Articole medicale

02.05.2018

Hipertensiunea de cauză endocrinologică. Partea III

Dr. Pamela-Nicoleta Apetrii

Medic primar Endocrinologie

Hipertensiunea de cauză endocrinologică. Partea III

Afecțiunile glandei tiroide reprezintă o altă patologie care generează hipertensiune arterială, alături de cele hipofizare precum: adenoamele secretante de GH (hormon de creștere), respectiv ACTH (Boala Cushing).

  1. Hipotiroidia (Deficitul de Hormoni Tiroidieni)

Poate fi cauză de hipertensiune în special diastolică.

  • Simptome: pe lângă hipertensiune: oboseală, constipație, piele uscată și infiltrată, bătăi mai rare ale inimii, tulburări de memorie și concentrare, vorbire lentă, intoleranță la frig, voce răgușită.
  • Teste de screening: dozarea în sange a hormonilor tiroidieni (TSH crescut cu FT4 scăzut). Pe lângă aceste teste se mai realizează și altele pentru aflarea cauzei. Tratamentul este medicamentos, prin administrare de hormoni tiroidieni de sinteză.
  1. Hipertiroidia (Excesul de Hormoni Tiroidieni)

  • Simptome: tahicardie (bătăi rapide ale inimii), piele umedă și caldă, agitație, insomnie, tremurături ale mâinilor, scădere în greutate fără modificări ale alimentației și exercițiului fizic, apetit crescut, tranzit intestinal accelerat, intoleranță la căldura, modificări la nivelul ochilor, hipertensiune arterială.
  • Teste de detecție: dozarea în sânge a hormonilor tiroidieni (TSH scăzut și FT4, FT3 crescute). Și în acest caz se vor efectua teste suplimentare în vederea stabilirii cauzei. Tratamentul variază în funcție de cauză: medicamentos (antitiroidiene de sinteză), iod radioactiv sau intervenție chirurgicală.
  1. Acromegalia/Gigantismul

Acromegalia este expresia clinică a excesului de hormon de creștere la adult, la copil purtând denumirea de gigantism datorită taliei înalte secundare.  Cel mai frecvent, responsabile de acest exces sunt adenoamele hipofizare (tumori benigne), mai rar secreția se datorează unei surse extrahipofizare.

  • Simptome: mărirea în dimensiuni a mâinilor și picioarelor (cuantificată prin creșterea progresivă a numărului la papuci, a dimensiunilor inelelor), frunte lată, fața cu bose frontale și pomeți proeminenți, buze și limba mărite de volum, voce groasă, pliuri ale feței îngroșate, mandibula împinsă în față, transpirații importante, tulburări sexuale la bărbați, tulburări ale ciclului menstrual la femei, dureri articulare, tulburări de vedere. În cazul în care excesul de hormon de creștere apare înainte de pubertate, când cartilajele de creștere nu sunt încă închise apare talia foarte înaltă (gigantism)
  • Teste screening: măsurarea în sânge a IGF1. Valorile crescute atrag după sine investigații suplimentare (dozarea celorlalți hormoni secretați de hipofiza, investigații imagistice de localizare, consult oftalmologic în cazul în care există tulburări de vedere (modificări ale câmpului vizual). Tratamentul vizează înlăturarea cauzei (adenomului) prin tehnici chirurgicale sau radioterapie, iar pentru cazurile care nu se pretează, poate fi medicamentos. Toate cele 3 tipuri de tratament se pot asocia când una singură nu asigură un bun control al afecțiunii.
  1. Hiperparatiroidismul Primar

Se datorează producției crescute de parathormon la nivelul uneia sau mai multor glande paratiroide (situate în spatele glandei tiroide)

  • Simptomele sunt nespecifice: urinări frecvente și în cantități mari, constipație, oboseală, bătăi neregulate ale inimii și, în funcție de nivelul calciului în sânge, pot merge până la greața, vărsături, slăbiciune musculară, comă, afectare renală.
  • Teste screening: dozare în sânge a calciului, PTH. Valori crescute ale PTH, inadaptate la nivelul crescut al calciului din sânge sunt sugestive pentru diagnostic. Ulterior, se vor efectua investigații de localizare a glandei/glandelor paratiroide responsabile de secreția crescută de PTH, precum și pentru evaluarea posibilelor complicații (osteoporoza, litiaza renală). Tratamentul curativ este chirurgical, cel medicamentos fiind rezervat cazurilor cu contraindicație.  

Este important să luăm cât mai repede în calcul posibilitatea existenței unei cauze secundare de hipertensiune pentru a trata precoce afecțiunea de bază. Pentru diagnostic și tratament, este important să vă adresați  medicului endocrinolog.