Articole medicale

30.03.2021

Care sunt tipurile principale de diabet?

Dr. Irina Bianca Panainte

Medic primar Diabet zaharat, nutriţie, boli metabolice

Care sunt tipurile principale de diabet?

Diabetul zaharat reprezintă o afecțiune cronică, un sindrom complex care are ca principală caracteristică hiperglicemia cronică, creșterea nivelului glucozei în sânge peste limitele considerate normale, determinată de scăderea secreției de insulină și/sau de reducerea sensibilității la insulină, insulinorezistență.

În evoluție, hiperglicemia și celelate anomalii asociate pot duce la complicații acute și cronice grave, ce alterează calitatea vieții pacientului, controlul glicemic optim fiind esențial.

Cum se clasifică diabetul zaharat?
 

Conform American Diabetese Association diabetul zaharat se clasifică în:

  • diabet zaharat de tip 1;
  • diabet zaharat de tip 2;
  • diabet gestațional.

Diabetul zaharat tip 1, insulinodependent, cuprinde 5-10% din totalul pacienților cu diabet, este cauzat de un proces de distrucție a celulelor beta pancretice responsabile de secreția de insulină, necesită administrare de insulină, obligatorie pentru supraviețuire; poate fi autoimun – distrugerea celulelor beta pancretice fiind realizată prin mecanisme autoimmune.

Secreția de insulină este foarte scăzută sau absentă. Acest tip apare, de regulă, la copii și adolescenti, dar se poate instala la orice vârstă. Este asociat, uneori, cu alte afecțiuni autoimune: tiroidita Hashimoto, boala Graves, boala Addison, vitiligo, boala celiacă, hepatita autoimună, miastenia gravis; idiopatic – insulinopenie permanentă, dar fără markeri ai procesului autoimun.

Diabetul zaharat tip 2, neinsulinodependent, include peste 90% din totalul pacienților cu diabet, se caracterizează prin asocierea defictului de insulină cu insulinorezistența. Majoritatea pacienților prezintă obezitate, iar predispoziția genetică este puternică. Riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2 crește cu vârsta, gradul obezității și al sedentarismului; de asemenea, femeile cu diabet gestațional în antecedente, persoanele hipertensive și/sau dislipidemice prezintă risc crescut pentru diabet zaharat tip 2. Chiar dacă este considerat o boală a adultui, poate debuta la orice vârstă.

Diabetul gestațional se definește ca o alterare a toleranței la glucoză, manifestată prin hiperglicemie apărută în timpul sarcinii care, de obicei, dispare după naștere. Nu este, însă, exclusă posibilitatea ca diabetul zaharat (tip 2, cel mai frecvent) să fi existat anterior sarcinii sau ca un diabet tip 1 să se declanșeze concomitent cu sarcina. În ambele situații, diabetul va persista și după naștere.

Diabetul gestațional poate apărea în orice stadiu al sarcinii, dar este mai frecvent în trimestrul III. În mod fiziologic, în primele două trimestre, se produce o creștere importantă a insulinorezistenței, în ultimul trimestru fiind maximă, iar sensibilitatea la insulină redusă la jumătate. Apariția hiperglicemiei, respectiv a diabetului gestațional este cauzată de imposibilitatea menținerii homeostaziei glicemice.  Screeningul pentru diabet gestațional este realizat, de obicei, prin efectuarea TTGO, între săptămânile 24-28 de sarcină.

Calcularea riscului pentru diabet zaharat tip 2
 

Se poate calcula predispoziția pentru diabet zaharat tip 2 răspunzând chestionarului de mai jos, elaborat de American Diabetes Association.

Care este vârsta dumneavoastră?

  1. Mai puțin de 40 de ani             0 puncte
  2. 40 – 49 de ani                            1 punct
  3. 50 – 59 de ani                            2 puncte
  4. Peste 60 de ani                          3 puncte

Sunteți bărbat sau femeie?

  1. Bărbat                                      1 punct
  2. Femeie                                     0 puncte

Daca sunteți femeie, ați fost vreodata diagnosticată cu diabet gestațional?

  1. Da                                            1 punct
  2. Nu                                            0 puncte

Aveți mama, tatăl, o soră sau un frate cu diabet?

  1. Da                                            1 punct
  2. Nu                                            0 puncte

Ați fost vreodata diagnosticați cu hipertensiune arterială?

  1. Da                                            1 punct
  2. Nu                                            0 puncte

Sunteți activ fizic?

  1. Da                                            0 puncte
  2. Nu                                            1 punct

Care este greutatea dumneavoastră?

Vedeți tabelul de mai jos.

 

 
























Daca aveți 5 puncte sau mai mult este foarte posibil să aveți diabet zaharat tip 2 și este necesară o consultație de specialitate.

Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 

Powered by Froala Editor