Articole medicale

14.02.2018

Inteligenţa Copiilor – o bogăție de netăgăduit

Dr. Andreea Simona OlteanuInteligenţa este una din caracteristicile specific umane şi cu toţii suntem de acord că este una din resursele noastre interioare importante, care ne ajută să rezolvăm probleme existenţiale, să progresăm, să evoluăm şi să avem succes în ceea ce facem.

Noi toți, dar în mod special părinții asociază inteligența sau “istețimea copilului“ cu reușita școlară, ulterior profesională și împlinire socială. Vorba aceea: “Este isteț, o să se descurce în viață!”.

 La polul opus, asociem în mod automat lipsa inteligenţei cu insecuritatea supravieţuirii, cu o viaţă dependentă şi neîmplinită.

Inteligența este o bogăție de netăgăduit pe care nu o porți în portofel sau într-un cont în bancă. Nu îți este teamă ca o să o pierzi sau că te va jefui cineva. În concepția generală, inteligența este o monedă sigură de schimb pentru a câștiga, acumula și recâștiga resurse atunci când ești poate în impas și nu mai ai alte posibilități.

Credem de cele mai multe ori că această capacitate este înnascută, “este isteț ca mama” sau “deștept ca tata” - auzim frecvent.

Însă, contrar a ceea ce credeam până acum, inteligenţa poate creşte dacă o stimulăm corespunzător sau descreşte semnificativ dacă nu o antrenăm. Există vârste la care contribuţia în recuperarea, menţinerea şi creşterea IQ-ului sunt optime şi vârste la care efortul de a realiza toate aceste lucruri este foarte mare sau tardiv.

Desigur, ne este cumva insuflată astăzi din toate mediile ideea conform căreia sarcina de a oferi educație copilului nostru îi aparține educatorului, profesorului. Ne gândim astfel că imaginile de autoritate școlară constituie cele mai importante persoane care pot modela inteligența copilului, când de fapt rolul esențial în stimularea inteligenței lui îl ai chiar tu, ca parinte. Tu ești cel mai important, deoarece până la intrarea în școală ești singurul care îi poate contura și gestiona activitățile prin care poate fi educat și stimulat cognitiv.

De asemenea, părintele este persoana care îi insuflă valori, principii, care-i transmite interesul, curiozitatea și dragostea pentru a explora, pentru educație și învățare. Prin încurajarea comunicării emoționale, prin susținerea, încrederea, dar și prin oferirea unei perspective complexe asupra vieții.

Putem susține cu încredere că noi, părinții, suntem pilonii de bază pe care ei își pot consolida cu succes comoara inteligenței. Dar și antrenori motivaționali sau gardieni ai actul educaţional în general, care poate calibrat în funcţie de aceste aptitudini ale copiilor, pentru ca tot procesul lor de creştere şi dezvoltare să fie încununat de succes!