru determinarea justificării alegerii unei metode sau a alteia optime de diagnostic, înainte de începerea investigaţiei. Vă recomandăm să vă consultaţi medicul pentru mai multe informaţii în acest sens.