Articole medicale

02.07.2013

Chirurgia sânului – o speranță de viață

Neoplasmul mamar este cea mai frecventă localizare de cancer la femei, reprezentând aproximativChirurgia sanului 25% din totalitatea neoplaziilor la persoane de sex feminin.  Este a doua cauză de deces prin cancer, după cel pulmonar, deși unii autori îl plasează pe prima poziție a mortalității oncologice. Marea majoritate a cancerelor mamare sunt sporadice, însă aproximativ 5-8% dintre cazuri apar pe un teren de risc genetic.

Din păcate, este o afecțiune foarte frecvent întâlnită. În România, o femeie din 7 va dezvolta un cancer de sân, în timp ce în Europa riscul este de 1/10. Ca urmare a cifrelor îngrijorătoare, în țările dezvoltate sunt implementate programe de screening pentru detectarea cât mai precoce a cancerului mamar. Diagnosticarea timpurie a neoplasmului mamar sporește semnificativ șansele de vindecare a bolii și de evitare a recidivelor.

Incidența cancerului mamar este în creștere în România, deși țara noastră se clasează în categoria de incidență scăzută spre medie în această patologie.

În cadrul rețelei Arcadia se pot realiza investigațiile imagistice necesare diagnosticului tumorilor sânului: ecografie mamară, mamografie și rezonanță magnetică, IRM. De asemenea, se realizează puncții biopsii ale tumorilor palpabile, în vederea diagnosticului anatomopatologic preterapeutic.

„În ceea ce privește tratamentul chirurgical al cancerului mamar, la spitalul Arcadia se pot efectua atât intervenții conservatoare – mastectomii parțiale, însoțite de disecție limfoganglionară axilară, cât și mastectomii radicale, ce presupun îndepărtarea în întregime a glandei mamare, împreună cu țesutul limfoganglionar axilar. De asemenea, se efectuează intervenții chirurgicale pentru extirparea tumorilor benigne, având în vedere faptul că unele tumori benigne pot reprezenta stări precanceroase. În astfel de situații, medicul curant stabilește riscul de malignizare și formulează indicația terapeutică adecvată fiecărui caz”, arată dr. Iulian Radu, medic specialist Chirurgie Generală, cu supraspecializare în chirurgia sânului.

Este de notorietate faptul că autoexaminarea frecventă a sânilor și efectuarea periodică de consultații și explorări imagistice adecvate reprezintă condiții obligatorii pentru a depista la timp semnalele de alarmă în patologia mamară. Calendarul de examinare recomandat depinde de vârstă:

între 20 - 39 ani: autoexaminare sâni – lunar; examinare clinică – o dată la 3 ani;

  • între 40 - 50 ani: autoexaminare sâni – lunar; examinare clinică – anual; mamografie – o dată la 2 ani;
  • după 50 de ani: autoexaminare sâni - lunar; examinare clinică – anual; mamografie – anual.

Dintre metodele profilactice ce stau la îndemâna oricărei femei mai fac parte alimentația sănătoasă, menținerea unui status ponderal normal, practicarea exercițiului fizic în mod regulat, evitarea fumatului și a consumului exagerat de alcool, alăptarea (riscul de cancer mamar scade semnificativ la mamele ce își hrănesc copilul la sân pentru o perioadă de minimum un an), precum și administrarea sub strict control medical a tratamentelor hormonale.

Următoarele elemente merită de asemenea de reținut:

  • cancerul mamar nu doare până în stadiile avansate;
  • apariția unui nodul mamar trebuie investigată pentru a exclude o neoplazie;
  • și bărbații pot prezenta această afecțiune malignă.