Articole medicale

25.07.2018

Calendar pentru sănătatea sânilor

Metodele de explorare a sânului diferă, în funcție de vârstă și de factorii de risc. Nu există un consens referitor la screening-ul pentru cancerul mamar, recomandările variind în funcție de țară.

Pentru că vorbim despre o afecțiune foarte frecventă în tratarea căreia un rol foarte important îl are detectarea precoce, este important să fim informate și să respectăm o rutină de autoanaliză și de examinare medicală. Analizând tendințele generale, putem recomanda un calendar de sănătate a sânului, în funcție de existența sau inexistența factorilor de risc.

Dacă nu aveți factori de risc:

  • între 20 și 30 de ani se recomandă autopalparea lunară a sânilor și examen clinic medical la 1-3 ani. E foarte important să înțelegeți limitele acestei metode, să fiți familiarizate cu tehnica și să vă adresați imediat medicului dacă sesizați schimbări în structura sânilor. Vă amintiți care sunt regulile autoexaminării lunare a sânilor?
  • între 30 și 40 de ani se recomandă consult clinic anual efectuat de către medicul specialist, la care se adaugă și ecografia mamară la 1 - 3 ani;
  • începând cu vârsta de 40 de ani (în unele țări fiind opțional între 40 și 45 de ani) se începe screening-ul cancerului de sân prin mamografie. În cazul în care structura sânului, apreciată mamografic, este densă, se poate asocia și ecografie mamară care, în Centrul de Sănătate a Sânului Arcadia se realizează, în exclusivitate națională, cu Invenia Abus, vârf de tehnologie în domeniul ecografiei.

Conform recomandărilor American College of Obstetricians and Gynecologists și a American Cancer Society, mamografia se recomandă la fiecare 1 - 2 ani pentru femeile cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani, anual între 50 și 54 de ani și la fiecare 2 ani după 55 de ani. După 75 de ani screening-ul se continuă în funcție de dorința pacientei, de riscurile asociate și de speranța de viața.

Dacă aveți factori de risc pentru cancerul mamar:

  • examen clinic la 6 luni până la 25 de ani;
  • IRM mamar de la 25 de ani;
  • screening-ul mamografic începe mai devreme, cu cel puțin 10 ani înaintea vârstei la care s-a pus cel mai devreme diagnosticul bolii unui membru din familie (dar nu mai devreme de 25 de ani). Mamografia se efectuează anual, împreună cu IRM mamar. 

Se consideră a avea risc crescut femeile purtătoare ale unei mutații a genelor BRCA, cele care au rude de gradul I purtătoare de mutații BRCA, cele care au un risc calculat mai mare de 20 - 25 % de a dezvolta cancer mamar în cursul vieții, cele care au suferit iradieri ale pieptului între 10 și 30 de ani.

În România cancerul de sân reprezintă cea mai frecventă formă de cancer la femei, mai mult de jumătate din cazuri fiind diagnosticate în stadii avansate, fapt datorat în parte educației sanitare precare și lipsei programelor naționale de screening. În cadrul Centrului de Sănătate a Sânului Arcadia, aveți acces imediat la o echipă medicală interdisciplinară și la cele mai bune dotări tehnice de screening a cancerului de sân. Vă sprijinim, cu grijă și delicatețe, de la primul examen clinic la explorările imagistice și intervențiile chirurgicale. Pentru programări, apelați numărul de Call Center: 0232 920.