Articole medicale

21.04.2021

Cele mai des întâlnite cauze de infertilitate feminină

Dr. Enkeleida Hadimbu

Medic primar Obstetrică-Ginecologie

Infertilitatea este definită ca fiind imposibilitatea concepției după un an de viață sexuală neprotejată.
Infertilitatea este clasificată în infertilitate primară, în absența oricărei sarcini în viața femeii, și secundară, apărând după obținerea unei sarcini anterioare.
Studiile arată că probabilitatea lunară de a concepe variază între 20-25%, aproximativ 50% dintre femeile care încearcă să obțină o sarcină vor reuși în 3 luni, 75% în 6 luni și peste 85% într-un an. Chiar și în absența tratamentului, aproximativ jumătate din femei vor rămâne însărcinate în al doilea an de încercare.

Fertilitatea este puternic corelată cu vârsta, astfel o evaluare la 6 luni ar trebui efectuată la femeile de peste 35 de ani care vor să conceapă un copil.
La evaluarea inițială ar trebui să fie prezenți ambii parteneri. Cuplurile ar trebui educate în ceea ce privește noțiunea de fereastră fertilă de concepție. Șansa de concepție este crescută în cele 5 zile ce preced ovulația și este maximă în ziua ovulației.

Pentru identificarea cauzei infertilității, anamneza și investigațiile medicale specifice sunt foarte importante.

Medicul va pune în special întrebări în ceea ce privește frecvența și durata menstruațiilor, bufeuri, dismenoree, utilizarea anterioară de contraceptive și durata infertilității. De asemenea, este necesar să se cunoască un istoric de patologie ovariană chistică, endometrioză, fibrom, polip endometrial și boli cu transmitere sexuală.
Din antecedentele medicale se pot identifica simptome care ar conduce la diagnosticul unei boli tiroidiene sau hiperprolactinemii. Simptome ca acneea, hirsutismul, tulburări de ciclu menstrual ar diagnostica o femeie cu sindromul ovarelor polichistice, fiind o cauză frecventă de infertilitate.
Din antecedentele chirurgicale, operațiile în sfera pelvină și abdominală ridică suspiciuni de boală aderențială pelvină și obstrucție tubară, iar cele uterine pot fi asociate cu sinechii uterine.
În ceea ce priveste medicația, femeile ar trebui încurajate să ia o doză zilnică de acid folic și să limiteze medicația administrată de tipul antiinflamatoarelor nesteroidiene care pot afecta negativ ovulația.

Factorii legați de stilul de viață și de mediul înconjurător, cum ar fi obiceiurile alimentare și expunerea la toxice sunt importanți.

Obezitatea este o cauză de infertilitate și, deși dificil de obținut, chiar și o scădere modestă pentru pacientele supraponderale este corelată cu normalizarea ciclurilor menstruale și obținerea unei sarcini.
Fumatul scade fertilitatea pentru ambele sexe, timpul până la concepție poate fi mai îndelungat la femeile fumătoare, chiar și pentru cele ce fumează pasiv.
Alcoolul are un impact negativ asupra fertilității și asupra fătului, fiind embriotoxic.
De asemenea, consumul crescut de cafea, expunerea la metale grele și pesticide pot scădea rata de fertilitate și să crească riscul avortului recurent.
Antecedentele familiale de infertilitate, avort recurent sau anomalii fetale pot conduce către o anomalie genetică.

Medicina modernă oferă șanse importante fiecărui cuplu. Pentru un diagnostic corect și un tratament individualizat, recomandăm prezentarea la medicul specialist. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 

Powered by Froala Editor