Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

Acid hialuronic sau ulei de silicon pentru augmentarea buzelor?

Dr. Gabriel MaziluAugmentarea buzelor a devenit în ultimii ani, una dintre cele mai solicitate proceduri de medicină estetică. Mărirea buzelor presupune remodelarea şi conturarea lor prin administrarea de substanţe de umplere (fillere) care dau volum.

Aceste fillere sunt de două tipuri:

  • cu caracter permanent: uleiul de silicon, benzi de silicon;
  • cu caracter temporar: grăsime proprie sau acid hialuronic.

Înainte de efectuarea unei astfel de intervenții, este necesară o analiză a beneficiilor și riscurilor pe care le implică procedurile estetice a căror parcurgere are consecințe de ordin estetic și psihologic.

Augmentarea buzelor pe bază de ulei de silicon

În ultimii 20 de ani a fost preferat (deși nu a fost aprobat de administrația medicamentelor din S.U.A. și Europa), datorită efectului său permanent, uleiul de silicon, care nu are culoare, miros, nu este volatil, nici cancerigen, este stabil termic, nu se resoarbe, însă care prezintă un grad de complicaţii de 3-5% chiar dacă este folosit în mod corect. Această subtanță se injectează prin micropicături (0,01 ml la distanta de 2 – 4 mm). Organismul încearcă să le înglobeze şi formează apoi mici capsule de ţesut fibrotic care au rolul de a ţine substanţa pe loc și să nu migreze.

Spre deosebire de acidul hialuronic care este hidrofil şi asigură o rehidratare a buzelor, acest ulei de silicon nu are efect de rehidratare. În jurul picăturilor de silicon se formează un ţesut fibrotic, cicatriceal, care nu are structura tegumentului sau a mucoasei. Este un ţesut care nu este hidratat, nici elastic, cu o vascularizaţie anarhică. Această procedură se face în mai multe etape (minimum 30 de zile interval între ședinte).

Practicienii care au folosit acest filler au crezut că toate complicaţiile apar ca rezultat al impurităţii sale. Uleiul de silicon este un produs steril, dar este impur în conţinut din punct de vedere biologic, ceea ce ar conduce la formarea de aşa numite granuloame, practic nişte reacţii normale ale organismului de a se apăra de factorii externi, adică de acest ulei de silicon. Iniţial s-a crezut că folosirea acestui tip de silicon cu un grad foarte scăzut de impurităţi poate asigura o siguranţă a procedurii. Dar și în cazul siliconulului pur s-a constat că prezintă un risc de complicații de 3-5%, chiar dacă este folosit în mod corect.

Complicaţiile augmentării prin administrarea uleiului de silicon pot varia. Astfel, sunt situații în care poate apărea un eritem (roșeață), o vânătaie, echimoze sau un edem mai mare. În alte cazuri, poate fi vorba de granuloame, migrarea produsului atunci când nu se formează capsula de colagen. Microparticula de ulei de silicon se oprește într-un loc unde găseşte lăcaşuri, în jurul buzelor. Se poate produce infecţie și ulterior, pot surveni ulcerațiile.

Chirurgia de eliminare a acestui silicon se realizează cu ajutorul bisturiului electric, ce permite tăierea şi coagularea în același timp. Altfel, ţesutul fiind fibrotic, sângerează foarte mult. Uleiul de silicon nu are un antagonist și din acest motiv eliminarea acestuia implică manevre chirurgicale. Prin comparație, acidul hialuronic poate fi eliminat fară complicații prin injectarea unei substanțe specifice (hialuronidaza).

Augmentarea buzelor cu acid hialuronic

Cea mai recomandată și utilizată substanță pentru augmentarea buzelor este acidul hialuronic, o substanţă care se resoarbe în timp şi care oferă o bună hidratare, volum, nu prezintă risc de alergii și este cel mai bine tolerat de către organism. 

Substanţa preferată și recomandată pentru intervenția de mărire a buzelor este acidul hialuronic, întâlnit în mod normal în organism. Acesta este și motivul pentru care reacţiile şi complicaţiile sunt foarte rare, mai ales dacă este injectat într-un cabinet medical de către un medic dermatolog sau chirurg estetician. Chiar și în cazurile când pot apărea hematoame sau echimoze (imediat după injectare sau în 24 - 72 ore de la injectare), acestea se resorb în câteva zile. Eventualele vânătăi pot dura până la o săptămână, iar micii noduli ce pot apărea după efectuarea procedurii dispar prin masaj ușor, care se recomandă pentru următoarele 7 zile.

Augmentarea buzelor cu acid hialuronic este indicată pentru:

  • asimetriile de volum (una dintre buze este vizibil mai subțire decât cealaltă);
  • completarea volumului pierdut odată cu trecerea anilor;
  • reconturarea formei;
  • hidratarea de durată (în special în anotimpul rece, când buzele sunt uscate și cu tendință de descuamare (cojire) frecventă;
  • ridicarea colțurilor gurii.

Remodelarea buzelor a devenit o intervenţie din ce în ce mai populară, însă necesitatea ei trebuie analizată de către medicul specialist într-un cabinet medical.

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou

Liposucția

Știai că celulele grase ale corpului se înmulțesc doar până în jurul vârstei de 4 ani? După această vârstă, celule ...

citește mai departe