Articole medicale

08.11.2017

Adevăruri și mituri despre chirurgia bariatrică și metabolică

Dr. Sebastian RaleaPentru unii pacienți, decizia de a apela la chirurgia bariatrică și metabolică nu este ușor de luat. Mulți se confruntă, în acest proces decizional, cu tot felul de informații adevărate sau false. Iată de ce, o trecere în revistă a principalelor mituri și realități legate de acest domeniu al chirurgiei este binevenită.

1. Obezitatea este o boală.
 

Adevărat

Obezitatea este o boală cronică, o epidemie globală care reprezintă a doua cauză de mortalitate, după fumat, iar, alături de afecțiunile asociate induce o mortalitate mai mare decât fumatul și alcoolul împreună. Obezitatea scurtează speranța de viață cu 5 până la 10 ani. Excesul de greutate se estimează prin calculul indicelui de masă corporală. Chirurgia bariatrică este cea mai eficientă metodă de luptă împotriva obezității și a diabetului de tip 2.

2.Unul dintre efectele chirurgiei bariatrice este remisia diabetului zaharat de tip 2.
 

Adevărat

Obezitatea este un factor de risc major al diabetului de tip 2. Asocierea între diabet și obezitate a stat la baza ipotezelor, confirmate deja clinic, privind rolul benefic al chirurgiei bariatrice și metabolice în controlul diabetului de tip 2, precum și în reducerea morbidității și mortalității legate de diabet în populația obeză.

Efectele chirurgiei bariatrice și metabolice constau în: pierderea a până la 90% din excesul de greutate, remisia imediată și completă pe termen lung a diabetului de tip 2, ameliorarea, până la vindecare, a afecțiunilor asociate obezității și îmbunătățirea semnificativă a calității vieții.

3. După chirurgia bariatrică și metabolică nu mai există riscul de reîngrășare.
 

Fals

Chirurgia bariatrică este un instrument care impune o utilizare corectă. Riscul de reîngrășare există. O alimentație corectă postoperatorie, corelată cu puțină mișcare reprezintă formula de bază care aduce succesul deplin oricărui beneficiar al acestei chirurgii.

Importantă este educarea cu răbdare și empatie a pacientului și consilierea lui de către chirurg și de către ceilalți membrii ai echipei de chirurgie a obezității (psiholog, medici din alte specialități, kinetoterapeut etc).

4. Chirurgia bariatrică poate crește fertilitatea.
 

Adevărat

Studiile clinice au evidențiat îmbunătățirea profilului hormonal și creșterea fertilității pacienților obezi tratați prin proceduri de chirurgie bariatrică și metabolică. Este recomandat ca sarcina să nu intervină la mai puțin de un an, un an și jumătate de la operație dar, în cazul în care aceasta apare mai repede nu există nicio amenințare pentru sănătatea mamei și a copilului: eventuala carență de vitamine și minerale poate fi acoperită rapid.

5. Recuperarea după chirurgia bariatrică este deosebit de grea.
 

Fals

Procedurile de chirurgie bariatrică și metabolică se realizează prin tehnici laparoscopice, care favorizează recuperarea rapidă, cu minimum de cicatrici și disconfort.
La Arcadia, în exclusivitate regională, chirurgia obezității se poate realiza print-o singură incizie. Tehnica SILS (Single Incision Laparoscopic Surgery), aplicată cu succes în Occident, este o metodă inovatoare de abordare a intervențiilor bariatrice.

Puteți obține mai multe informații despre avantajele chirurgiei bariatrice și metabolice, precum și o evaluare personalizată a modului în care puteți beneficia de aceste proceduri, în cadrul unei consultații de specialitate.

Programările se realizează prin intermediul serviciului Call Center – 0232 920 sau pe pagina dedicată de pe site-ul Arcadia.