Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

Cum scăpăm de gușă sau bărbia dublă?

Dr. Gabriel MaziluAspectul inestetic de gușă sau bărbie dublă reprezintă o îngrijorare pentru foarte multe persoane, dar în mod special pentru femei. Acest tip de imperfecțiune poate distrage atenția de la alte trăsături armonioase de la nivelul chipului. Un studiu realizat în Statele Unite, în 2015, arăta că gușa era considerată o problemă din punct de vedere estetic pentru 67 % din populație.

Depozitele de grăsime în exces se pot așeza fie uniform pe întregul corp, fie preponderent în anumite zone (gât, abdomen, coapse, posterior) în funcție de mai mulți factori, în rândul cărora moștenirea genetică joacă un rol extrem de important. Grăsimea care apare sub bărbie cunoscută și sub denumirea de gușă, creează aspectul neplăcut de bărbie dublă. Chiar dacă nu afectează sănătatea, bărbia dublă este inestetică și poate afecta încrederea în sine a persoanelor care se confruntă cu ea.

Cauzele formării gușei
 

Deși există tendința de a asocia aspectul de bărbie dublă cu creșterea ponderală sau obezitatea, în realitate, gușa poate fi prezentă și la persoanele normoponderale. Apariția ei are legatură, mai curând cu vârsta, diferiți factori genetici și constituționali.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, mușchii și pielea încep să-și piardă din tonus și elasticitate. Datorită acumulării de grăsime în exces în zona bărbiei, pielea nu mai poate susține greutatea acumulată și cedează, devine flască, provocând accentuarea gușei și apariția efectului de bărbie dublă.

În unele cazuri, predispoziţia de a dobândi gușă se moștenește genetic. Cei care au în familie persoane cu un astfel de aspect, prezintă riscuri mai mari de a dezvolta acest inestetism.

Uneori, menținerea unei anumite poziții a corpului un timp îndelungat poate contribui la apariția aspectului de bărbie dublă. Dormitul pe perne înalte, spatele arcuit, capul aplecat înainte și în general, orele în șir petrecute în fața computerului (al cărui monitor nu este pe aceași linie cu nivelul ochilor) pot agrava sau grăbi apariția efectului de gușă.

Tratamentul inovator, nonchirurgical al gușei
 

Dacă nu cu mult timp în urmă singura variantă de a rezolva problema acestei imperfecțiuni o constituia intervenția chirurgicală și anume liposucția zonei respective, astăzi estica medicală a evoluat foarte mult și există disponibil un tratament mult mai simplu de administrat și suportat de pacient. Este vorba de soluții speciale care se injectează și care dizolvă depozitele de grăsime acumulate sub bărbie.

Acest tip de procedură se face într-un cabinet medical, de către un personal medical specializat. Într-un astfel de cadru trebuie îndeplinite aceleași condiții de asepsie și antisepsie întrunite pentru procedurile invasive.

Sunt mai multe tipuri de soluții injectabile, prin aplicarea cărora se obține același rezultat, anume dizolvarea depozitelor de grăsime. Intervenția se începe cu pregătirea pacientului prin dezinfecția pielii de la nivelul gușei, apoi se aplică o cremă anestezică locală, care se lasă 10 – 15 minute pentru a acționa. După acest moment se face o hartă a punctelor ce urmează a fi injectate. Se dezinfectează din nou tegumentul și se injectează soluția adipolitică la o distanță de maxim 1 cm și progunzime medie, în stratul grăsos respectiv. După procedură se face un masaj ușor al regiunii, se aplică gheață și pacientul este liber să plece. Imediat după procedură sau în cursul aceleași zile, apare un edem (mărire în volum) al zonei, dureros, care este temporar. Pacientul este sfătuit să țină periodic gheață la nivelul zonei pe care s-a intervenit și să ia cateva zile un antiinflamator pe cale orală.

De regulă, această procedură se repetă pe parcursul a mai multor ședințe (efctuate la un interval de 3 săptămâni), în funcție de grosimea stratului adipos. Injectarea se oprește în momentul în care se ajunge la rezultatul dorit.

Acest tratament, prin care se dizolvă grăsimea este eficient și pentru alte zone ale corpului (abdomen, trunchi, brațe, genunchi, coapse) însă pentru depozite mici și localizate de grăsime. În general, nu există complicații, tratamentul fiind foarte bine tolerat de pacient, nu necesită spitalizare și reintegrarea socio-profesională are loc în aceași zi.

Acest tratament este o modalitate ușoară, modernă și eficientă de a obține aspectul fizic dorit, fără a se recurge la o intervenție chirurgicală care este mult mai costisitoare și necesită spitalizare, o vindecare de lungă durată și o reintegrare socială tardivă.

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou

Liposucția

Știai că celulele grase ale corpului se înmulțesc doar până în jurul vârstei de 4 ani? După această vârstă, celule ...

citește mai departe