Articole medicale

13.11.2017

Încă un motiv să nu fumați

Dr. Constantin Rusu

Medic specialist Medicină internă

Dr. Constantin RusuLa ce bun un alt articol despre fumat? Cine mai are, astăzi, iluzia că fumatul e inofensiv? Personal, nu-mi aduc aminte de vreun fumător cu cancer pulmonar terminal surprins să afle că țigările i-au grăbit sfârșitul. După cum, nu-mi aduc aminte de vreun pacient cu infarct miocardic masiv (generator de văduve, așa cum este numit printre cunoscători) care să nu regrete că nu a luat mai devreme hotărârea de a renunța la fumat.
Sunt convins că ambele categorii de pacienți erau conștienți că fumatul dăunează grav sănătății. Mai puțin limpede le era, însă, amploarea dezastrului. Acum, când experimentează pe viu aceste „daune”, e prea târziu.
Nu sunt sigur că desenarea de sperietori pe pachetele de țigări sau bombardarea zilnică cu mesaje amenințătoare are vreun efect. Ce-ați zice, în schimb, de o „noapte albă a spitalelor”, în care fumătorii ar avea posibilitatea să viziteze „pavilioane ale canceroșilor” (bineînțeles, cu acordul acestora)? Cei ce s-ar întoarce liniștiți la pachetul de țigări după ce au fost martori la respirația agonică a unui canceros sunt, probabil, incorigibili. Celorlalți, această scurtă incursiune în posibilul lor viitor le-ar putea reseta prioritățile. Merită încercat.

Cât privește subiectul „fierbinte” al țigărilor electronice, verdictul a fost deja dat: sunt la fel de nocive, indiferent de tehnologie. Ca să fiu sincer, aș fi pariat din start pe acestă concluzie. Orice metodă de a fenta o noxă travestind-o în tot soiul de substitute e sortită eșecului (vezi exemplul edulcoranților și al băuturilor carbogazoase de tip „light”).

Poate ca, la urma urmei, niciun articol despre fumat nu este inutil. Ideea că un singur fumător va cădea pe gânduri înainte de a-și aprinde următoarea țigară este dătătoare de speranță.

Cu toții visăm să apucam ziua când se va descoperi tratamentul miraculos împotriva cancerului. Ceea ce nu realizăm este că acest tratament deja există, este foarte ieftin și la îndemâna fiecăruia dintre noi. Habar n-avem câte cancere ar putea fi ucise în fașă prin simplul gest al aruncării pachetului de țigări la gunoi. Nu-i atât de simplu? Posibil.