Articole medicale

27.01.2022

Fontanela bebelușului

Dr. Elena Matei

Medic primar Neonatologie, Pediatrie

Fontanelele reprezintă o particularitate a nou-născuților care frecvent îngrijorează părinții,mulți dintre aceștia evită să le atingă chiar atunci când este necesar săîngrijească bebelușul(spălat, pieptănat).

Ce este fontanela?

Fontanela reprezintă o zonă neosificată, situată între oasele craniene, zonă care se va închide pe măsură ce bebelușul și implicit perimetrul cranian vor crește.Fontanela scade în dimensiuni pentru a se închide definitiv într-un interval variabil de timp, ținând cont de anumite particularități(dimensiunile acesteia la naștere, ritmul de creștere al copilului, anumite afecțiuni/carențe asociate).

La naștere se palpează două fontanele:

  • fontanela anterioară sau moalele capului în limbaj popular:are formă de romb, dimensiunea este variabilă, de la 1/1cm(sau punctiformă cu suturi încălecate la nașterile laborioase) la 4/4cm.Vârsta de închidere este variabilă, în marea majoritate a cazurilor între 12-24 luni, în funcție de dimensiunea pe care a avut-o la naștere sau de anumiți factori constituționali, ritmul de creștere al perimetrului cranian,rahitismul carențial.
  • fontanela posterioară:este triunghiulară, dimensiune de 1 cm, este situată la întâlnirea osului occipital cu cele două oase parietale.La unii nou-născuți poate lipsi și se închide în primele 2-3 luni de viață.

Ce importanță are fontanela?

  • permite creșterea creierului în paralel cu creșterea perimetrului cranian;
  • permite nașterea naturală – în timpul trecerii prin canalul pelvigenital, oasele craniului se „încalecă” pentru a permite adaptarea dimensiunilor craniului nou-născutului  la conformația bazinului mamei;
  • protejează creierul de traumatismele frecvente din primul an de viață, oasele fiind moi pot aluneca unele spre altele și nu apar fracturi;
  • permite efectuarea ecografiei transfontanelare în situații speciale,apreciindu-se structurile cerebrale, cantitatea de lichid cefalorahidian, precum și hemoragii  sau anomalii de dezvoltare.

Când se închide fontanela anterioară?

  • Vârsta este variabilă, între 3-24 luni, uneori chiar după vârsta de 2 ani.

Închiderea ei la o vârstă mică, nu constituie criteriu de întrerupere a administrării de vitamina D.Vitamina D se va administra în continuare în doze profilactice pentru a susține ritmul alert de creștere din primii doi ani de viață.Nu sunt dovezi științifice care să ateste oprirea dezvoltării cerebrale după închiderea fontanelei;perimetrul cranian va crește cel puțin 10-12 cm și după vârsta de 2 ani când majoritatea copiilor au fontanela închisă.

Care sunt motivele de îngrijorare?

1.Fontanela prea mare

  • cel mai frecvent în rahitism carențial când se însoțeste si de alte semne clinice(bose frontale,torace evazat la baze, deformări ale membrelor inferioare etc). În lipsa altor semne de rahitism nu se impune creșterea dozei de vitamina D.Medicul pediatru va indica în acest caz investigații suplimentare pentru a stabili cu certitudine diagnosticul.
  • cauze rare:afecțiuni genetice și congenitale(sindromul Down,acondrodisplazia, osteogeneza imperfectă,hipotiroidismul congenital, hidrocefalia).Când există aceste suspiciuni,se recomandă investigații complexe de către o echipă multidisciplinară formată din pediatru/neurolog pediatru/neurochirurg/genetician/endocrinolog.

2.Fontanela prea mică

  • constituie motiv de îngrijorare doar atunci când perimetrul cranian nu crește corespunzător;
  • dimensiunea se stabilește în urma consultului medical, dacă există și alte semne asociate se recomandă investigații suplimentare;
  • NU se oprește administrarea de vitamina D în doze profilactice.

3.Fontanela deprimată

  • deprimarea ușoară, fără alte semne asociate(vărsături, diareea, agitație/somnolență) cu  apetit normal nu constituie motiv de îngrijorare;
  • deprimare accentuată, vizibilă (însoțită de vărsături, diaree,febră, somnolență)reprezintă un semn de deshidratare și se recomandă consult medical de urgență;
  • pulsarea fontanelei  de cele mai multe ori este normală,nu semnifică deprimare, acesta pulsează în ritmul bătăilor inimii.Pulsarea fontanelei poate semnifica și prezența unei afecțiuni neurologice sau vasculare – diferența dintre normalitate și anormalitate o poate face doar medicul avertizat de către părinți.

4.Fontanela bombată:

  • trebuie diferențiată de pulsarea fontanelei care este normală;
  • bombarea de scurtă durată este normală (în timpul plânsului, efortului sau tusei) și nu necesită măsuri suplimentare;
  • bombarea permanentă necesită consult urgent deoarece poate semnifica o infecție(meningita/encefalita) sau o afectare neurologică.

De reținut

  • Copilul poate fi spălat pe cap,masat, pieptănat sau tuns,chiar dacă nu s-a închis fontanela,creierul este protejat de un țesut fibros care menține integritatea cutiei craniene și îl apără de orice posibile agresiuni din mediul exterior.
  • Întreruperea/scăderea sau creșterea dozei de vitamina D nu se face doar în raport cu dimensiunea fontanelei.Modificarea dozei de vitamina D se va face doar în urma consultului și investigațiilor suplimentare care vor stabili un diagnostic corect.
  • Fontanela la bebeluși este cea mai bună dovadă că fiecare copil este unic și că are propriul său ritm de dezvoltare.

Powered by Froala Editor