Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

Alunițele – „semne de frumusețe” sau semnale de boală?

Ştiaţi că:Consult Alunite

  • expunerea la soare şi arsurile solare determină creșterea numărului de aluniţe și provoacă intensificarea culorii lor?
  • șoferii sunt mai expuși riscului de cancer de piele pe partea stângă a corpului, din cauza razelor de soare care pătrund prin geamul autoturismului, mai ales în zilele fierbinţi de vară?
  • toate aluniţele, inclusiv cele aparent normale, trebuie examinate cel puţin o dată pe an, de către medicul dermatolog?

Indiferent de vârstă, vara ramâne pentru fiecare dintre noi anotimpul vacanțelor, relaxării și veseliei. Planificăm escapade la mare sau la munte, plimbări înviorătoare, ieșiri la grătar, concedii exotice sau retrageri odihnitoare, petreceri însorite sau în jurul focului de tabără. Vestea bună este că orice plan am avea, el va deveni realitate în scurt timp. Vestea rea este că pielea noastră nu își dorește de fapt să se bronzeze oricând, oriunde și oricât. Iar vestea... precaută este că o vizită la medicul dermatolog ne poate scăpa de riscuri și neplăceri, astfel încât sezonul estival să fie cu adevărat o frumoasă aventură, și nu începutul unui șir de probleme. Consultația dermatologică este calea de a ne asigura că alunițele pe care le avem nu prezintă modificări și de a afla ce trebuie să facem pentru o protecție mai bună, pe termen lung.

Nevii pigmentari, numiți în mod popular aluniţe, sunt leziuni benigne melanocitare ale pielii, congenitale sau dobândite. Ele pot suferi în timp diverse modificări (de formă, culoare, margini, suprafață, dimensiune), fie în mod spontan, fie sub influența unor factori externi. Din cauza riscului de malignizare a acestor leziuni de natură tumorală și mai ales din cauza faptului că transformările periculoase sunt de cele mai multe ori discrete și asimptomatice, medicii recomandă evaluarea anuală a alunițelor printr-un control dermatologic, singura metodă de prevenție a cancerului de piele sau de depistare a bolii în faze incipiente. Prin dermatoscopie și examen histopatologic, medicul dermatolog formulează diagnosticul de certitudine al nevilor periculoși, iar excizia leziunilor (îndepărtarea lor chirurgicală) este singurul tratament disponibil pentru alunițele periculoase.

Evaluare rapidă şi nedureroasă
Modificările la nivelul unei aluniţe (nev pigmentar) pot fi uneori insesizabile cu ochiul liber. Dermatoscopia sau microscopia cu epiluminiscenţă reprezintă o metodă foarte utilă de evaluare a alunițelor sau a altor leziuni de la nivelul pielii, pentru că permite vizualizarea structurilor din profunzimea pielii. Nedureroasă, rapidă şi fără a provoca disconfort pacientului, dermatoscopia permite obţinerea unor imagini specifice, care ajută medicul în diferenţierea unei leziuni benigne de una malignă.

Nu uitați că:

  • Studiile evidențiază un risc de melanom (cancer de piele) direct proporțional cu numărul de nevi melanocitari și cu arsurile solare din copilărie.
  • Evitarea arsurilor și utilizarea cremelor de protecție solară reduc dar nu elimină riscul de cancer de piele.
  • Incidența melanomului este în creștere la populația tânără, fenomen legat și de expunerea tot mai frecventă la lămpile UV.
  • Doza de radiație în cazul bronzării artificiale este controlată, dar este mare, iar lămpile de bronzare emit în principal radiație UVA, direct responsabilă de carcinogeneză.
  • Expunerea la lumină UV artificială este direct responsabilă de îmbătrânire cutanată, carcinogeneză și are efecte asupra sistemului imun.

În concluzie, buna informare și respectarea recomandărilor privind expunerea corectă la soare, evitarea lămpilor UV artificiale, fotoprotecția consistentă și consecventă și mai ales controlul dermatologic periodic sunt soluțiile la care fiecare dintre noi poate apela pentru a reduce riscul de afecțiuni dermatologice grave, în special al celor maligne.

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou

Mezoterapia sau cocktailul frumuseții

Mezoterapia cu pistolet - un nou serviciu de estetică medicală în portofoliul Centrului de Dermatologie Arcadia Ce este? Mezoterapia este o metodă nouă de tratament folosită în medicina estetică non-invazivă, ce constă în introducerea în tegument a unui cocteil terapeutic ...

citește mai departe