Articole medicale

19.12.2017

Epilarea de lungă durată, cea mai bună soluție împotriva hirsutismului

Hirsutismul (pilozitatea excesivă) este o afecțiune relativ banală, dar cu un impact emoțional important asupra femeilor. Hirsutismul reprezintă apariția anormală a părului, pe zone care, în mod normal, nu sunt acoperite de păr. Hirsutismul poate apărea atât la femei, cât și la bărbați. La femei, hirsutismul este caracterizat prin creșterea nedorită a unor fire de păr groase, de culoare neagră, pe: față, trunchi, fese etc.

Cauzele hirsutismului
 

Hirsutismul este o consecință a secreției excesive de hormoni sexual masculini (testosteron). În mod fiziologic, la femei se produc cantități mici de testosteron la nivelul ovarelor și glandelor suprarenale. În cazul unor afecțiuni ale ovarelor (ovar polichistic, tumori ovariene) sau ale glandelor suprarenale se produc cantități importante de testosteron.

Hirsutismul poate fi influențat de anumiți factori:

  • genetici (istoricul familial);
  • etnia (persoanele cu piele închisă la culoare).

O mare parte din pacientele cu hirsutism prezintă nivele crescute de hormoni androgeni. Afecțiunile cel mai frecvent implicate sunt:

  • Sindromul ovarelor polichistice; pacientele pot prezenta și ciclu menstrual neregulat, acnee, obezitate, infertilitate. Este cea mai frecventă cauză de hirsutism;
  • sindromul Cushing (hipercorticismul);
  • hiperplazia congenitală a glandelor suprarenale;
  • tumori ovariene și ale glandelor suprarenale;
  • medicamente (antiinflamatoare steroidiene-cortizon, danazol etc).

Există femei care au nivele normale de hormoni androgeni, ciclu menstrual regulat fără a prezenta vreo afecțiune endocrină. Acest tip de hirsutism se numește hirsutism idiopatic.
Femeile care se află la menopauză pot dezvolta păr facial în exces; acest fenomen nu este considerat de unii autori hirsutism adevărat.

Hirsutismul – metode de tratament
 

Tratamentul trebuie individualizat fiecărui pacient, în funcție de etiologia hirsutismului.
Tratamentul trebuie efectuat pe perioade lungi de timp și poate include:

  • terapie medicamentoasă (contraceptive orale, antiandrogeni etc);
  • proceduri dermatoestetice.

În cadrul Centrului de Dermatologie și Estetică Medicală Arcadia, epilarea de lungă durată (YPL, laser) se aplică cu succes pentru îndepărtarea părului nedorit.

Epilarea laser este cea mai nouă și avansată tehnologie pentru îndepărtarea permanentă a părului facial și corporal și se bazează pe principiul fototermolizei selective: melanina firului de păr absoarbe lumina laser, iar căldura emisă astfel distruge foliculul pilos. Datorită faptului că fasciculul luminos are o singură lungime de undă, tratamentul laser este mult mai eficient și mai specific decât alte metode de fotoepilare.

Rezultatele epilării laser sunt mai rapide, sunt durabile, numărul de ședințe necesare este mic, iar potențialele efecte secundare sunt mult reduse, datorită faptului că lumina este atrasă preponderent de către țintă (firul de păr) și mult mai puțin de alte structuri ale pielii.
Laserul Nd:YAG are o particularitate extrem de importantă – poate fi folosit în siguranță pentru toate tipurile de ten, de la cele mai deschise la cele mai închise.
Sistemul Pulsar IPL este unul dintre cele mai bune sisteme din lume utilizate pentru rejuvenare (reîntinerire) și epilare de lungă durată. Echipamentul permite individualizarea procedurii în funcție de caracteristicile fizice ale fiecărei persoane (tipul pielii, culoarea epidermei și tipul firului de păr), astfel încât tratamentul este nedureros, eficient, rapid și cu efecte de lungă durată. Local, pielea poate reacționa la tratament prin înroșire sau apariția unei umflături ușoare (edem).
În momentul aplicării procedurii, firele de păr de pe o anumită zonă pot fi surprinse în diferite faze de creștere (anagenă, telogenă sau catagenă). Având în vedere că eficiența maximă a tratamentului are loc în faza anagenă, este importantă repetarea procedurii conform indicațiilor medicului dermatolog, astfel încât toate firele să poată fi surprinse în faza anagenă. Rezultatele sunt rapide și eficiente pe termen lung.

Pilozitatea excesivă poate avea serioase implicații asupra psihicului și a vieții cotidiene. Metodele moderne de tratament dezvoltate în cadrul Centrului de Dermatologie și Estetică Medicală Arcadia contribuie în mod decisiv la îndepărtarea consecințelor hirsutismului. Aflați mai multe în cadrul unei consultații de specialitate, pe care o puteți programa apelând numărul de Call-Center – 0232 920.