Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

5 sfaturi pentru o viață sănătoasă

Dr. Rusu1. Faceți mișcare

30 de minute de mișcare pe zi sunt un punct de plecare excelent. Nu e neapărat necesar să mergeți la sală. E suficientă o scurtă plimbare, în pas vioi, prin parc. Dacă nu aveți parc, sigur aveți parcare. Evitați-o. Parcați mașina la câteva străzi de birou și parcurgeți această distanță pe jos. Veți începe ziua cu alt tonus și veți fi scutiți de formalitățile anevoioase ale unui concediu medical.

Activitatea fizică regulată vă menține în formă, susține o stare psihologică bună și este aliatul unei inimi sănătoase.

2. Mâncați echilibrat

Puteți începe prin eliminarea dulciurilor. Până la noi date, ele sunt „otrava” care erodează discret vasele de sânge. În privința celorlalte alimente, cuvântul cheie e moderația. Nici sarea, nici grăsimile, nici alcoolul nu sunt nocive decât în exces.

Nu uitați de fructe și legume! Dacă reușiți să va extrageți din ele jumătate din caloriile zilnice aveți tot respectul meu și, mai important, perspectiva unei pensii lungi și liniștite. Preferați alimentele gătite la grătar sau fierte. Carnea de porc, chiar macră și gătită la grătar, e infinit mai grasă decât cea de pui (fara pieliță) sau pește. Preferați-le pe acestea din urmă.

Mâncați porții mici. Cu cât porția din farfurie e mai mare, cu atât veți fi tentați să mâncați mai mult. Nu uitați că stomacul are nevoie de 20 de minute pentru a-i transmite creierului că este plin. Cu alte cuvinte, în momentul când simțim că ne-am săturat, capacitatea stomacului a fost de mult depășită. Concluzia: opriți-vă înaintea senzației de sațietate.

3. Nu fumați

Fumatul dăunează grav sănătății. Consumul de tutun e una din principalele cauze de mortalitate din lume, scurtând semnificativ speranța de viață și favorizând apariția de boli cronice grave. Cafeaua, care, de obicei însoțește țigara, nu dăunează sănătății, ci dimpotrivă.

Cafeaua are efecte simulante asupra consumului de energie imediat după ingestie, iar o cantitate rezonabilă a fost asociată cu un efect cardiovascular protector. Cei interesați de efectele benefice ale cafelei vor fi încântați să citească și celelalte argumente prezentante pe larg în articolul scris de dr. Ingrid Gall, medic specialist în Diabet, Nutriție și Boli metabolice, publicat pe blogul Arcadia.

4. Realizați o evalure anuală a stării de sănătate

Chiar dacă nu aveți niciun motiv aparent de îngrijorare, realizarea unui bilanț anual de sănătate este foarte utilă.

Nu uitați că, în momentul când începe să supere, o boală cronică este deja într-un stadiu avansat. Un pachet de investigații de bază, așa cum este Quick Check, este mai mult decât suficient pentru a surprinde eventualele modificări anormale într-un stadiu incipient și a putea beneficia la timp de cele mai bune opțiuni terapeutice.

5. Mai binele este dușmanul binelui

Dacă în urma controlului medical anual, verdictul a fost că sunteți sănătos, nu căutați să fiți mai sănătos. Sănătatea e una singură și nu are grade de comparație.

Fiți mulțumit că sunteți sănătos și căutați să mențineți această stare urmând recomandările de la punctele 1-4. Investiți înțelept într-o alimentație sănătoasă și un sportiv adecvat.

Să fiți sănătoși!

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou

Calciul

Calciul este, deopotrivă, coșmarul nepoților și al bunicilor. Primii, hăituiți de amintirea porției obligatorii de brânză de vaci și de amenințarea „lipsei de calciu”. Cei din urmă, terorizați de perspectiva osteoporozei. Multă vreme am considerat că această analiză ...

citește mai departe

Fierul

Înainte de a intra în subiectul de astăzi, trebuie să mărturisesc că, după articolul despre ASLO, am rămas cu senzația că n-am fost îndeajuns de ferm. Recitindu-l, mi-am dat seama că nu am insistat suficient pe lejeritatea cu care continuă să fie recomandată această analiză. ...

citește mai departe