Articole medicale

19.10.2021

Foliculita: diagnostic, tratament și prevenție

Dr. Cristina Birsan

Medic primar Dermato-venerologie


Foliculitele reprezintă totalitatea manifestărilor inflamatorii localizate la nivelul foliculilor piloşi (săculeții de la baza firelor de păr,

 situați profund sub piele). Foliculii pilosebacei sunt distribuiți pe toată suprafața pielii, excepție făcând palmele, tălpile, semi-mucoasele. Aceştia sunt colonizați cu o floră abundentă, reprezentată de bacterii aerobe și anaerobe, fungi şi paraziți. În cazul unui dezechilibru al acestei flore (căldură, umiditate, macerație, deficit imunitar, diabet etc) poate apărea o foliculită cu germeni saprofiți.

De asemenea, foliculitele pot fi cauzate şi de alți germeni - patogeni (nu fac parte din flora locală), care pătrund prin mici zone de traumatism sau soluții de discontinuitate – frecvent după ras, epilat. Dintre germenii patogeni care pot da foliculite, pe primul loc este Stafilococul auriu, dar pot fi şi alte bacterii sau fungi.

Factori de risc 

  • îndepărtarea părului prin radere sau cu epilatorul (irită pielea), epilarea cu ceară (prin smulgerea firelor de păr) creează condiții ca bacteriile de pe suprafața pielii să pătrundă mai adânc în piele;
  • lezarea foliculilor piloşi în timpul epilării cu apariția unor răni care sunt acoperite cu bandaje lipicioase sau haine prea strâmte;
  • igienă precară, umezeală accentuată, creme hidratante pe bază de uleiuri, care duc la blocarea canalelor sebacee;
  • folosirea corticosteroizilor local sau pe cale generală;
  • anumite afecțiuni sau deficite imune care favorizează infecțiile precum diabetul, leucemia, HIV/SIDA;
  • tratamente locale sau pe cale sistemică îndelungate pentru tratarea acneei (în special tratamentul cu tetraciclină).

 

Diagnosticarea foliculitei
 

Medicul dermatolog este cel care va pune diagnosticul de foliculită. În general diagnosticul se pune clinic, pe aspectul leziunilor. Dar pentru a putea stabili tratamentul, pentru a identifica agentul infecțios sau terenul imun al pacientului pot fi necesare următoarele investigații:

  • examen bacteriologic;
  • examen micologic;
  • exudate nazale şi bacteriene;
  • uneori biopsia din leziuni;
  • hemoleucograma, glicemia sau alte analize de sânge pentru a stabili statusul imun şi afecțiunile asociate ale pacientului.

Tratamentul foliculitelor
 

Pentru foliculitele superficiale (care afectează doar anumite părți din foliculul pilos) primele recomandări sunt cele care țin de regulile de igienă locală – spălarea zonelor afectate cu apă caldă şi un săpun antibacterian şi folosirea de antiseptice locale (alcool iodat, betadine, eozina, clorhexidina, violet de gențiană, albastru de metilen, soluție Castellani). Următorul pas este folosirea de antibiotice locale sau antimicotice locale sub formă de soluții, spray-uri, creme. Majoritatea foliculitelor superficiale simple răspund la aceste forme de tratament şi se vindecă în câteva zile.

În cazul foliculitelor profunde (care sunt mai grave și cuprind tot foliculul şi uneori şi zona perifoliculară) de multe ori este necesar tratament pe cale generală cu antibiotice sau antimicotice. Pentru a identifica agentul patogen este nevoie de examen bacteriologic sau micologic şi, datorită posibilității instalării rezistenței la antibiotice sau antimicotice, este necesară efectuarea unei antibiograme sau a unei antifungigrame astfel încât tratamentul sa fie cel adecvat. Aceste  teste de laborator stabilesc dacă microbul este sau nu sensibil la un anumit antibiotic/antimicotic.

Pentru foliculita scalpului, pentru acneea cheloidiană a cefei poate fi nevoie de un tratament antiinflamator de tip corticoterapie pe cale generală, UVB, tratament cu infraroşii. În anumite cazuri este necesară administrarea de  retinoizi pe cale orală.

Pentru anumite foliculite profunde – furunculul, carbunculul – se efectuează tratament chirurgical (chirurgie convențională sau electrocoagulare sau laserchirurgia) prin incizie şi drenaj a leziunilor, cu eliminarea puroiului, limitând infecția să se răspândească în alte zone ale corpului şi grăbind astfel vindecarea.

Epilarea cu laser sau IPL – soluția modernă pentru tratarea foliculitei
 

Pentru foliculita de pe picioare, brațe, spate, față este indicată o metodă de epilare care să nu irite pielea. Epilarea cu laser sau IPL ajută la reducerea semnificativă a creşterii firelor de păr, scăzând astfel infecțiile de la nivelul rădăcinilor, deci tratând problema în profunzime. Prin distrugerea rădăcinilor responsabile de infectare se tratează foliculita inestetică și se scapă de părul nedorit.

Epilarea cu laser are ca țintă pigmentul firului de păr. Nu este foarte dureroasă şi se poate folosi aproape pe orice zonă a corpului şi tip de piele. Excepție fac pielea foarte închisă la culoare şi părul foarte deschis (alb sau gri). Nu se recomandă expunerea la soare după tratament deoarece poate cauza hiperpigmentări. Cea mai bună perioadă de efectuare a tratamentului este toamna - iarna.

Epilarea IPL este asemănătoare cu epilarea laser, doar ca foloseşte lumină intens pulsată. Lumina este absorbită de pigmentul din firul de păr, ajunge la rădăcina acestuia, iar foliculul de păr intră în stare latentă. Pentru ambele metode este nevoie de mai multe şedințe. Metodele seamănă între ele. Ambele reduc creşterea firelor de păr şi vindecă foliculita, rezultatul fiind întotdeauna cel dorit.

11 metode de prevenție a foliculitei
 

Foliculita nu poate fi prevenită întotdeauna, dar anumite cauze duc mai des la apariția ei. Epilatul şi bărbieritul sunt unele dintre cele mai frecvente cauze ale foliculitei. Pentru a reduce riscul respectă următoarele recomandări.

  1. Nu rade firele de păr și nu merge la epilat dacă pe piele sunt prezente leziuni.
  2. Înainte şi după epilare/radere se recomandă dezinfectarea zonei cu un antiseptic local (alcool sanitar).
  3. Folosește aparate de ras de unică folosință sau curăță-le înainte de folosire și schimbă lama frecvent.
  4. Nu împrumuta aparatele de ras.
  5. Se recomandă epilarea/raderea în direcția creșterii firelor de păr.
  6. Nu folosi lama direct pe piele. Aparatele moderne taie firele de păr având un contact cât mai redus cu pielea, reducând astfel iritațiile.
  7. Păstrează aparatul de ras într-un loc uscat pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.
  8. Folosește ceară pentru epilat de unică folosință, iar după epilat nu folosi produse pentru îndepărtarea excesului de ceară. Acestea sunt de obicei pe bază de uleiuri şi înfundă canalele sebacee favorizând foliculitele.
  9. Poartă haine lejere şi evită transpirația – fricțiunea cu hainele mai ales în mediul cald şi umed duce la lezarea foliculior piloşi.
  10. Dacă mergi la piscină/jacuzzi asigură-te că se respectă regulile de igienă pentru a preveni foliculita cu pseudomonas.
  11. Nu se recomandă folosirea la comun a prosoapelor cu alte persoane. Este recomandată spălarea separată a acestora dacă există deja o foliculită sau o altă infecție pe piele.

Foliculita nu este întotdeauna o afecțiune gravă, dar poate crea o stare de disconfort prin aspectul neplăcut, mâncărimi, durere, iar în anumite cazuri poate lăsa cicatrici sau urme permanente pe piele şi chiar poate conduce la căderea părului. Nu acționa pe cont propriu. Consultă medicul dermatolog pentru un diagnostic şi tratament de specialitate. Programează o consultație la 0232 920, Call Center Arcadia.

 

 

 

 

Powered by Froala Editor