Articole medicale

10.07.2020

Candela Gentle Max Pro – platformă complexă cu aplicații în dermatocosmetică

Dr. Laura-Elena Paviliu

Medic specialist Dermato-venerologie

Gentle Max Pro este o platformă complexă, de ultimă generație, ce integrează două lasere, Alexandrite și Nd:YAG, oferind o gamă variată de soluții complete și complexe pentru diferite patologii.

Față de alte dispozitive laser, această tehnologie inovativă de combinare a două lungimi de undă diferite, 755 nm (Alexandrite), respectiv 1064nm ( ND:YAG), oferă posibilitatea de a lărgi sfera de tratament la standarde de performanță înalte, în termeni de rapiditate, versatilitate, eficacitate și satisfacție.

Tratamentele sunt sigure, rapide, cu un grad de disconfort minim spre mediu, cu rezultate vizibile chiar după prima ședință.

Cum funcționează laserul Gentle Max Pro?
 

Laserul folosește principiul fototermolizei selective. Pin emiterea unui fascicul luminos intens pielea este penetrată în profunzime. Energia eliberată este absorbită de cromoforul (pigmentul) țesutului țintă, fără a altera alte structuri adiacente. 
Lungimea de undă folosită de laserul Nd:YAG are ca țintă melanina, cromoforul aflat în structura foliculului pilos, hemoglobina din vasele de sânge, precum și stimularea și contracția fibrelor de colagen. Lungimea de undă a laserului Alexandrite are ca țintă melanina, având ca indicații distrugerea foliculului pilos și a leziunilor pigmentare.
Parametrii specifici ai dispozitivelor de laser sunt lungimea de undă, durata pulsului, fluența și răcirea.
Efectul de răspândire a pulsului de lumină este relaționat cu diametrul spotului.
Interfața flexibilă a aparatului permite setarea tipului de laser în funcție de fototipul pacientului.
Dispozitivul de răcire încorporat (Dynamic Cooling Device) conferă o răcire controlabilă a epidermului, pulverizând cu câteva milisecunde înainte de pulsul cu laser un spray cryogen. Acesta  reduce disconfortul resimțit în timpul procedurii, oferind siguranță, nealterând țesuturile din jur.

Gentle Max Pro: epilarea laser
 

Laserul reprezintă standardul de aur din domeniul epilării, oferind o îndepărtare eficientă a părului nedorit. Melanina firului de păr absoarbe lumina laser, iar căldura emisă distruge foliculul pilos. Este eficient pentru toate tipurile de piele.
Metodele clasice de îndepărtare a părului deși sunt populare, au dezavantajul de a fi repetate periodic, la intervale scurte de timp, toată viața și cresc riscul de dezvoltare a leziunilor de perifoliculită. Epilarea laser este o metodă rapidă, precisă și eficientă de reducere permanentă a părului nedorit, efectele pe termen lung fiind satisfăcătoare.
În medie sunt necesare 6 ședințe consecutive, ulterior se realizează 1-2 ședințe pe an, de întreținere. Numărul de ședințe variază în funcție de fototip, caracteristicile firului de păr (culoare, grosime, localizare), gradul de bronzare, sex, vârstă, modificări hormonale. Frecvența tratamentului este impusă de zona tratată, frecvența minimă fiind de 6 săptămâni (pentru față, axilă și  inghinal), iar cea maximă ajungând până la 8-12 săptămâni (în cazul picioarelor).
Persoanele care asociază patologii endocrine necesită tratamentul bolii de fond pentru a avea rezultate satisfăcătoare în urma epilării laser. Modificările hormonale induse de sarcină, pot determina reactivarea ciclului de creștere a unor fire de păr, motiv pentru care este necesară creșterea numărului ședințelor de epilare.

În funcție de tipul ten și de nivelul de bronz al fiecărei persoane, se va recomanda unul dintre cele două tipuri de laser (Alexandrite sau ND:YAG).
Epilarea definitivă laser este o procedură versatilă, fiind posibilă tratarea tuturor fototipurilor cutanate și pe orice zonă cutanată.
Motivul pentru care epilarea laser necesită mai multe ședințe este datorat faptului că firele de păr se afla în diferite faze de creștere:

  • anagen: faza de creștere, ce are o durată diferită în funcție de zona piloasă;
  • catagen: faza de tranzitorie, durează 1-2 săptămâni, indiferent de localizare;
  • elogen: faza de repaus, ce variază de asemenea în funcție de localizare. Firele de păr se desprind de la nivelul papilei, dar rămân prezente la nivelul pielii. Lungimea acestei faze influențează stabilirea intervalului dintre proceduri, motiv pentru care, epilarea se realizează la intervale diferite, în funcție de zona ce urmează a fi tratată.

Pentru ca epilarea laser să fie eficientă, firele de păr trebuie să fie în faza de creștere, anagen. Dacă energia laserului este captată de firele aflate în faza catagen sau telogen, epilarea nu va fi eficientă, deoarece bulbul firului de păr nu va fi distrus, astfel, firele de păr își vor relua ciclul de creștere.

Candidatul ideal pentru epilarea laser este o persoană cu pielea albă și fire de păr negre și groase.

Efecte:

  • în timpul procedurii, pacientul poate simți miros de păr ars, senzație de căldură, înțepătură, usturime depinzând de pragul de sensibilitate al fiecăruia. Aceste reacții dispar în cel mult 48 de ore. Pentru calmarea lor se pot aplica comprese reci, apă termală, creme cu efect epitelizant;
  • pe zonele tratate poate apărea edem și eritem perifolicular, urticarie;
  • după epilare, firul de păr continuă să crească, dar după câteva zile-săptămâni se vor detașa singure.

Gentle Max Pro: leziunile vasculare
 

Laserul candela Gentle Max Pro tratează cu succes rozaceea, reducând atât roșeața difuză, cât și vasele de sânge dilatate de la nivelul feței. De asemenea, pot fi tratate venectaziile membrelor inferioare, cu calibru mai mic de 3 mm. 

Pulsul de laser este absorbit de către hemoglobină, principalul cromofor din vasul de sânge, determinând coagularea sângelui, colapsul și distrugerea completă a peretelui vascular. Rezultate se observă chiar imediat după procedură, mai ales pentru leziunile de mici dimensiuni, capilare dilatate, angioame cherry, lacuri venoase.

Sunt necesare 1 sau mai multe tratamente în funcție de calibrul vaselor și profunzimea lor față de nivelul tegumentului.  În cazul rozaceei sunt necesare ședințe periodice de mentenanță.

Efecte:

  • imediat după tratament se poate remarca edem și/sau eritem minim, ce se retrage în 2-3 zile;
  • vasoconstricție (vasospasm): vasele mici pot să dispară imediat, iar cele cu calibru mai mare pot suferi modificări de culoare, prin închiderea pigmentului (negru, purpuric, albastru). Ulterior are loc o reducere graduală a pigmentului, prin degradarea hemoglobinei. Retragerea lor poate să aibă loc în 1-2 luni, motiv pentru care procedura se repetă pentru vasele de sânge remanente.
  • urticarie tranzitorie.

Se recomandă evitarea consumului alcool și a altor băuturi ce pot determina vasodilatație câteva zile după procedură.
Se indică purtarea ciorapilor de compresie elastică, menținerea picioarelor deasupra planului patului, evitarea ortostatismului îndelungat și respectarea medicației venotonice și capilaroprotectoare.
Dacă tratamentul s-a realizat la nivelul feței, se recomandă să se doarmă cu capul ridicat 1-2 zile și menținerea de comprese reci locale, precum și folosirea de creme cu efect calmant și de reducere a echimozelor.

Gentle Max Pro: leziunile pigmentare
 

Prin emiterea pulsului de lumină are loc încălzirea melanocitelor, având ca rezultat distrugerea leziunilor pigmentare, ce vor fi resorbite de către organism.
Leziunile pigmentare pot să reapară dacă nu sunt respectate măsurile de fotoprotecție, dar tratamentul poate fi repetat ori de câte ori este necesar.
Perioada ideală de îndepărtare a leziunilor pigmentare este toamna și iarna, deoarece pielea trebuie protejată de contactul direct cu radiațiile ultraviolete.

Efecte:

  • edem și eritem perilezional, senzație de căldură locală;
  • imediat după procedură, leziunile pot avea aspect scorojit, ușor denivelat și mai închise la culoare (maro închis, negru);
  • după câteva zile-săptămâni, se pot forma mici cruste, pielea se va exfolia și pigmentul va dispărea;
  • pentru leziunile reziduale este necesară repetarea procedurii;
  • dacă pe zona cu leziuni pigmentare se suprapun fire de păr, pacientul poate resimți un disconfort ușor crescut.

Gentle Max Pro: rejuvenare
 

Laserul asigură refacerea fermității pielii prin stimularea producției de noi fibre de colagen. Se realizează o serie de ședințe la interval de 4-6 săptămâni. Este o procedură simplă rapidă, ce nu necesită perioadă de recuperare.

Efecte:

  • edem/eritem minim, caldură locală, senzație de piele arsă de soare.

Gentle Max Pro: onicomcoza
 

Laserul Gentle Max Pro poate fi folosit ca tratament adjuvant pentru onicomicoză, în cazurile rebele la tratament sau la persoane ce au contraindicată medicația antimicotică.

Pulsurile emise de laser determină încălzirea patului unghial, ducând la distrugerea filamentelor miceliene subunghiale. Fasciculul de laser trebuie aplicat pe toată suprafața lamei unghiale afectate și pe țesutul periunghial.

Procedura se realizează la interval de 4 săptămâni, minim 6 ședințe.

Efecte:

  • pacientul poate resimți senzație de căldură la nivelul patului unghial, înroșirea și edemul țesutului periunghial.

Gentle Max Pro: contraindicații și reacții secundare
 

Contraindicații:

  • sarcina și alăptarea;
  • dermatită/eczemă severă pe zona tratată;
  • infecții active locale (inclusiv herpes);
  • istoric de cicatrici keloide;
  • cancere/precancere cutanate pe zona ce urmează a fi tratată;
  • administrare de retinoizi sistemici în ultimele 6 luni;
  • administrare de medicamente fotosensibilizante (care cresc sensibilitatea pielii la lumină) (ex: doxiciclină, tetraciclină, ciprofloxacin, levofloxacin, atorvastatin, simvastatin, clorpromazin, hidroclorotiazida – Nefrix etc);
  • epilepsie;
  • boli autoimune sau hematologice.

Reacții secundare:

  • arsură;
  • vezicule/bule;
  • descuamare;
  • crustificare;
  • sângerare;
  • echimoze/purpure;
  • reactivarea infecției herpetice;
  • hipo/hiperpigmentația poate să apară cu efect întârziat, în 1-2 săptămâni și în rare cazuri poate persista câteva luni. Apare uneori la cei bronzați/cu fototip închis la culoare sau dacă o persoană după ce a fost tratată se expune la soare/solar;
  • cicatrici: foarte rar.

În cazul apariției unor reacții adverse, procedurile vor fi reluate după ce pielea va reveni la normal.

Recomandări generale înainte de tratamentul cu Gentle Max Pro
 

  1. Consult dermatologic pentru a evalua starea pacientului și dacă există contraindicații.
  2. Pacientul va completa și semna un consimțământ informat după ce va înțelege pe deplin tratamentul la care va fi supus, beneficiile preconizate și înțelegerea riscului de apariție a unor complicații.
  3. Se realizează o testare cu 2 săptămâni anterior procedurii dacă există dubii cu privire la eventuale reacții secundare. Se testează o porțiune mică de tegument din zona ce urmează a fi tratată și se crește fluența până la obținerea efectului dorit (eritem, edem).
  4. Se recomandă documentare fotografică pentru a urmări eficacitatea tratamentelor.
  5. Pentru reducerea disconfortului, pe zonele sensibile poate fi aplicată o crema anestezică, cu 30-60 de minute anterior procedurii.
  6. Cu 24-48 de ore înainte de epilarea laser, părul trebuie îndepărtat prin radere. Trebuie evitată aplicarea laserului pe fire de păr lungi, deoarece crește riscul de lezare a țesutului subiacent.
  7. Evitarea epilării prin smulgere, decolorarea părului, electroliza cu 4 săptămâni înainte de proceduri.
  8. Oprirea oricărei medicații fotosensibilizante, antiinflamatorii, a suplimentelor naturiste și medicamentoase 3-5 zile înainte și după procedură.
  9. Evitarea expunerii la soare și solar cel puțin 3-4 săptămâni anterior.
  10. Evitarea produselor autobronzante cel puțin 2 săptămâni înainte. Pigmenții sintetici trebuie îndepărtați în totalitate anterior procedurii.
  11. Pielea trebuie să fie curată, fără urme de umezeală, hidratată.
  12. În ziua efectuării procedurii se indică evitarea aplicării parfumurilor, a cremelor și loțiunilor de corp, a deodorantelor, a machiajului etc.
  13. Se evită procedurile laser pe o piele uscată, ce prezintă infecții sau răni deschise.
  14. La persoane cu antecedente de infecție cu virusul herpes simplex se recomandă tratament profilactiv cu medicație antivirală.

Recomandări generale după tratamentul Gentle Max Pro
 

  1. Sunt contraindicate dușurile fierbinți, frecventarea saunelor, a piscinelor aproximativ o săptămână după procedură.
  2. Imediat după proceduri pot fi menținute comprese reci pe zonele tratate, se pot aplica creme calmante, epitelizate și de reducere a echimozelor.
  3. Este interzisă expunerea la soare și utilizarea solarului cel puțin 2-4 săptămâni după tratament.
  4. Se vor utiliza cu rigurozitate produse cu factor de protecție zilnic, aplicate cu 20 de minute înainte de a ieși din casă și reaplicate la 2-3 ore interval.
  5. Se evită aplicarea produselor de machiaj în primele 24-48 de ore după procedură.
  6. Se evită utilizarea produselor iritante, exfoliante, 7 zile după proceduri.

Laserul Gentle Max Pro este un dispozitiv medical complex, sigur și eficace, ce oferă o gamă largă de indicații terapeutice cu rezultate satisfăcătoare și de lungă chiar și după prima ședință. La Centrul de Dermatologie și Estetică Medicală Arcadia, tratamentele sunt personalizate și se realizează sub atenta coordonare a medicului dermatolog.

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor