Articole medicale

15.04.2019

Biologia microscopică pe înțelesul elevilor

Liceenii Colegiului Național „Garabet Ibrăileanu” au pătruns într-o lume fascinantă a detaliilor văzute prin lentila microscopului și redate artistic în cadrul expoziției Uimitoarea Lume Microscopică.

Rețeaua Medicală Arcadia împreună cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, prin prezența doamnei dr. Anca Neagu – Șef de lucrări în cadrul Facultății de Biologie, și-au propus să deruleze acest proiect în mai multe școli și licee ieșene, pentru a prezenta elevilor disciplina histologiei ca posibilă direcție de dezvoltare după absolvirea studiilor liceale. Tehnica de expunere este un format de învățare atractiv, aplicat, motivant astfel încât tinerii să conștientizeze conexiunea cu mediul lor de viată. Astfel elevii de clasa a-X-a au putut fi introduși într-un univers viu al detaliilor anatomice privite atât din perspectiva ştiinței, cât şi prin valenţele lor artistice.

Biologia microscopică (histologia) este o disciplină a detaliilor prin care invizibilul din acest univers poate deveni vizibil. Microscopia de astăzi este o tehnologie care ne plasează prin cunoaștere, în certitudine, încredere și confort. Ne permite să evaluăm propria noastră stare de sănătate precum și a mediului din care suntem parte în mod exact și ne deschide noi posibilități de interpretare în cercetarea științifică.

„Microscopul optic este o cale de acces spre un univers al structurilor anatomice, pe diferite niveluri de organizare: al celulelor, al ţesuturilor şi al organelor. Structurile observate la microscop înseamnă ordine, construcţie, organizare, interrelaţie, ierarhie, reţea, legături, formă, stabilitate, conexiuni şi design. Cred că structura stă la temelia biologiei, dar şi a medicinii”, a declarat dr. Anca Neagu, care a dezvoltat Laboratorul de Histologie animală și Microscopie confocală în cadrul Facultății de Biologie.

Prin acest parteneriat Arcadia și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, prin implicarea doamnei dr. Anca Neagu, își propun să stimuleze curiozitatea, dorința de explorare și cunoaștere a tinerilor care vor fi în situația de a face alegeri profesionale la finalul studiilor liceale.