Articole medicale

23.11.2012

Despre cancerul de col uterin

Dr. Enkeleida Hadimbu

Medic primar Obstetrică-Ginecologie

Ce este?
Dr. HadimbuCancerul de col uterin (cancerul cervical) este o afecțiune oncologică caracterizată prin apariția unor celule care se înmulțesc haotic la nivelul cervixului. Pe plan mondial, cancerul de col uterin ocupă locul doi în cadrul tumorilor maligne, iar în România reprezintă 15% din totalul tumorilor de acest fel și este a doua cauză de deces prin cancer la femei.

Factori de risc
Cel mai important factor de risc pentru cancerul cervical este infecția cu papillomavirusul uman (HPV). Multe tipuri de HPV pot afecta cervixul, dar numai unele transformă celulele normale în celule anormale, care pot duce la cancer. De asemenea, debutul precoce al vieții sexuale, numărul mare de sarcini la termen, igiena genitală deficitară, numărul mare de parteneri sexuali, contraceptivele orale, consumul excesiv de alcool și tutun, existența în istoric a bolilor cu transmitere sexuală, cât și infecțiile cu HIV/SIDA sau cu virus herpetic de tip 2 reprezintă factori de risc în acest context.

Simptome
În prima fază nu există simptome ale cancerului de col uterin, dar ulterior se pot observa secreții vaginale neobișnuite, sângerări vaginale la contactul sexual, între menstruații sau după apariția menopauzei, durere moderată în cursul actului sexual sau durere pelvină.

Prevenție
Pentru a preveni cancerul de col uterin, medicii recomandă începerea vieții sexuale după 18 ani, evitarea comportamentului sexual cu risc crescut, folosirea metodelor contraceptive de barieră (prezervativul), renunțarea la fumat, o dietă echilibrată pentru a stimula și menține o imunitate puternică și efectuarea testului Papanicolau o dată pe an, fiind un bun mijloc de depistare a leziunilor pre-invazive ale colului uterin

Testul Babeș-Papanicolau
Testul Babeș-Papanicolaou este recomandat tuturor femeilor începând de la vârsta la care devin active sexual și trebuie efectuat anual. Acesta presupune recoltarea unei mostre de celule de la nivelul colului uterin cu ajutorul unei periuțe sau spatule. Celulele sunt examinate sub microscop în laborator şi astfel se poate observa dacă există celule anormale. Pentru un rezultat relevant, recoltarea trebuie să fie efectuată la distanță de un raport sexual (minim 48 h) și în afara perioadei menstruale, în absența oricărui tratament local și al infecțiilor.  Dacă este necesar la femeia la menopauză, examenul se realizează după tratamentul estrogenic.

Programul Național de Screening pentru prevenția Cancerului de Col Uterin
Programul Național de Screening pentru prevenția Cancerul de Col Uterin a început în luna august 2012 la inițiativa Ministerului Sănătății și se va desfășura la nivel național pe o perioadă de 5 ani, oferind femeilor cu vârsta între 25-64 ani posibilitatea de testare gratuită prin metoda frotiului cervical Babeș-Papanicolau. Prin acest program se urmărește prevenirea și combaterea cancerului de col uterin, prin depistarea bolii în stadii precoce, și creșterea gradului de informare a populației privind utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoanele asimptomatice.

Citește mai multe despre implicarea Arcadia în Programul Național de Screening pentru prevenția Cancerul de Col Uterin aici.